Επενδυτική βαθμίδα: Πού στήριξε την απόφασή της η Scope Ratings

Ο γερμανικός Οίκος αξιολόγησης δεν είναι επιλέξιμος. Δεν είναι όμως και τυχαίος.

Και μετά τον ιαπωνικό R&I, μάς έδωσε κι εκείνος την Παρασκευή το εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια, επιβραβεύοντας τη χώρα με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Στην έκθεσή του, ο Οίκος έκανε λόγο για μια δίκαιη απόφαση (θα την είχε δώσει από τον Δεκέμβριο, αν ταίριαζε χρονικά με το πολιτικό σκηνικό), και επισήμανε τρεις πυλώνες για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή.

Ο πρώτος έχει να κάνει με μια συνδυασμένη μετάφραση της ενσωμάτωσης της Ελλάδος (του χρέους της) στις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ, υπό την έννοια ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κάτω από το «προστατευτικό πλέγμα» της κεντρικής τράπεζας.

Κάτι που από μόνο του επιτρέπει να μειωθούν σημαντικά τα κόστη δανεισμού (που επιβεβαιώνει και η δευτερογενής αγορά όλο αυτό το διάστημα).

Παράλληλα με το νομισματικό σκέλος, παρέπεμψε στην εκτενή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, με μεγάλη επιτυχία, ενώ έκανε αναφορά και στο υφιστάμενο πρόγραμμα New Generation NGEU των 30 δισεκ. ευρώ χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας (εκ των οποίων να θυμίσουμε ότι τα 18 είναι «δώρο»).

Ο δεύτερος πυλώνας δεν ήταν άλλος από την πασιφανή μείωση του κρατικού δανεισμού, που πλέον βρίσκεται τα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ. Εδώ, πρέπει να επισημανθεί ότι μόλις πριν τρία χρόνια, είδαμε επίπεδα άνω του 200% εν μέσω πανδημίας, ενώ η επιτευχθείσα μείωση συνοδεύεται από κρίσιμα επίπεδα πληθωρισμού (σε ιστορικά επίπεδα για την Ευρωζώνη).

Εξάλλου, έχουμε πλέον μπει στην αποδεκτή από τη συνθήκη του Μάαστριχτ ζώνη κάτω του 3% στο έλλειμμα για το 2022 και με πρόβλεψη για ακόμα καλύτερη εικόνα στο μεσοπρόθεσμο, υπενθυμίζοντας ότι το 2020 βρεθήκαμε στο ..10,7% και το 2021 στο 8%.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας ήταν η εν γένει εικόνα του τραπεζικού συστήματος, αφενός λόγω επίλυσης όπως φαίνεται- του μείζονος ζητήματος των ΜΕΑ, αφετέρου λόγω της «θωράκισης», με απόδειξη και τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests και της συμπεριφοράς των τραπεζικών μετοχών.

Κι όπως προείπαμε, μπορεί τυπικά ο Scope να μην λαμβάνεται υπόψη, ωστόσο η απόφασή του αυξάνει κι άλλο τις ήδη αυξημένες πιθανότητες να πάρουμε τα εύσημα από DBRS (8/9), Moody’s (15/9) και κυρίως S&P (20/10).

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο