- 18 Νοεμβρίου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος
Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;
Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.
Η χρηματιστηριακή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προσδοκίες για τον Γενικό Δείκτη της Αθήνας και για μια μεγάλη ομάδα μετοχών.
Μέχρι τα τέλη Μαϊου, ο ΓΔ κατέγραφε ισχυρά κέρδη +15%, όντας μάλιστα πρώτος σε αποδόσεις συγκριτικά με τους περισσότερους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Συν αυτώ, είχε και μια κεκτημένη ταχύτητα από το αξιοθαύμαστο 2023 (+38%), δικαιολογημένη από πλείονες παράγοντες σε μακροοικονομικό, πολιτικό και εταιρικό επίπεδο.
Και παρά τη σοβαρή ανθεκτικότητα που παρατηρήθηκε στα δύσκολα σκέλη (λ.χ. ευρωεκλογές, πολιτική ασάφεια στη Γαλλία, ανάφλεξη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή κ.α.), τελικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η εικόνα είναι πολύ χλιαρή, με τον ΓΔ να κερδίζει 8,5% (συγκριτικά, ο DAX40 κερδίζει 14,6% στο εξεταζόμενο διάστημα, ο S&P500 23%, ο Nasdaq Comp. 24%, ενώ ο CAC40 χάνει 3,6%).
Οι περισσότερες μετοχές μας συνεχίζουν να πλαγιολισθαίνουν χωρίς «λόγο», μιας και δεν άλλαξαν πολλά στη χρηματοοικονομική εικόνα των εταιρειών, ή στις προσδοκίες για τη συνέχεια. Ενδεικτικά, 11 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφ/σης και 12 της μεσαίας καταγράφουν απώλειες από τις αρχές του 2024, με χειρότερες τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-33%), ΟΤΟΕΛ (-18%), ΜΟΗ (-18%) και ΑΡΑΙΓ (-15%)· ΑΒΑΞ (-24%) και ΙΝΤΚΑ (-20%). Όλες σε χαμηλά έτους.
Μια τέτοια αδύναμη συμπεριφορά εκνευρίζει τους εμπλεκομένους, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αντίδρασης. Ακόμα και τα πιο υπομονετικά χαρτοφυλάκια έχουν εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση όπου αφενός δεν δικαιολογούνται πωλήσεις ή άτσαλες ρευστοποιήσεις, καθώς τίποτα σημαντικό δεν στέκει για να ανησυχήσει, αφετέρου δεν ευνοεί (επανα)τοποθετήσεις.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι άσχημα, ακόμα τουλάχιστον. Καταρχάς, ο ΓΔ έσωσε το επίπεδο των 1380 μονάδων στη δύσκολη συγκυρία στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να οριοθετήθηκε η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση , από όπου βγήκαν και σωτήριες αντιδράσεις. Παράλληλα, έχουμε και ένα λογικό σημείο εξόδου σε περίπτωση που τα πράγαμτα στραβώσουν.
Επίσης, τα «βαριά» χαρτιά και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ανοδικά στο μεσοπρόθεσμο (ο ΔΤΡ έσωσε το αντίστοχο επίπεδο των 1150), ενώ συνεχίζονται τα διθυραμβικά σχόλια από τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και Οίκων.
Στο παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αξιομνημόνευτη συμπεριφορά κάποιων, όπως TITC, EEE, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΟΡΤΙΜΑ, που όπως κι αν το δει κανείς δεν θα υποστηρίζοντο σε πολυετή-ιστορικά υψηλά αν το κλίμα ήταν πραγματικά αρνητικό.
Τέλος, στα διεθνή, το σκηνικό παραπέμπει σε άνοδο, ειδικά από την πλευρά των ΗΠΑ. Αστερίσκοι υπάρχουν για το τί μέλλει γενέσθαι στα (πολιτικής φύσεως) ζητήματα στις δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, Γερμανία και Γαλλία, πάντως σε μακροοικονομικό επίπεδο η ΕΚΤ φαίνεται να ελέγχει το νομισματικό σκέλος, ενώ και τα δημοσιονομικά των μελών δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ή έστω προβλήματα που δεν προϋπήρχαν.
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 18 Νοεμβρίου 2024Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα. H αγορά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1430 μονάδων του ΓΔ.