O Nasdaq παραμένει ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Πρωταθλητής και το 2023 τόσο σε αποδόσεις, όσο και σε μεγέθυνση των εισηγμένων του

Με σχεδόν διπλάσια (θετική) απόδοση από τον S&P500 και σχεδόν τετραπλάσια από τον Dow Jones30, σίγουρα κρατάει τα σκήπτρα.

Και σε αντίθεση με τον εμβληματικό 30άρη, ο τεχνολογικός Δείκτης δεν κατάφερε να δει νέα ιστορικά υψηλά από την προηγούμενη κορυφή στα τέλη του 2021 (27 Δεκ.).

Απέχοντας μάλιστα σχεδόν 10% από αυτά (!), ενώ ακόμα και ο βαρύτερος S&P500 σχεδόν τα άγγιξε την Τρίτη, και απέχει 2,5% παρά την πτώση της Τετάρτης.

Αναγνωρίζοντας επίσης ότι οι κλάδοι τεχνολογίας-πληροφορικης (SRIT) και τηλεπικοινωνιών (DRTS) αποτελούν και για το 2024 αγαπημένες επιλογές των περισσοτέρων αναλυτών, μπορούμε να έχουμε θετικές προσδοκίες για τον Nasdaq. Να πούμε βεβαίως ότι ο χαρακτηρισμός «τεχνολογικός» είναι κατ’ ευφημισμό, καθώς δεν είναι όλες οι μετοχές του Δείκτη αυτών των δύο κλάδων, αλλά και άλλων.

Οι επιλογές που έχει κάποιος επενδυτής είναι πολλές, μεταξύ αυτών η συναλλαγή απευθείας οχήματος επί Nasdaq (ΣΜΕ ή CFD)˙ η συναλλαγή ενός ETF επί του Δείκτη˙ η τοποθέτηση σε ένα σύμπαν μετοχών, με την παραδοχή συσχετισμένων επιλογών, μιας και είναι σχεδόν αδύνατον να σταθμιστεί σε τόσες μετοχές ταυτόχρονα.

Ως προς το πρώτο, τα πράγματα είναι απλά, με μεγάλη προσοχή όμως στη χρήση μόχλευσης, καθώς και τα δύο οχήματα είναι μοχλευμένα.

Ως προς το δεύτερο, έχουμε ως ευρωπαίοι επενδυτές το μειονέκτημα ότι δεν μπορούμε να συναλλαχθούμε απευθείας αμερικανικά ETFs, λ.χ. το QQQ της Invescο. Ωστόσο, τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά (αυστηρότερα, τα εισηγμένα σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) είναι μια άριστη εναλλακτική, καθώς το ευμέγεθες NAV και η άριστη συσχέτιση με τον Δείκτη αναφοράς εγγυώνται το παρεμφερές αποτέλεσμα. Περί αυτού ενδεικτικά το CSNDX της iShares που διαπραγματεύεται σε Ευρώ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο, αντίστοιχα το SXRV στο XETRA, UST (Lyxor, Μιλάνο) και ANX (Amundi, Μιλάνο), ωστόσο το πρώτο φαίνεται και το μεγαλύτερο σε NAV.

Ως προς το τρίτο, με επιλογή συγκεκριμένων τίτλων του Nasdaq100, ο επενδυτής να σχημάτιζε το δικό του «ETF” όπου θα είχε τη διακριτική ευχέρεια να ενσωματώνει ή απορρίπτει κατά το δοκούν. Προφανώς, για να πάρει και τις 100 θα απαιτούσε μεγάλο χαρτοφυλάκιο, καλό προμηθειακό καθεστώς (κυρίως ως προς τα ελάχιστα πινακίδια), άριστη τεχνογνωσία και παρακολούθηση της αγοράς για περιοδική αναδιάρθρωση.

Μια βεντάλια αυτών θα ήταν από αμιγώς πληροφορικής/τεχνολογίας AAPL, MSFT, CDNS, ON, NXP, EA, MCHP, NVDA˙ επίσης, οι PEP, ORLY, AVGO, CEG και NFLX εμφανίζουν εξαιρετική εικόνα τόσο στο ταμπλό όσο και χρηματοοικονομικά.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι τα ETF (είτε στις ΗΠΑ λ.χ. QQQ, είτε στην Ευρώπη λ.χ. CSNDX) έχουν ήδη γράψει ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να φαίνεται να αγαπούν πολύ αυτήν την επιλογή. Εξάλλου, το QQQ είδε AUM (Asset Under Management) πάνω από 227 δισεκατ. ευρώ..

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο