- 28 Αυγούστου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος

Ο Γενικός Δείκτης ονειρεύεται τις 1600 μονάδες. Υπάρχουν όμως εμπόδια
Η ζώνη 1440-1450 είναι κρίσιμη για τη συνέχεια, με τον Δείκτη να στοχεύει στις μακρινές 1600.
Οι αγορές παγκοσμίως έχουν αναρρώσει από το πρόσφατο sell off στις αρχές Αυγούστου.
Αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες μάζεψαν όλες τις απώλειες που είχαν προκαλέσει οι άτσαλες ρευστοποιήσεις.
Ρευστοποιήσεις κυρίως εξαιτίας των φόβων για ανάφλεξη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή.
Κι όμως, αφενός η παραμονή της τιμής του αργού πετρελαίου σε χαμηλά/αδιάφορα επίπεδα, αφετέρου οι επιβεβαιώσεις -πλέον- του Powell ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία για παρεμβάσεις της Fed στα επιτόκια (η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργήσει τοιουτοτρόπως νωρίτερα), αμβλύνουν τους επενδυτικούς φόβους.
Και οι επανατοποθετήσεις συνεχίζονται, με τις αποδόσεις στα Χρηματιστήρια να είναι ήδη αξιόλογες: από 1/1, ο S&P500 κερδίζει 18%, ο Nasdaq Comp. 19%, o DAX40 12%, ο FTSE100 8%.
Εμείς, συντηρούμεθα κάπου στη μέση, με απόδοση +11,4% για τον ΓΔ και +21% για τον ΔΤΡ. Ειδικότερα για τον ΔΤΡ, όλοι οι εμπλεκόμενοι συνηγορούν ότι πηγαίνει ..με σβηστές τις μηχανές, αναλογιζόμενοι τα γεγονότα για το τελευτάιο τετράμηνο (placement ETE, Attica Bank, Τράπεζα Κύπρου). Εξάλλου, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα β’ τριμήνου έχουν προϊδεάσει για το πώς θα κινηθούν οι οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών έως το τέλος του 2024.
Εν πάση περιπτώσει, με θετική την ψυχολογία, ο Γενικός αντιμετωπίζει τη ζώνη 1440-1450 μονάδων, μια αντίσταση που «άφησε» το sell off και εμποδίζει τον Δείκτη να συνεχίσει προς τις 1570-1590.
Προφανώς, τα ευρήματα θα αποκτήσουν αξία μόνο όταν και εφόσον βελτιωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς έτσι θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις των επενδυτών.


Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Figure: Ντεμπούτο στον NasdaqΗ fintech/ blockchain εταιρεία Figure Technology Solutions έκανε την IPO της στις 11 Σεπτεμβρίου 2025 στον Nasdaq με το ticker FIGR, αντλώντας $787,5 εκατ. μέσω της πώλησης 31,5 εκατομμυρίων μετοχών στην τιμή των $25 ανά μετοχή.
- Η Προσφορά Χρήματος (M2) και η Νομισματική Πολιτική: Το Μεγάλο ΠλαίσιοΑπό τον Ιούνιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει εφαρμόσει μείωση της καθαρής νομισματικής βάσης, αντίθετη με τις πρακτικές «τύπωσης χρημάτων» που επικρατούν στις συζητήσεις των αναλυτών.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 15 Σεπτεμβρίου 2025Οι αγοραστές είναι εδώ.
- Η Εβδομάδα των Κεντρικών Τραπεζών: Η Προσοχή Στρέφεται στη Νομισματική Πολιτική και τα Οικονομικά ΔεδομέναΟι αγορές εισέρχονται σε μια κρίσιμη εβδομάδα, καθώς οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και οι νέες μακροοικονομικές ανακοινώσεις αναμένεται να καθορίσουν τον τόνο για το υπόλοιπο του έτους.
- Σχόλιο στη Ναυτεμπορική TV (H. Ζαχαράκης-Μ. Σμιλίδου)-10 Σεπτεμβρίου 2025Xρηματιστήριο: Τα επόμενα ορόσημα μετά την «κατάκτηση» των 2.000 μονάδων.