Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

4η συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Ήρθε το τέλος της ανόδου, ή ήρθε η ώρα για επανατοποθετήσεις;

Όταν ένα Χρηματιστήριο έγραψε +70% σε λιγότερο από 10 μήνες, σε μία μονοκόμματη κίνηση απαράμιλλης ποιότητας, είναι λογικό να υπάρξουν πτωτικά σκέλη.

Ένα από τα οποία είναι και το τρέχον, με σωρευτικές απώλειες 6,7%, από την κορυφή της 27ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζοντας ότι το μόνο αξιόλογο παρεμφερές σκέλος ήταν εκείνο που ακολούθησε το θλιβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Μάρτιο, με αντίστοιχες απώλειες 10,50%.

Και η μόνη διαφορά εκείνου με το τρέχον είναι ότι δεν υφίσταται κάποιος λόγος για τέτοια συμπεριφορά, ούτε από πλευράς ειδησεογραφίας, ούτε και προφανώς έχει μεταβληθεί κάποιος σοβαρός μακροοικονομικός ή γεωπολιτικός παράγοντας.

Τουναντίον, είναι γνωστό ότι αφενός έχει επιβεβαιωθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από δύο μη επιλέξιμους Οίκους αξιολόγησης (R&I και Scope Ratings), αφετέρου επίκειται ετυμηγορία από άλλους δύο (σημαντικότερους) στο πολύ κοντινό διάστημα (DBRS 8/9 και Moody’s 15/9), με τα στόματα να κλείνουν οριστικά στις 20/10 όταν και θα μιλήσει ο S&P.

Η παραπάνω συνθήκη μάς κάνει να αναζητήσουμε τις αιτίες/αφορμές της πίεσης του τελευταίου μήνα σε εξωτερικές μεταβλητές. Και κυρίως, στις ΗΠΑ.

Εκεί όπου αρχικά είδαμε σερί πτωτικών συνεδριάσεων στους βασικούς δείκτες (o SPX έκλεισε για Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτωτικός), ενώ και η απόδοση του εγχώριου 10ετούς ομολόγου β4ρέθηκε σε νέα υψηλά 14ετών στο 4,30%, με το επιτόκιο στην αγορά ακίνητης περιουσίας (Fixed Rate Mortgage-FRM) σε νέα 20ετίας πάνω από 7%.

Ίσως μια πρώτη ρωγμή να ήρθε από την απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ, σε μία κίνηση όμως που φαντάζει ακόμα και μετά από πολλές ημέρες ένα πυροτέχνημα, καθώς δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την τρέχουσα πτωτικότητα.

Η συνδυασμένη αφήγηση της «απειλής» για περαιτέρω υποβάθμιση πολλών αμερικανικών τραπεζών (μικρο-μεσαίου μεγέθους) και της ανάνγωσης των πρακτικών της Fed για αποτυχία (;) αποκλιμάκωσης της επιθετικής παρέμβασης υπέρ υψηλών επιτοκίων, και πάλι δεν πείθει.

Τέλος, η τοξική φλόγα εκ Κίνας, εξαιτίας της Country Garden που ξυπνά μνήμες Evergrande και γιατί όχι και κρίσης ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης, φαίνεται να σβήνει πριν καν ανάψει. Το αυτό συμβαίνει και για το ιδιότροπο χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, κάτι που επανήλθε στην ειδησεογραφία λόγω μερικής παρέμβασης από τα ασιατικά dealing desk υπέρ στήριξης του γουαν.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αντανακλαστικά (ή όχι) των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα των 1260-1265 μονάδων. Εδώ θα κριθεί και η βραχυπρόθεσμη αντοχή του Δείκτη, με την επόμενη σοβαρή στήριξη να είναι πάνω στη μεσοπρόθεσμη τάση στη ζώνη των 1200 μονάδων. Όπου και ο ΓΔ θα γράφει περίπου -11% (1200), αντιστοιχίζοντας με την πραναφερθείσα διόρθωση του Μαρτίου.

Είτε στο σενάριο βαθύτερης διόρθωσης, είτε στο σενάριο απευθείας ανάρρωσης (πρώτη αντίσταση οι 1290), η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει.

Το ΧΑ κινείται δυνατά, με αυξημένες πιθανότητες να δει νέα υψηλά κίνησης και 9ετίας σύντομα, χάρη στο δίπτυχο υψηλής (προσδοκώμενης)  οικονομικής μεγέθυνσης και ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας.

Και όσο δεν προκύπτει κάποιος κρίσιμος αρνητικός παράγοντας, το (πτωτικό, προσώρας) momentum δίδεται εκ των έξω, και απλά χαλάει τις τιμές κτήσης των αγοραστών.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο