Επιτόκια Fed, εκλογές στις ΗΠΑ, και στο βάθος ανοδική αντίδραση στο ΧΑ
Εισαγωγικά

Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του 2024, το Χρηματιστήριο Αθηνών πλαγιοκοπείται από ρευστοποιήσεις.

Και μάλιστα, η «άδοξη» πτώση δείχνει να εκνευρίζει τους εμπλεκομένους, καθώς δεν διαφαίνεται κανένας σημαντικός παράγοντας που να δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Προσέτι, η επικράτηση των (λίγων) πωλητών οφείλεται μάλλον σε έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρά σε κάποια δυναμική που να ευνοεί αποεπενδύσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Εξάλλου, στο παρατεταμένο πλαγιοπτωτικό σκέλος του Γενικού Δείκτη, το οποίο μετρά από τις αρχές του Ιουνίου, έχει χαθεί «μόλις» 8%, ένα στατιστικό που μεταφράζεται υπό προϋποθέσεις έως και θετικό (!), καθώς αναδεικνύει μια σπάνια ανθεκτικότητα που δεν μάς έχει συνηθίσει το ταλαιπωρημένο Χρηματιστήριό μας.

Διαγραμματικά

Έτι περαιτέρω, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, η μεγάλη διετής ανοδική κίνηση συντηρείται ως έχει, και τα χαμηλά της απερχόμενης εβδομάδας στη ζώνη των 1380 μονάδων έδωσαν αντίδραση, αφήνοντας υποννοούμενα αφενός για τη σημαντικότητα του επιπέδου (που εάν διαρραγεί, θα έχουμε ..προβλήματα), αφετέρου για τα αντανακλαστικά των αγοραστών (που εάν επιταχυνθούν, θα δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου νεότερα πολυετή υψηλά).

Κομβικό, λοιπόν, το σημείο αυτό, με επόμενο τις 1300 μονάδες. Κάτι που ενισχύεται και από την εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη, ο οποίος επίσης συναντά κρίσιμα επίπεδα στήριξης στη ζώνη των 1150, τα οποία μάλιστα έχει τιμήσει τρις στο παρελθόν.

Οι μετοχές

Σε επίπεδο τίτλων, η εικόνα είναι μικτή.

Υπάρχουν «καλά» χαρτιά που κρατήθηκαν στα υψηλά τους, είτε αυτά αφορούν ιστορικά/πολυετή, ή απλά υψηλά κίνησης. Μεταξύ αυτών, ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ.

Υπάρχουν κι άλλα, εξίσου «καλά» που συνέχισαν πλαγιοπτωτικά απογοητεύοντας εν μέρει, χωρίς να ..αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση, όπως (πρώτα και κύρια) ο ΜΥΤΙΛ, ο ΟΠΑΠ, η ΜΠΕΛΑ, ο TITC, η ΑΡΑΙΓ, η ΜΟΗ.

Ειδική μνεία για τις τραπεζικές μετοχές. Παρά την κακή συμπεριφορά τους (-8,36% ο ΔΤΡ τον Οκτώβριο, ο χειρότερος του 2024) παραμένουν «στο παιχνίδι», με το τελευταίο πτωτικό κομμάτι να οφείλεται κυρίως σε ανατροφοδότητση της πτώσης λόγω margin και αναγκαστικών πωλήσεων. Και ως γνωστόν, ο πολύ επιθετικός χαρακτήρας των 4 συστημικών (έρχεται και η ΑΤΤ, σιγά σιγά) επιτρέπει την προσδοκία άμεσης επαναφοράς τους σε υψηλά επίπεδα τιμών.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

  • Κινδυνεύει το ευρώ
    Η συνδυασμένη μετάφραση της νομισματικής πολιτικής του διπόλου ΕΚΤ-Fed και η επικείμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στραγγαλίζει το ευρώ.
  • Εβδομαδιαίο Σχόλιο 23 Δεκεμβρίου 2024
    Η εβδομάδα έκλεισε με μικρές απώλειες, με τον ΓΔ να αυτονομείται από την άσχημη εικόνα των ξένων αγορών.
  • ΤτΕ: Η μετοχή των 0,672€
    Η πάλαι ποτέ κραταιά Τράπεζα της Ελλάδος έχει πέσει στα αζήτητα της Λεωφόρου Αθηνών. Πάμφθηνη, αλλά χωρίς κανένα ενδιαφέρον.
  • Πάμε για ένα υπέροχο κλείσιμο έτους
    Ο ΓΔ απέχει μόλις 2% από τα πολυετή υψηλά, έχοντας απορροφήσει κάθε είδους «άδικες» ρευστοποιήσεις το τελευταίο εξάμηνο.
  • Εβδομαδιαίο Σχόλιο 16 Δεκεμβρίου 2024
    Η αγορά φαίνεται να κάνει προσπάθεια να κλείσει το έτος κοντά στα υψηλά

Επιστροφή στα Άρθρα