Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, πλησιάζουμε τα πολυετή υψηλά μας.

Με τα μεγάλα Χρηματιστήρια στον κόσμο να συνεχίζουν το ανοδικό κρεσέντο σε νέα ιστορικά υψηλά, η Αθήνα αγκομαχάει στην ανηφόρα.

Με μια πρώτη ματιά, θα έλεγε κανείς ότι «έχουμε μείνει πίσω» τις τελευταίες εβδομάδες.

Τούτο δε έχει μια δόση αλήθειας, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνέχισαν σε ιστορικά υψηλά, ενώ εμείς παραπαίουμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το παραπάνω αποκτά μεγαλύτερη αξία αφενός από την απλή παρατήρηση ότι ο μεγαλύτερος σε κεφ/ση S&P500 πάει να κλείσει τον 10ο (!) ανοδικό μήνα στους τελευταίους 11, αφετέρου ότι εγχώρια δεν μπορούμε να διαγνώσουμε κάποιον αρνητικό καταλύτη που θα δικαιολογούσε την επενδυτική απάθεια.

Και περιοριζόμεθα σε δευτερευούσης σημασίας σημεία όπως η λήξη των παραγώγων, τα επικείμενα placement σε ΕΛΠΕ και ETE, ΑΜΚ των Cenergy και Τράπεζας Αττικής, κ.α.

Που βεβαίως έχουν τη βαρύτητά τους, χωρίς όμως να μπορούν να επηρεάσουν το μεσο-μακροπρόθεσμο μοτίβο.

Ένα μοτίβο που είναι βεβαίως ανοδικό. Με καλές πιθανότητες να δούμε νέα πολυετή υψηλά πέριξ των 1590-1610 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Συντονίζοντας τους Δείκτες με τις τιμές των μετοχών, μπορούμε εύκολα να δούμε κίνηση από πολλές δεικτοβαρείς (και μη), όπως ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΡΦ, ΠΡΟΦ, και από τα πάντα ετοιμοπόλεμα ΜΕΖΖ.

Εξάλλου, παρά τη «μέτρια» συμπεριφορά των τελευταίων εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε +2,53% στον μήνα, προσιδιάζοντας την κίνηση των S&P500 (+2%), Dow Jones 30 (+2.58%), CAC40 (+2.99%), Nasdaq Composite (+2.05%). Mε τον γερμανικό DAX40 να κερδίζει εντυπώσεις και τη ..μάχη, με +4,15% στο εξεταζόμενο διάστημα και βεβαίως σε νέα ιστορικά υψηλά, παρέα με τον Eurostoxx50. Με τις ευλογίες τις ΕΚΤ και της βαρυσήμαντης έκθεσης του Draghi.

Να σημειωθεί δε ότι η προαναφερθείσα απόδοση ήρθε με τον ΔΤΡ ..νεκρό, που ξέμεινε στο -0,37%, και αναγνωρίζοντας τη στάθμιση και την επιθετική του συμπεριφορά, μπορούμε να φανταστούμε τί θα συμβεί εάν αφυπνιστεί.

Κατά τα λοιπά, οι παγκόσμιες εξελίξεις αφήνουν περιθώρια για ανοδική συνέχιση. Οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν στις μειώσεις επιτοκίων και με την τάση να παραμένει υπέρ νέων μειώσεων· οι πληθωριστικές πιέσεις, συνάμα με την εικόνα στην αγορά εργασίας (κυρίως στις ΗΠΑ) δεν δημιουργούν καμία ανησυχία για το εγγύς μέλλον· η τιμή του πετρελαίου στέκεται σε «ασφαλή» επίπεδα τόσο λογίζοντας τους κινδύνους στη Μέση Ανατολή, όσο και την οποιαδήποτε κινδυνολογία περί παγκόσμιας ύφεσης.

Προφανώς, η άκρη του ματιού εστιάζει στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και οποιαδήποτε αλλαγή που θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία θα πρέπει να αξιολογηθεί. Τέλος, οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ πλησιάζουν, με μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προεκλογικές μάχες, και η μεταβλητότητα στις αγορές θα είναι δεδομένη.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα