Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναμείνατε στο ακουστικό σας

Άνευ ετέρου, η πολιτική ασάφεια στη Γαλλία έχει επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα. Προς το παρόν, προεξοφλείται δύσκολο υπόλοιπο του 2024.

Καταρχάς, οι πρώτες ενδείξεις μετά την επικράτηση των ακορδεξιών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν ανησυχητικές.

O γαλλικός δείκτης CAC40 έχει χάσει 6,5% στις 15 συνεδριάσεις που ακολούθησαν τα αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου, ενώ και τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν χάσει το ανοδικό τους μοτίβο εν μέσω μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ, με το πρόβλημα και πάλι να εμφανίζεται στα γαλλικά.

Οι λοιπές ευρωαγορές έχουν δείξει σημάδια διστακτικότητας, χωρίς ωστόσο να τρόμαξαν. Επί παραδείγματι, ο γερμανικός DAX40 έχει χάσει ..μόλις 1,4% στο εξεταζόμενο διάστημα, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υφίστανται σημαντικές πιέσεις.

Μα και στο αβαθές δικό μας Χρηματιστήριο, τα πράγματα προφανώς ήταν πτωτικά, αλλά και πάλι υπήρξε εμφανής η προσπάθεια να συντηρηθούν οι ισορροπίες. Ο ΓΔ έχασε 3,8%, ενώ και τεχνικά, κρατήσαμε οριακά και το κρίσιμο επίπεδο των 1400 μονάδων.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις γαλλικές εκλογές θα δώσουν μια πιο καλή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα που δικαιολογημένα φοβάται η αγορά. Κυρίως δε για τις προθέσεις των Γάλλων να στηρίξουν μια παράταξη που απειλεί έμμεσα να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη 2η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, 7η στον πλανήτη σε όρους ΑΕΠ.

Θεωρητικά, ακόμα κι αν οι πιθανότητες να εξαπλωθούν σημαντικά προβλήματα που θα έπλητταν την Ευρωζώνη είναι μικρές. Πέραν από το προφανές, ότι η νέα (;) κυβέρνηση θα κινηθεί επιθετικά στα θέματα δημοσιονομικού και μεταναστευτικού (με προεκτάσεις, επίσης σε οικονομικό επίπεδο) η λοιπή κινδυνολογία φαντάζει πολύ μακρινή.

Κι όμως, ειδικότερα για τους βραχυπρόθεσμους, καλό θα είναι να πάρουν τα μέτρα τους. Με κυριότερο από αυτά τη μείωση της έκθεσης στην αγορά, κυρίως σε τίτλους με μεγάλη τεκμαρτή ή ιστορική μεταβλητότητα. Και αυτό, όχι για να πληρώσουν φόβους ανυπόστατους, αλλά να αποφύγουν αφενός έντονη νευρικότητα στα χαρτοφυλάκιά τους, αφετέρου να μην εγκλωβιστούν σε μια αγορά που έχει δώσει νωρίς τα σημάδια ανησυχίας της.

Κι επειδή όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις, η εικόνα δεν είναι και πολύ καθαρή. Να τονιστεί δε ότι μόνο το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, ακόμα και το πιο καθαρό (υπερ της ακροδεξιάς) δεν δίνει τη λύση, διότι από την ανάληψη εξουσίας κι έπειτα θα διαφανεί εάν υπάρχει «κίνδυνος» για περαιτέρω πτώση στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα