ΓΔ: Έτοιμος για τις 1700 μονάδες

Με χάσμα διαφυγής, κατάφερε την Παρασκευή να καταγράψει νέα πολυετή υψηλά. Οι όγκοι εκτοξεύτηκαν, επιβεβαιώνοντας την υγεία της τάσης.

Το μοτίβο παραμένει επιθετικά ανοδικό, και οποιαδήποτε διορθωτική προσπάθεια θα σημαίνει ευκαιρία επανατοποθέτησς σε τίτλους που ο καθένας παρακολουθεί.

Επισημαίνεται ότι πρώτα πρέπει να προτιμούνται οι μετοχές που ήδη τρέχουν και έχουν εξασφαλίσει μετοχική βάση, κι έπειτα εκείνες «που έχουν μείνει» πίσω, με την πεποίθηση ότι έχουν μείνει πίσω για κάποιον λόγο. Ακόμα κι αν δεν τον βλέπουμε.

Αυστηρότερα, καμία μετοχή δεν «χρωστάει» να ακολουθήσει την άνοδο κάποιων άλλων, ακόμα κι αν νομτελειακά της «αξίζει» μια καλύτερη τύχη.

Εν πάσει περιπτώση, η Αθήνα συνεχίζει να μαγνητίζει τους αγοραστές, με την τρέχουσα νέα ανοδική ώθηση να συνοδεύεται με διάχυση ρευστότητας της ούτως ή άλλως αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας.

Για του λόγου το αληθές, μόλις μια μετοχή (ΛΑΜΔΑ -4,65%) από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφ/ση καταγράφει απώλειες από 1/1, με πρωταγωνιστές ΑΒΑΞ (+41%), ΠΕΙΡ (+21,35%), ΕΕΕ (+16,09%), ΦΡΛΚ (+15,9%) ΑΛΦΑ (+15,6%).

Κάποιες, μάλιστα, κατάφεραν νέα ιστορικά (λ.χ. ΕΕΕ, ΟΡΤΙΜΑ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ) ή πολυετή υψηλά (λ.χ. ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ), με το momentum να είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Διαγραμματικά, οι κοντινές στηρίξεις στον ΓΔ είναι το 1583 και το 1557.

Παρά τη «γκρίνια» στις διεθνείς αγορές, ο S&P500 βρέθηκε και πάλι στα ιστορικά του υψηλά, ο γερμανικός DAX40, o πανευρωπαϊκός Eurostoxx50, ο αγγλικός FTSE100 κατέγραψαν νέες κορυφές, και οι επενδυτές μάλλον φορούν ακόμα το αισιόδοξο καπελάκι τους.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι όυτε το σήριαλ του DeepSeek ούτε οι επβληθέντες δασμοί (και τα έκτροπα με την αναστολή τους) στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν το αγοραστικό κρεσέντο, με τις εισηγμένες να παραδίδουν ακόμα πιο ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ή/και έτους.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει πάνω από τα 6/10 των εταιρειών του 500άρη S&P, με μέση αύξηση κερδοφορίας 7,5% QoQ άνω των προβλέψεων, ενώ παράλληλα τα 8/10 έχουν εκπλήξει θετικά.

Τέλος, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πράγματι ένα σοβαρό αγκάθι, ειδικότερα στις ΗΠΑ. Η συμπεριφορά του χρυσού που κατέγραψε πάλι ιστορικά υψηλά λίγο κάτω από το προφητικό νούμερο των 3000 δολαρίων ανά ουγγιά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, εν είδει προεξόφλησης για βαρύτερο σενάριο, ενώ και η επιμονή των αμερικανικών αποδόσεων σε τοπικά υψηλά (το έντοκο 13 εβδομάδων αποδίδει ..4,2%) δείχνει ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ώστε να αποφύγουμε πληθωριστικές πιέσεις, με τη χειρότερη κινδυνολογία να παραπέμπει ακόμα και σε ανάφλεξη αυτών, ειδικότερα με τόσο ισχυρή αγορά εργασίας.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα