- 13 Μαΐου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Άρθρα Fast Finance
Η Λεωφόρος Αθηνών έχει χαρίσει χαμόγελα
Σε ιστορικά υψηλά, ή έστω μιαν ανάσα από τα πρόσφατα επιτευχθέντα, βρίσκονται οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στον κόσμο. Μα και το ελληνικό Χρηματιστήριο ζει το δικό του όνειρο.
Ο γερμανικός DAX40, οι πανευρωπαϊκοί Eurostoxx50, Eurostoxx600, ο αγγλικός FTSE100 και ο καναδικός TSX κατέγραψαν νέες κορυφές εντός της απερχόμενης εβδομάδας· οι αμερικανικοί S&P500, Dow Jones30, Nasdaq Composite, NYSE Composite, ο ιταλικός MIB40 και ο αυστραλιανός ASX200 επέστρεψαν στις πρόσφατα επιτευχθείσες δικές τους ιστορικές κορυφές. Η Ασία, αν και πισωπάτησε, έχει ήδη δει ιστορικά υψηλά τον περασμένο μήνα στον ιαπωνικό ΝΙΚΚΕΙ225 και ινδικούς Sensex και Nifty.
Ένα μοτίβο που επισημαίνει το θετικό επενδυτικό κλίμα, και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου έχουν απορροφηθεί επαρκώς οι κραδασμοί από προκλήσεις όπως γεωστρατηγικές κρίσεις (λ.χ. Μέση Ανατολή) και το μείζον ζήτημα της επιτοκιακής στόχευσης στα μεγάλα οικονομικά συστήματα και δη στις ΗΠΑ.
Το δικό μας Χρηματιστήριο, αν και πολύ μακριά από τέτοιου είδους ρεκόρ, παραμένει ένα από τα πλέον κερδοφόρα (έως τώρα) και πολλά υποσχόμενα για τη συνέχεια.
Και εξαιρώντας την αναντιστοιχία, (καθώς απολαμβάνουμε υψηλά ..μόλις 13 ετών σε αντίθεση με τα ρεκόρ των προαναφερθέντων) παραμένουμε σε έντονα ανοδική τάση, καταγράφοντας μάλιστα ισχυρές αποδόσεις.
Και πολύ ισχυρότερες των υπολοίπων: ενδεικτικά, ο ΓΔ κερδίζει σχεδόν 15%, όταν η εικόνα είναι DAX +12%, S&P500 +10%, CAC40 +9%, FTSE100 +9% Nasdaq Comp. +9%, TSX +7%, DJIA30 +5%.
Τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα τόσο σε επίπεδο επιμέρους δεικτών (λ.χ. ο ΔΤΡ βρίσκεται στο +21%, ενώ κανένας άλλος κλαδικός στα μεγάλα Χρηματιστήρια δεν έχει τέτοια νούμερα), όσο και ειδικότερα σε επίπεδο εισηγμένων.
Από όλον τον S&P500, μόλις μια μετοχή (SMCI) γράφει τριψήφια απόδοση εντός του 2024 (+181%), με τις CEG (+84%), NVDA (+81%), NRG (+62%), GE (+60%), HWM (+49%) να ακολουθούν. Η τελευταία σε ιστορικά υψηλα.
Απεναντίας, 155 μετοχές του έχουν αρνητική (!) απόδοση στο εξεταζόμενο διάστημα (μεταξύ αυτών και οι μετοχές των Tesla, Boeing, Intel, Etsy, Starbucks, Adobe, Nike, McDonald’s, UPS) και σε επίπεδο τάσης, μόλις οι 260 είναι πάνω από τον 50άρη ΚΜΟ και τα ¾ πάνω από τον 200άρη. Σημειωτέον, πάνω από τα 9/10 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο, με μέση αύξηση κερδοφορίας σχεδόν 7% (!) έναντι του αισιόδοξου 3% που ανέμενε η αγορά στις αρχές του έτους.
Εμείς, από τη μεγάλη κεφ/ση έχουμε μόνη την ΕΥΔΑΠ να γράφει αρνητική απόδοση εντός του 2024, με ηγέτες τον ασταμάτητο Τιτάνα (+47%), τον ΣΑΡ (+38%) και τις ΕΤΕ-ΕΥΡΩΒ (+29%). Οι CENER, AΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ (λίγο πριν την πώληση των μετοχών του Βακάκη), ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ βρίσκονται σε/ή μιαν ανάσα από τα ιστορικά τους υψηλά, με TITC, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΕΕΕ σε πολυετή υψηλά.
Στη μικρομεσαία κεφ/ση, η ΕΠΣΙΛ (και μάλλον η ΕΝΤΕΡ) μάς αποχαιρετά στα ιστορικά της υψηλά· ΠΡΟΦ, ΠΕΡΦ, ΟΡΤΙΜΑ, REALCONS, τα ΜΕΖΖ, REALCONS, INTEK, ΙΝΛΙΦ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΚΑΡΕΛ κ.α. βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ή πολύ κοντά σε τέτοια. Ενώ και πλήθος άλλων έχουν επιτύχει νέα υπερπολυετή, επιβεβαιώνοντας ότι το Χρηματιστήριό μας έχει επιστρέψει σε ένδοξες μέρες.
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Ανάσες ζωής στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΤο επίπεδο των 1380 μονάδων σώθηκε μετά βίας. Ο κίνδυνος, όμως, είναι παρών.
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.