Μουδιασμένοι οι επενδυτές, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα

Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεδρίαση η αμυντική (και συνετή) στάση της Λεωφόρου Αθηνών, με ρευστοποιήσεις προστατευτικού χαρακτήρα.

Κι είναι λογικό, καθώς δεν θέλουμε καν να φανταστούμε που θα οδηγηθούν οι τιμές στην -διόλου απίθανη- περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει.

Σε συνέχεια των χθεσινών σκέψεων, είναι προτιμότερο να απέχουμε από μια τέτοια αγορά, έως ότου διευκρινιστούν οι προθέσεις των εμπλεκομένων.

Προφανώς, εάν οι αγορές γυρίσουν ανοδικές προεξοφλώντας ότι οι ειρηνιστές θα επικρατήσουν, θα υπάρξουν υπερκέρδη καθώς άμεσα οι τιμές θα προσπαθήσουν, το λιγότερο, να επανέλθουν στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.

Που για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1420-25 μονάδες, ενώ ενδεχόμενη κατοχύρωση αυτών θα άνοιγε τον δρόμο για νεότερα υψηλά 13 ετών προς τις 1490.

Εάν όμως τα πράγματα κλίνουν προς μια απευκταία εμπλοκή οποιουδήποτε είδους και κλίμακας, οι αγορές θα επιστρατεύσουν την ταχύτητά τους, ένα γνώριμο χαρακτηριστικό, το οποίο μάλιστα πολλαπλασιάζεται στις άτσαλες πτώσεις.

Ένα τέτοιο δυστοπικό σενάριο βρίσκει τις οικονομίες ήδη να προσπαθούν να αναρρώσουν από τον 3ετή πόλεμο ενάντια στις πληθωριστικές πιέσεις, με αντίστοιχα αυξημένα επίπεδα επιτοκίων και τάσεις συσταλτικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Οπότε, η ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, η αυξημένη πιθανότητα ανόδου της τιμής του πετρελαίου (που εξ αρχής δημιούργησε προβλήματα στους ΔΤΚ) αλλά και η κάθετη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου θα επιταχύνει τον πανικό στις αγορές.

Ανησυχητική κρίνεται και η ασύμμετρη κίνηση του χρυσού. Η τιμή του έχει βρεθεί εδώ και εβδομάδες σε ιστορικά υψηλά και συνεχίζει ακάθεκτος, πλέον πάνω και από τα 2400 δολάρια ανά ουγγιά. Συμβιβαζόμενοι με την αντιπληθωριστική του φύση, φαίνεται ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις συγκλίνουν σε αυξημένα μεσοσταθμικά όρια πληθωρισμού, και η παραπάνω συλλογιστική επιπλέον επιβάρυνσης πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.

Όλα αυτά μένει να τα δούμε στην πράξη. Προς το παρόν, περιμένουμε τις εξελίξεις, και χτίζουμε ρεαλιστικά σενάρια για την επόμενη ημέρα, όπως πάντα.

Για το ελληνικό Χρηματιστήριο, θεωρούμε ότι αρχικά η αδυναμία των αγοραστών να προσπελάσουν τις 1425 στη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου ήταν καμπανάκι, και πλέον το επίπεδο των 1360 είναι ο άξονας περιστροφής. Κάτω από εκεί θα απολαύσουμε αρνητικό έδαφος και θα περιμένουμε κάποια άλλη ευκαιρία για να ξαναδούμε τα λονγκ.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο