Από την άκρα Δεξιά, στην άκρα Αριστερά. Και τα προβλήματα συνεχίζονται

Οι Γάλλοι εξέπληξαν με την ηχηρή τους αναποφασιστικότητα. Και αφήνουν τις χρηματαγορές έρμαιο της μεταβλητότητας.

To πρόβλημα φαίνεται μεγαλύτερο συνυπολογίζοντας την εικόνα της περασμένης εβδομάδας.

Οι επενδυτές (και ειδικότερα στη Λεωφόρο Αθηνών) είχαν αποφασίσει να προεξοφλήσουν ένα θετικό σενάριο στις γαλλικές εκλογές, τουλάχιστον για τις αγορές, υπό την έννοια ότι αφενός δεν θα επικυριαρχούσε η ΛεΠεν (που έως την Παρασκευή, η παράταξή της φαινόταν πιο ισχυρή από τις υπόλοιπες), αφετέρου η ίδια θα ηναγκάζετο σε κάποιου είδους συμμαχία, άρα και πιο μετριοπαθής στάση.

Τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά απρόβλεπτα.

Και παρά το ότι εξαρχής θα μπορούσε κάποιος να πανηγυρίσει για το ότι η «επικίνδυνη» ΛεΠεν δεν πήρε το τιμόνι της 7ης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη, τελικά η Αριστερά μοιάζει ..ακόμα πιο επικίνδυνη, για τις αγορές τουλάχιστον.

Διότι μια ματιά στην προεκλογική ατζέντα του θιασάρχη της, Μελανσόν, αρκεί για να καταλάβει πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα, τόσο για τη Γαλλία όσο και κατ’ επέκταση για την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική εδράζεται προς το παρόν στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, σε ένα πολύπλοκο πολιτικό σύστημα που έχει φτιαχτεί εξαρχής μεταπολεμικά (από τον Ντε Γκωλ) για να υποστηρίζει σταθερές ηγεσίες.

Και αναγνωρίζοντας ότι -ούτως ή άλλως- η Γαλλία αντιμετωπίζεται αυστηρά από τους Οίκους Αξιολόγησης το τελευταίο διάστημα, λόγω τεχνικών ζητημάτων που άπτονται στο χρέος της και τη δημοσιονομική ..ζαβολιά της, ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση ενδυνάμωση της μεταβλητότητας.

Ένα περιβάλλον που εξ ορισμού αποστρέφονται οι επενδυτές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα ταμπλό των μετοχών και ομολόγων.

Επιστρέφοντας στα καθ ημάς, η συνέχεια μοιάζει πολύ δύσκολη. Διότι, όπως προελέχθη, ενώ οι πρώτες εβδομάδες είχαν έντονη τη χροιά αμυντικών ρευστοποιήσεων, στο τέλος επανήλθαν αγοραστικές θέσεις. Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε με μια ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 1435 μονάδων του ΓΔ.

Οι οποίες αγοραστικές θέσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς το πρώτο «κύμα» ρευστοποιήσεων δεν θα είχε τόση δύναμη για να προκαλέσει τριγμούς στο ταμπλό, εφόσον ήδη όσοι ήταν να βγουν, είχαν βγει.

Τώρα, έχουμε νέους, πρόθυμους πωλητές να «πετάξουν» οπουδήποτε τα χαρτιά που αγόρασαν σε κοντινές τιμές κτήσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις πριν τις εκλογές, ώστε να δημιουργήσουν πανικό, ο οποίος ίσως επεκταθεί και στα πιο «υπομονετικά» χαρτοφυλάκια. Με λίγα λόγια, επανατροφοδότηση..

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα