- 12 Αυγούστου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος

Χρηματιστήριο Αθηνών:Δοκιμάστηκαν με επιτυχία οι αντοχές των μεσοπρόθεσμων
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε, εν μέσω αναταράξεων, να συντηρήσει το πολύμηνο ανοδικό του μοτίβο. Μέχρι νεοτέρας.
Χωρίς αμφιβολία, διανύουμε μια περίοδο νευρικότητας, καθώς αφενός τα Χρηματιστήρια δεν έχουν συνέλθει από το πρόσφατο sell off στις αρχές του Αυγούστου, αφετέρου υφίστανται συνιστώσες που θολώνουν την εικόνα.
Ο λόγος για την ανάφλεξη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή, την ενίσχυση (βάσει δημοσκοπήσεων) της Harris στις ΗΠΑ και βεβαίως η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ εν όψει μειώσεων επιτοκίων.
Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν επιβεβαιώνεται, κυρίως συγκρίνοντας με την ήπια συμπεριφορά της τιμής του αργού πετρελαίου (που σε άλλη περιπτωση θα πρωταγωνιστούσε).
Η Wall Street παραμένει ανήσυχη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βγάλουν στηρίξεις σε κάθε επίπεδο και σε μεγάλο εύρος μετοχών, ωστόσο η γενικότερη κατάσταση παραμένει χλιαρή.
Στο ΧΑ, ακολουθούμε με ευκολία στα πτωτικά σκέλη, χωρίς όμως να υφίστανται ακρότητες, πράγμα που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα, η οποία μάλιστα μας έχει εντυπωσιάσει εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες, διανύοντας το μεγάλο ανοδικό σκέλος.
Μην ξεχνάμε ότι βρεθήκαμε άκοπα από τις 800 στις 1500 μονάδες του Γενικόυ Δείκτη μας σε λίγότερο από 2 έτη, με παροιμιώδη ποιότητα, συνοδεία μεγάλης κλίμακας θετικής ειδησεογραφίας σε εισηγμένες και εγχώρια οικονομία.
Η περίοδος που διανύουμε τις τελευταίες συνεδριάσεις απαιτεί εγρήγορση, αλλά υπομονετικές και μετρημένες κινήσεις.
Η έντονη μεταβλητότητα δεν βοηθάει σε καθημερινή είσοδο-εξοδο, καθώς η πιθανότητα σφάλματος (άρα και ζημίας) είναι μεγάλη.
Εξάλλου, αν θεωρήσουμε ότι διαρθρωτικοί παράγοντες που ούτως ή άλλως μάς έφεραν μέχρι εδώ υφίστανται ακόμα, λογικά το Χρηματιστήριο έχει ακόμα ανοδικό δρόμο. Απλά, στην παρούσα σκοντάφτει στην παγκόσμια αβεβαιότητα, εξου και οι αρνητικές αποδόσεις.
Διγραμματικά, είναι προφανές ότι το είπεδο των 1330 μονάδων που αναχαίτισε την επιθετική πτώση έχει αξία, με πρώτη αντίσταση τις 1430 όπου και θα αξιολογηθούν οι προθέσεις των αγοραστών. Το μεγάλο επίπεδο-στόχος παραμένει η ζώνη γύρω από τις 1600 μονάδες.
Τέλος, τα χαρτιά που κυρίως προτιμούνται στο ταμπλό είναι -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΡΙ, ΟΛΠ, TITC, CENER, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΚΡΙ, ΙΝΤΕΚ κ.α.


Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 14 Απριλίου 2025Μπροστά μας, τα καλά.
- Σχόλιο στη Ναυτεμπορική TV (Σ. Μαυρουδής-Μ. Σμιλίδου)-10 Απρ. 2025Στροφή Τραμπ 180 μοιρών – Η αναβολή των δασμών έφερε «τρελό πάρτι» στις αγορές.
- Τί συνέβη στις Aγορές μετά την επιβολή δασμών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑΗ δασμολογική πολιτική του Trump ήταν γνωστή ακόμα και πριν αυτός εκλεγεί. Γιατί οι αγορές ξαφνιάστηκαν τόσο; Γιατί οι επενδυτές δεν πήραν στα σοβαρά την προεξόφληση των τελευταίων εβδομάδων.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 07 Απριλίου 2025Άγρια πτώση, με απότομη αλλαγή στην ψυχολογία των συμμετεχόντων, καθώς ο λόγος είναι σοβαρός και συγκεκριμένος.
- ΜΥΤΙΛ: Οι υπομονετικοί πήγαν ταμείο. Πού ξαναγοράζουμε;Η επενδυτική κοινότητα, επιτέλους, διόρθωσε την πολύμηνη στρέβλωση στην αποτίμηση αυτής της μετοχής. Κι είναι μόνο η αρχή.