- 12 Ιανουαρίου, 2025
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Άρθρα Fast Finance
Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικές οι προσδοκίες για τη μεσοπρόθεσμη συνέχεια.
Προσοχή χρειάζονται οι αναταράξεις στη Wall Street. Ίσως χρειαστεί υπομονή.
Η ανοδική συνέχιση στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πολύ καλές πιθανότητες. Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί τεσσάρων, τουλάχιστον, πυλώνων: Στο μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας, στα θεμελιώδη των εισηγμένων μας, στις διεθνείς συγκυρίες και στην καλή εικόνα στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους πολλούς μήνες.
Ως προς το μακροοικονομικό πλαίσιο, τα πάντα έχουν περιγραφεί στις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης, που ούτως ή άλλως μάς έχουν δώσει προ πολλού την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ενδεικτικά, οι δημοσιονομικές προσαρμογές, το σταθερό πολιτικό σύστημα που αρέσκεται σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, οι αναμενόμενοι υψηλοί -και κατά πολύ υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης- ρυθμοί ανάπτυξης κ.α.
Ένα τέτοιο μίγμα, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά θεμελιώδη πολλών εισηγμένων, δείχνουν στους επενδυτές τον δρόμο των (επανα)τοποθετήσεων σε μια μεγάλη γκάμα μετοχικών τίτλων, όπως στους ταλαιπωρημένους τραπεζικούς, τους πολλά υποσχόμενους της πληροφορικής, τους ενεργειακούς (με έμφαση στις ΑΠΕ), τους κατασκευαστικούς/υποδομών. Τα βασικά μεγέθη στις ΚΑΧ βαίνουν ανιόντα, τα περιθώρια είναι υγιή, οι αποτιμήσεις ακόμα χαμηλές (ειδικά συγκρινόμενες με ευρωπαϊκούς “συναδέλφους”) και με την ελπίδα μιας αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου μας (ή έστω της προεξόφλησης για κάτι τέτοιο), υπάρχει στο βάθος μια κρυμμένη υπεραπόδοση.
Όσον αφορά στις διεθνείς συγκυρίες, έχουμε τον τυφώνα που ακούει στο όνομα Trump. Μολονότι οι πολιτικές του φαίνεται να ευνοούν πρωτίστως τις ΗΠΑ, ωστόσο η συνολική επενδυτική προσέγγιση μόνο θετικά μπορεί να μεταφρασθεί. Εξάλλου, αν θεωρήσουμε ότι οι κοστοβόροι φυσικοί πόλεμοι θα αντικατασταθούν άμεσα με εμπορικούς και ότι οι ισορροπίες θα επέλθουν εν ευθέτω χρόνω, το κλίμα διαφαίνεται πολύ καλό. Ως Έλληνες/Ευρωπαίοι επενδυτές, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στις προσδοκίες της ΕΚΤ για χαμηλότερα επιτόκια ελέω μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ παράλληλα αναμένουμε εξελίξεις από το μέτωπο της “έκθεσης Draghi”, που εν πολλοίς παραπέμπει σε μια νέα χρηματοδότηση ευρείας κλίμακας. Κι όσο τα ασφάλιστρα κινδύνου βαίνουν μειούμενα, τόσο τα ελληνικά επενδυτικά οχήματα θα φαντάζουν ελκυστικά.
Τέλος, το Χρηματιστήριό μας έλαμψε. Αν και το 2024 οι αποδόσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αρνητική άποψη: ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το έτος με κέρδη περ. 13%, προσιδιάζοντας τις αποδόσεις πολλών ευρωπαϊκών (με άκρα την υπεραπόδοση +19% του γερμανικού DAX40 και την υποαπόδοση του γαλλικού CAC40 -3% για προφανείς λόγους). Υπενθυμίζουμε ότι ο ΓΔ κέρδισε 90% σε ένα ανεπανάληπτο ανοδικό ράλι 20 μηνών (790-1500 μονάδες την περίοδο Οκτ2022-Μαι2024), με μέγιστες απώλειες ..12% (από την κορυφή των 1500, στιγμιαία στις 1320), μια απομείωση που έχει ξαναδεί και απορροφήσει την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου 2023. Επίσης, το κλείσιμο του έτους τόν βρήκε μόλις 3% χαμηλότερα από τα υψηλά, που μάλιστα συνιστούσαν και πολυετή τέτοια. Άρα, η εικόνα είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, διότι πολύ απλά οι επενδυτές δεν αποεπένδυσαν ποτέ. Ισχύει και το αντίθετο: αν υπήρχε έστω και μικρή πιθανότητα να αντιστραφεί το κλίμα ή να προεξοφληθεί κάτι κακό, ο Δείκτης μας δεν θα ήταν εδώ, αλλά πολύ χαμηλότερα. Και οι πρώτες ενδείξεις για το 2025 είναι οι καλύτερες δυνατές, με τον Δείκτη να δοκιμάζει νέα πολυετή υψηλά πάνω από τις 1500 μονάδες, με επόμενο στόχο τις 1580 και τελικό αποδέκτη τη ζώνη των 1700, που δεν απέχει παραπάνω από 13% από τα τρέχοντα επίπεδα
Επιμέρους, πολλές είναι οι μετοχές που συντηρήθηκαν στα δικά τους υπερπολυετή ή/και ιστορικά υψηλά, όπως ΕΥΡΩΒ, TITC, ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ. Ακόμα και εκείνες που “απογοήτευσαν”, όπως ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ δεν έχουν χαλάσει τη χρηματοοικονομική τους εικόνα, με τις μετοχές να αναρρώνουν σιγά σιγά στο ταμπλό. Οι μερισματικές αποδόσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναμένονται εξαιρετικές βάσει προσδοκιών για κερδοφορία, ενώ υπάρχουν στο ταμπλό εταιρείες για σεμινάριο επιβράβευσης μετόχων, όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΜΕΖΖ (πλην ΚΑΙΡΟ), ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΚΡΙ, ΚΑΡΕΛ, ΑΡΑΙΓ κ.α. Ειδική μνεία αφενός στην παλιά γνώριμη Τράπεζα Κύπρου (BOCHGR) που αναμένεται να εκπλήξει και να ανέβει γρήγορα στην κορυφή των μερισματοφόρων μετοχών˙ αφετέρου στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ που μολονότι αποφάσισε πρόσφατα μια δεύτερη γενναιότατη διανομή μέσω επιστροφής κεφαλαίου, μολαταύτα θέλει προσοχή διότι ένα τέτοιο ξεγύμνωμα ταμείου μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- BOCHGR: Ο νέος μερισματοφόρος παίκτηςΠαλιά γνώριμη, που δεν έφυγε με τις καλύτερες αναμνήσεις. Κι η μόνη που κατάφερε να επιστρέψει.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικές οι προσδοκίες για τη μεσοπρόθεσμη συνέχεια.Προσοχή χρειάζονται οι αναταράξεις στη Wall Street. Ίσως χρειαστεί υπομονή.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 13 Ιανουαρίου 2025Ακόμα μία ανοδική εβδομάδα για τον ΓΔ, με τη διαφορά ότι πλέον έχουμε κίνηση όχι τόσο σε δεικτοβαρείς τίτλους όσο στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.
- Σχόλιο στη Ναυτεμπορική TV (Σ. Μαυρουδής-Μ. Σμιλίδου)Αγορές-Ομόλογα-Χρηματιστήριο
- ΑΡΑΙΓ: Μεγάλα περιθώρια ανόδουΤαλαιπωρήθηκε αρκετούς μήνες, σε ένα Χρηματιστήριο που αδιαφόρησε για την καλή κατάσταση της εταιρείας.