- 23 Ιανουαρίου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος
Δυνατά ξεκινά η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν
Η Wall Street συνεχίζει στα ιστορικά της υψηλά για τους S&P500 και Dow Jones30. Η Ελλάς έβγαλε και πάλι ανοδική κίνηση.
Αντιμέτωπος με τα πολυετή του υψηλά ο Γενικός Δείκτης, στις κορυφές των 1355 μονάδων.
Με τις πιθανότητες κατοχύρωσης του επιπέδου να είναι μεγάλες.
Ήδη, από 1/1 γράφουμε περ. +4,5% (ΔΤΡ περ. 8%), την ίδια ώρα που οριακά σε θετικό έδαφος έχουν μπει οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ.
Κι έτσι, διαφαίνεται η άμβλυνση των επενδυτικών φόβων που προέρχονται κυρίως από τη γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή και την απευθείας προέκταση στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Κάτι που αν κλιμακωνόταν θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού (άρα και αναστολή της μείωσης επιτοκίων), παράλληλα με την όποια απευκταία εξέλιξη σε στρατιωτικό επίπεδο.
Προς το παρόν, το ΧΑ δίνει βροντερό παρόν, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Οι πρωταγωνιστές είναι βεβαίως οι δεικτοβαρείς τράπεζες, με έμφαση ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ. Ήδη εντός του 2024 έχουν κερδίσει περ. 8-9%, ενώ η ΑΛΦΑ έχει μείνει αισθητά πίσω με μόλις +1,6%.
Κοντά τους, απολαμβάνουμε τον ΜΥΤΙΛ, που αν και πιο αμυντικός με περίπου +6%, συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά υψηλά. Μάλιστα, θα έχει και την τιμητική του την Πέμπτη, καθώς ανακοινώνονται αποτελέσματα χρήσης 2023 (flash) με τα μάτια να πέφτουν στο πολύ πιθανό νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας. Η Μετοχή έχει βάλει πλώρη για τα 45 ευρώ.
Νικητές σε απόδοση είναι η ΕΛΧΑ (+13%) και ΒΙΟ (+17%) από τη μεγάλη κεφ/ση μετά το ράλι τους, αν και οι δύο αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις. Ειδικά δε η ΕΛΧΑ, παραμένει εξαιρετικά υποτιμημένη σε όρους χρηματοοικονομικών μεγεθών, ωστόσο αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένοντας «δεύτερη» επιλογή για βραχυπρόθεσμες στοχεύσεις.
Να σημειωθεί ότι η Τρίτη της οικογένειας, η CENER, έχει μείνει πολύ πίσω από τις άλλες δύο, με κέρδη μόλις 1% από 1/1 και ράθυμη συμπεριφορά. Ωστόσο, αν κάποιος την αγνοήσει, θα το μετανιώσει.
Μια ακόμα αμυντική αλλά συνάμα εξαιρετική μετοχή είναι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος θεωρούμε ότι θα συνεχίσει αλώβητος, αν και αργός. Και βασικός λόγος είναι η γενναία μερισματική πολιτική της εταιρείας, που προσελκύει σοβαρά και πιο ..βαριά χαρτοφυλάκια.
Αίσθηση προκαλεί η επιμονή και ανθεκτικότητα του TITC, ο οποίος δεν διόρθωσε καν στο γρήγορο κατέβασμα της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι που πρέπει να θυμόμαστε για αρκετό καιρό όταν θα επιλέγουμε τίτλους.
Τα χαρτιά της οικογένειας Βασιλάκη έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια. Η ΑΡΑΙΓ πάντα είναι ενδιαφέρουσα μετοχή, ενώ και η .. μικρότερη ΟΤΟΕΛ δείχνει να θέλει να ξεκινήσει ένα ακόμα μακρύ ανοδικό ταξίδι.
Στη μικρομεσαία κατηγορία, αμέσως πάει το μυαλό μας σε πληροφορική και κατασκευές-υποδομές. Ενδεικτικά, ΕΝΤΕΡ, ΙΝΤΕΚ, οι μικρές ΙΛΥΔΑ και ΚΟΥΑΛ, οι ΙΝΚΑΤ και ΑΒΑΞ κ.α. Στην πρώτη είδαμε ένα καλό ξεφόρτωμα, και θεωρείται από τις πιο «φθηνές» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υπενθυμίζοντας ότι διόρθωσε από τα ιστορικά της υψηλά. Η δεύτερη, επιμένει στα δικά της.
Επαναλαμβάνουμε ότι πέραν από την προσδοκία/πρόβλεψη για την πορεία των μετοχών (η οποία προς το παρόν δείχνει ανοδική σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας), είναι αναγκαία η διασπορά σε πολλούς τίτλους διαφορετικής ποιότητας, κλάδου κ.λπ.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 25 Νοεμβρίου 2024Τέσσερις δεικτοβαρείς τίτλοι έσωσαν το 1400 του Γενικού Δείκτη.
- Ανάσες ζωής στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΤο επίπεδο των 1380 μονάδων σώθηκε μετά βίας. Ο κίνδυνος, όμως, είναι παρών.
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.