- 1 Φεβρουαρίου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος
Ο Τραπεζικός μας Δείκτης προσπέρασε τις κορυφές του Ιουλίου 2017. Η εικόνα των 4 μετοχών
Αν και υπεραπέδωσαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, απλά επιβεβαίωσαν την εικόνα που έχουν εδώ και πολλούς μήνες.
Οι πολύπαθες τραπεζικές μετοχές ξεδιπλώνουν μια από τις πιο ισχυρές και ποιοτικές ανοδικές τάσεις των τελευταίων 15 ετών.
Και μολονότι οι αποδόσεις είναι αξιοζήλευτες (ειδικά η ΠΕΙΡ και η ΕΤΕ), μολαταύτα βαρύνουσας σημασίας παραμένει η επιχειρηματική βάση μιας τέτοιας συμπεριφοράς.
Εν ολίγοις, οι μετοχές αυτές προτιμώνται στο ταμπλό για υπαρκτούς λόγους, σε αντίθεση με την εικόνα τους αρκετά χρόνια τώρα που ..δεν έπειθε κανέναν, και όχι άδικα.
Το καθεστώς υψηλών επιτοκίων είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα, καθώς υποβοηθά στην απεικόνιση υψηλής κερδοφορίας. Και μάλιστα, σε έναν κλάδο με τεράστια περιθώρια. Κι όμως, από μόνο του κάτι τέτοιο δεν θα επαρκούσε, ώστε να απαντά άμεσα στο εύλογο ερώτημα «κι όταν μειωθούν τα επιτόκια, τί θα συμβεί;»
Διότι είναι άλλο να μιλάμε για μείωση των κερδών, κι άλλο να μιλάμε για παραγωγή ζημίων. Όπως και είναι άλλο να μιλάμε για την τιμή μιας μετοχής που διορθώνει από πολυετή υψηλά, και άλλο να σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά.
Εν πάση περιπτώσει, ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει περάσει στη λήθη η δεκαετία 2010-2020. Το ταμπλό, εξάλλου, το έχει δείξει αυτό. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι αναμένονται αφενός αξιολογήσεις από τους Οίκους με το βλέμμα στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αφετέρου ο επίλογος του ΤΧΣ από ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία.
Διαγραμματικά, ο ΔΤΡ είναι πολύ επιθετικός, και δείχνει έναν μακρινό στόχο στη ζώνη των 1400 μονάδων, με πρώτη στάση τις 1280, έχοντας τιμήσει το αγοραστικό σήμα από τις 1120. Η στήριξη φαίνεται στην περιοχή των 1250.
Η ΠΕΙΡ είναι και η πιο δυνατή όλων, κυρίως από πλευράς αποδόσεων, προφανώς με τον αντίστοιχο βαθμό κινδύνου. Σε πρώτη φάση «βλέπει» τα 4,4, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια έξαρση. Κοντινή στήριξη τα 3,55.
ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ έμειναν αρκετά πίσω σε αποδόσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακές.
Αφενός η ΕΥΡΩΒ θεωρούμε ότι έτρεξε πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες σε πρώτο χρόνο και πολύ πιο παλιά, υπενθυμίζοντας ότι το ΤΧΣ είχε ελάχιστες μετοχές όλο αυτό το διάστημα μέχρι και την αποχώρησή του. Ο προϋπολογισμένος στόχος επετεύχθη στα 1,80, με ανοχή μέχρι και τα 2,10.
Αφετέρου, η ΑΛΦΑ εμφανίζεται η πιο ..ράθυμη από όλες. Κι όμως, τα περιθώρια ανόδου είναι πάρα πολλά, με τη μετοχή να στοχεύει λίγο κάτω από τα 2 ευρώ. Θεωρητικά, η κατοχύρωση των 1,60 ανοίγει τον δρόμο για επιθετική κίνηση.
Τέλος, η ΕΤΕ πήρε μεγάλη ώθηση το τελευταίο διάστημα μετά το πανηγυρικό placement, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε (και υπάρχει ακόμα) μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο στόχος της μετοχής φαίνεται στα 7,80 ευρώ με πρώτο “εύκολο” σημείο τα 7,45, μετά το αγοραστικό σήμα στα 6,60.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 18 Νοεμβρίου 2024Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα. H αγορά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1430 μονάδων του ΓΔ.