- 15 Οκτωβρίου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος
Ο βάλτος της Λεωφόρου Αθηνών. Πότε θα ξεκολλήσουμε;
Εδώ και έξι μήνες, το ταμπλό σιωπά, παρά το ότι λαμβάνουν χώρα σημαντικά εταιρικά γεγονότα.
Η κατάσταση επιβαρύνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι οι βασικοί δείκτες στις ΗΠΑ σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ και στην Ευρώπη, το επενδυτικό ενδιαφέρον συντηρείται καλώς.
Η πρόκληση που ακούει στο όνομα ανάδλεξη της γεωστρατηγικής κρίσης φαίνεται να έχει «τιθασευτεί», κάτι που επιβεβαιώνουν τόσο οι συμπεριφορές στα διεθνή Χρηματιστήρια, όσο και η πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου, ως βασικό ύποπτο σε τέτοιου είδους τραγικές συγκυρίες.
Ενδεικτικά, ο S&P500 έκλεισε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, ερχόμενος από 10 ανοδικούς μήνες στους τελευταίους 11, μόνιμα σε ιστορικά υψηλά (την Παρασκευή για πρώτη φορά είδε τις 5800 μονάδες).
Ωστόσο, το δικό μας Χρηματιστήριο φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει ένα τόσο ισχυρό momentum, και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο.
Διότι μπορεί να «κουράστηκε» εξαιτίας της άνλτησης ρευστότητας για το placement της ΕΤΕ, την ΑΜΚ της CENER και την επικείμενη ΑΜΚ της ΑΤΤ˙ μπορεί να «κουράστηκε» μετά από σχεδόν δύο έτη επιθετικής ανόδου, που έφερε τον ΓΔ από τις 800 έως τις 1500 στα μέσα του Μαϊου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται κάποια πτωτική κίνηση που θα μπορούσε να αναιρέσει τη μεσοπρόθεσμη -και πολύ θετική- εικόνα του.
Κι έτσι, η πλαγιολίσθηση συνεχίζεται με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι που πραγματικά ..εκνευρίζει τους εμπλεκομένους, πολλώ δε μάλλον αν συνυπολογίσουμε το παρατεταμένο του πράγματος. Διαγραμματικά, ο ΓΔ έχει «ταβάνι» τη ζώνη των 1475 μονάδων, με επόμενο στοίχημα τις 1615 και άξονα περιστροφής το επίπεδο των 1400.
Αντικειμενικά, όμως, δεν μπορούμε να εκφράσουμε αρνητική άποψη. Απαιτούνται τεράστια αποθέματα υπομονής, αντιλαμβανόμενοι ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μπει «υψηλότερα», ενδεχομένως ανησυχόντας και για τα margin τους.
Παραδόξως και χρυσώνοντας το χάπι, ο ΓΔ είναι κερδισμένος από 1/1 περ. +9,5% (περι. +19,8% στις 52 εβδομάδες), με τον ΔΤΡ να έχει παρεμφερείς επιδόσεις (+10%, +19%).
Εστιάζοντας σε τίτλους, η εικόνα είναι μικτή, καθώς πολλές «αξιόλογες» μετοχές κινούνται ..ράθυμα, ενώ άλλες και πολύ ενδιαφέρουσες πραγματικά πρωτοστατούν σε ετήσια απόδοση. Στην πρώτη κατηγορία των «φθηνών» είναι μεταξύ άλλων ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΤΕΚ και στη δεύτερη TITC, CENER, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΚΡΙ, ΟΛΠ.
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 18 Νοεμβρίου 2024Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα. H αγορά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1430 μονάδων του ΓΔ.