Ο Τραπεζικός κλάδος δίνει ελπίδες

Η τεχνική ανοδική αντίδραση από καίριο σημείο στήριξης ίσως είναι προάγγελος κατάπαυσης των ρευστοποιήσεων στο ταμπλό.

Σε ένα τραπεζοκεντρικό Χρηματιστήριο (με τραπεζολάγνο κοινό), οι τραπεζικές μετοχές δίνουν το τέμπο.

Ο ΔΤΡ έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα σημαντικές απώλειες, και βαρύτερες της λοιπής αγοράς, με τον Δείκτη να χάνει 19% από την κορυφή του Αυγούστου, την ίδια ώρα που ο ΓΔ χάνει 13%.

Κάτι αρκετά λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τον πιο επιθετικό χαρακτήρα των μετοχών αυτών, κάτι που περιλαμβάνει τόσο τα ανοδικά σκέλη, όσο και τα πτωτικά, όπως το υφιστάμενο.

Κι όμως, ενώ φαινομενικά οι τραπεζικές μετοχές «καταρρέουν», κάτι τέτοιο δεν ισχύει κατά τη γνώμη μας, για τουλάχιστον δύο λόγους.

Αφενός, η συμπεριφορά τους στο ταμπλό ..είναι αυτή που πρέπει να είναι, ήτοι ευμετάβλητη, και αυτό είναι αληθές υπό το πρίσμα της σύγκρισης της θετικής/αρνητικής απόδοσης με τον ΓΔ: Ο ΔΤΡ αποδίδει κατά 64% περισσότερο στο εξάμηνο και στο 12μηνο και επιβαρύνεται επίσης κατά 70% περισσότερο στο αρνητικό momentum που διανύουμε. Επομένως, προς τί η κινδυνολογία;

Αφετέρου, το σημείο των 870 μονάδων που οριοθετεί την πολύμηνη ανοδική τάση τιμήθηκε πανηγυρικά, και μάλιστα συνοδεία αξιοπρεπών όγκων συναλλαγών, αναγνωρίζοντας ότι στην πλειονότητα των πτωτικών συνεδριάσεων που προηγήθηκαν, έχει μειωθεί αισθητά ο τζίρος.

Επίσης, η πασιφανής επικυριαρχία του ΔΤΡ αναδεικνύει τη σημασία των παραπάνω, υπενθυμίζοντας ότι την ώρα που ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ πάλευε στο αμετάβλητο, ο ΔΤΡ έγραφε πάνω από +2,2%.

Τέλος, η συμπεριφορά που αναλύσαμε προεκτείνεται και στην επενδυτική στρατηγική, καθώς έδωσε σήμα εισόδου με καθαρή έξοδο κάτω από 865 μονάδες σε κλείσιμο συνεδρίασης και πρώτο στόχο τις 930, ως πρώτη αντίσταση στο τρέχον βραχυπρόθεσμο αρνητικό μοτίβο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο