Χρηματιστήριο Αθηνών: Μυρίζει ΄99?
Όχι βέβαια.

Μια τόσο ισχυρή και παρατεταμένη άνοδος σε ένα τόσο ρηχό Χρηματιστήριο, σίγουρα εγείρει αμφιβολίες ως προς τη βιωσιμότητά της.

Είναι πιθανό -έως και δικαιολογημένο- να σκεφτούν κάποιοι αν όλη αυτή η πολύμηνη άνοδος έχει κάποιο υπόβαθρο.

Ειδικά οι παλαιότεροι, που έζησαν τουλάχιστον μια χρηματιστηριακή φούσκα και το συν αυτώ ηχηρό σκάσιμο αυτής.

Ποσοτικοποιώντας τα παραπάνω, μιλάμε για μια κίνηση τουλάχιστον +150% στους τελευταίους 34 μήνες για τον Γενικό Δείκτη, και +325% για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή, πέραν από τις υπεραποδόσεις, δεν έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με καμία άλλη τέτοια στο παρελθόν, τουναντίον.

Διότι συνοδεύεται από κρίσιμους παράγοντες που δικαιολογούν τόσο την έως τώρα άνοδο, όσο και τη συνέχεια αυτής.

Παράγοντες που αφενός έχουν αποτυπωθεί στις εκθέσεις των Οίκων και των αναλυτών, όπως μακροοικονομική/δημοσιονομική βελτίωση, ισχυροποίηση τραπεζικού συστήματος, πολιτική σταθερότητα, υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων κ.α.˙ αφετέρου, αναδεικνύονται στο ταμπλό, όπως η απαράμιλλη ανθεκτικότητα στα δύσκολα σκέλη, οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών, η διάχυση της ρευστότητας σε πλείονες τίτλους κ.α.

Έτι περαιτέρω, στέκει η ευκταία, εν ευθέτω χρόνω αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου μας, για την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές.

Προφανώς, κάθε ανοδική κίνηση συνήθως συνοδεύεται (και πρέπει να συνοδεύεται) από περιόδους ρευστοποιήσεων, μιας και τα κέρδη είναι μεγάλα. Οι ρευστοποιήσεις, στην παρούσα φάση, έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών, περισσότερο, παρά αποεπένδυσης.

Εξ αυτού προκύπτει και το συμπέρασμα ότι κάθε πλαγιοκόπημα θα πρέπει υπό προϋποθέσεις να αφορά σε ευκαιρία (επανα)τοποθέτησης, σε τίτλους που ταιριάζουν στο προφίλ του καθενός επενδυτή.

Για να δούμε κάποια αντιστροφή, θα πρέπει να υπάρξουν άλλα δεδομένα, που δεν μοιάζουν με τα τωρινά.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα