Ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου

Η εβδομάδα έδωσε συμβολικό κλείσιμο σε επίπεδα ανώτερα εκείνων της Παρασκευής πριν τις Ευρωεκλογές

Θεωρείται δεδομένο πως τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Ιουνίου και η συν αυτώ εκλογική διαδικασία (και τελικό αποτέλεσμα) στη Γαλλία επέδρασαν στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Και μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίον επέδρασαν ανάγκασε τα περισσότερα από αυτά, αν όχι σε εκτεταμένες απώλειες, τουλάχιστον σε διακοπή μιας πολύ ισχυρής ανοδικής τάσης.

Μην ξεχνάμε ότι έως και τον Ιούνιο, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κατέγραφαν ιστορικά υψηλά, και στην Ελλάδα πολυετή.

Επομένως, μια επενδυτική διστακτικότητα είναι δικαιολογημένη. Κάτι που αποτυπώθηκε στα ταμπλό με μια απόσταση των δεικτών από τις πρόσφατες κορυφές.

Κι όσο ένα κακό σενάριο στη σκιά της πολιτικής ασάφειας στη Γαλλία ξεθωριάζει, τόσο οι επανατοποθετήσεις συνεχίζονται, ειδικότερα αναλογιζόμενοι ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει τις 1400 μονάδες στις επικίνδυνες εβδομάδες εν μέσω αναταραχής, αλλά πρόσφατα κέρδισε με «άνεση» τις 1435, συνεχίζοντας αργά και σταθερά μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής στις 1464.

Γράφοντας την 3η συνεχόμενη ανοδική του εβδομάδα, και πάνω από τα επίπεδα «προ Ευρωεκλογών», με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Καθώς μπορεί κανείς να πει γλαφυρά ότι ο ΓΔ αφήνει πίσω του τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, που εξαρχής δημιούργησαν το αρνητικό κλίμα.

Η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη, διότι αφενός επέρχεται η γνωστή θερινή ραστώνη με μειωμένους τζίρους και επενδυτική απάθεια, αφετέρου παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της Γαλλίας που έως ότου λυθεί επί της βάσης του, θα αποτελεί πάντα εστία αναζοπύρωσης.

Την ειδησεογραφία καταλύει η συγχώνευση των δύο τραπεζών Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η βαρύτητα προκύπτει όχι τόσο από το μέγεθος, καθώς ακόμα και με την άρτια ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα προκύψει ένα σχήμα που θα έχει υποπολλαπλάσια κεφ/ση από αυτήν των υφιστάμενων 4 συστημικών.

Προκύπτει, όμως, απο τη δημιουργία μιας νέας συστημικής τράπεζας μετά από τόσα πολλά χρόνια, κατά τα οποία από 22 «μαγαζιά» καταλήξαμε στα 4, με πελώρια ποσά να καίγονται σε ανακεφαλαιοποιήσεις κ.λπ.

Επίσης, η έκδοση warrants (γιατί;) θα δώσει μια άλλη χροιά, και οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνέχεια. Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω δεν προσιδιάζουν την περίπτωση της ΟΡΤΙΜΑ, για πολλούς λόγους, όμως αρκετοί θα είναι οι θεσμικοί που θα ενδιαφερθούν υπό προϋποθέσεις να στηρίξουν τον νέο αυτό τίτλο. Το μόνο που μπορούμε σίγουρα να γνωρίζουμε είναι ότι η επική τριανδρία που ενεπλάκη, δεν είναι τυχαίες προσωπικότητες στον χώρο.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα