Γεγονότα και Υποθέσεις σε έναν ευμετάβλητο κόσμο

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους δίνει σημαντικές αποδόσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει περίπου 45% και αρκετές μετοχές, άλλες δικαιολογημένα και άλλες αδικαιολόγητα, να τον ξεπερνούν.

Και το βασικό ερώτημα των περισσοτέρων επενδυτών είναι τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Όσοι είναι επενδυμένοι στην αγορά αναζητούν την υψηλότερη δυνατή έξοδο, ενώ όσοι είναι εκτός αναζητούν το κατάλληλο σημείο εισόδου.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν˙ ούτε πάνσοφοι “guru”  που ευαγγελίζονται ότι διαβάζουν το μέλλον. Αδιαμφισβήτητα, οδηγός των επενδυτικών αποφάσεων μας θα πρέπει να είναι η μελέτη των οικονομικών στοιχείων (σε μάκρο- ή σε μικροοικονομικό επίπεδο), η τεχνική ανάλυση, οι υποθέσεις που βάζει στις παραμέτρους του ο κάθε αναλυτής, αλλά κυρίως η  Ορθολογική σκέψη.

Ό, τι συμβαίνει σήμερα στις αγορές, έχει ξανά συμβεί άπειρες φορές για τους ίδιους λόγους και με τα ίδια αποτελέσματα, συνεπώς δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Ο βαθμός του ρίσκου που αναλαμβάνει κανείς ανεξαρτήτως επενδυτικού προϊόντος πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά ¼ μικρότερος σχετικά με την εκτιμώμενη απόδοση, ώστε να αποφύγει τυχόν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η ψυχολογία της αγοράς και η τάση σίγουρα αποτελούν βασικά στοιχεία. Αλλά όταν -μοιραία- αλλάξουν, ελάχιστοι είναι ικανοί να το αντιληφθούν, διότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Συνεπώς, στρατηγικές stop loss θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας ενός χαρτοφυλακίου.

Αναλύοντας λοιπόν τις βασικές παραμέτρους του σήμερα που επιδρούν επί των αγορών, τις διαχωρίζουμε σε θετικές & αρνητικές:

Στις θετικές παραμέτρους συμπεριλαμβάνονται η θετική ψυχολογία των αγορών (εγχώριας & ξένων), τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των εισηγμένων και η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους (και η συν αυτώ αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η πολυπόθητη επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης αποτελεί για πολλούς “το μάννα εξ ουρανού” που θα ταΐσει την χρηματιστηριακή αγορά με νέα κεφάλαια και θα οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα.

Στις Διεθνείς αγορές, η μαγική φράση είναι Artificial Intelligence, προσδοκώντας ότι θα ωθήσει τις επιχειρήσεις σε νέα επίπεδα παραγωγής και κερδοφορίας, και θα λύσει όλα τα εγγενή προβλήματα της ανθρωπότητας.

Στις αρνητικές παραμέτρους, σημαίνουσα θέση καταλαμβάνει ο επίμονος πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, που αν και αποκλιμακώθηκε (πρόσκαιρα) λόγω της πτώσης των ενεργειακών τιμών, παραμένει υψηλός στα τρόφιμα, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η πολιτική αύξησης επιτοκίων και περιορισμού των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες, και κατά συνέπεια η εκτίναξη του κόστους χρήματος σε υψηλό 20-ετίας για κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα αποτελέσει την θρυαλλίδα που θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κατάσταση εμφανίζεται ελεγχόμενη, τέτοιου μεγέθους οικονομικές αποφάσεις λειτουργούν με χρονική υστέρηση μηνών, σαν φυτίλι βραδείας καύσης. Πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αναχρηματοδότησης και οι ποιο αδύναμες πτωχεύσεων. Αντίστοιχα, το υψηλό χρέος θα πλήξει αφενός τις επιχειρήσεις μέσω της κερδοφορίας τους αλλά και των επενδυτικών προγραμμάτων τους, αφετέρου τα νοικοκυριά, μέσω της κατανάλωσής τους.

Αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η θετική επίδρασή τους, ειδικά στο πρώτο κύμα ανάπτυξης τους. Απαιτείται όμως ικανός χρόνος ώστε να δοκιμαστούν, αλλά και να εναρμονιστεί το οικονομικό περιβάλλον στη χρήση τους. Είναι νωπές οι μνήμες όσων ασχολήθηκαν με τις dot.com και τα δίκτυα, καθώς και η κατάληξη σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Ειδικά για την Ελλάδα, παρά το ότι η χρονική κατανομή του χρέους της είναι μακροπρόθεσμη (λόγω PSI), το γεγονός ότι δανείζεται με επιτόκιο πέριξ του 3,70% σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις, όταν το μέσο κόστος επιτοκίου για το 2023 ήταν στο 1,56% (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 3/2023), αυξάνοντας  σε απόλυτο αριθμό το χρέος της Κεντρικής κυβέρνησης στα 402 δις, και με δεδομένο το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πρέπει -τουλάχιστον- να προβληματίζει.

Όσον αφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, θα αντιμετωπίσουν και αυτές προβλήματα αναχρηματοδότησης και αυξημένου κόστους δανεισμού που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα και τα επενδυτικά προγράμματα. Το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έσπευσαν να δανεισθούν με επιτόκια μεγαλύτερα του 7%, ενώ ακόμα και ο Μυτιληναίος πλήρωσε επιτόκιο 4%, χρήζει προσοχής. Όσον αφορά στα νοικοκυριά, τυχόν συνεχιζόμενη μετακύλιση του αυξημένου κόστους των επιχειρήσεων σε αυτά θα επηρεάσει άμεσα την κατανάλωση τους, που ήδη πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα ανοικτά γεωπολιτικά θέματα θα συνεχίσουν να απασχολούν την επενδυτική κοινότητα και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με εξάρσεις και υφέσεις, δημιουργώντας αυξημένη μεταβλητότητα, ιδίως στον κλάδο της ενέργειας & των Α’ Υλών.

Συμπερασματικά, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αν και οι 1350 μονάδες του ΓΔ μπορούν να διασπαστούν ανοδικά, πρέπει να έχουμε στη στρατηγική μας τον κανόνα «risk/reward» και να αποφεύγουμε αψυχολόγητες αγοραστικές τοποθετήσεις, κυρίως στην περιφέρεια, όπου ο εγκλωβισμός είναι σχεδόν βέβαιος. Επιμένουμε στη χρήση στρατηγικών “stop loss” που θα μας προστατεύσουν σε πιθανό γύρισμα των αγορών.

Η πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς δεν πρέπει να υπερεκτιμάται, αφού αναφορικά με τις ομολογιακές αγορές αυτό έχει ήδη τιμολογηθεί, ενώ η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στις χρηματαγορές τότε.

Τοποθετήσεις ρευστών διαθεσίμων σε βραχυχρόνιους τίτλους, κατά προτίμηση 3-μηνα & 6-μηνα έντοκα γραμμάτια Ελληνικού δημοσίου, με επιτόκια μεγαλύτερα του 3,6% είναι μια καλή εναλλακτική στα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών και στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, για επενδυτές χαμηλού ρίσκου, αναμένοντας μια διορθωτική κίνηση για επανατοποθετήσεις.

Καλό καλοκαίρι με λιγότερα προβλήματα…

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα