Οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές εκνευρίζουν τους επενδυτές στην Αθήνα

Η άριστη επενδυτική συγκυρία στην εγχώρια αγορά χάνεται. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Έχουμε μπροστά μας μία από τις καλύτερες περιόδους στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ευκαιρία.

Μεγάλες προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης από το σύνολο των αναλυτών παγκοσμίως· συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων μεγάλων Χρηματιστηρίων· ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας· ισχυρές τάσεις στο πολύπαθο τραπεζικό σύστημα· επιχειρηματικές ζυμώσεις και ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων στο μεσοπρόθεσμο· κ.α.

Θα περίμενε κανείς ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Χρηματιστήριο θα προσφέρει υπεραποδόσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ήδη τις έχει δώσει, από μια γκάμα μετοχών που παραμένουν έως και σήμερα εξαιρετικά ελκυστικές επιλογές, καθώς ανθίστανται και δεν χάνουν μεγάλο μέρος των κερδών που έχουν προσφέρει.

Εξάλλου, και η περίοδος Σεπ22-Αυγ23 που παρακολουθήσαμε με τόσο ενδιαφέρον, επεξέτεινε τις ήδη καλές αποδόσεις πολλών μετοχών, ώστε να φαντάζει έως και ..αχαριστία να μιλάμε για αδύναμο Χρηματιστήριο.

Δεν ΄χει κανένα νόημα να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες ή παραπομπή σε πρόσημα. Μια ματιά στο ταμπλό αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι μια πληθώρα μετοχών έχουν χαρίσει υπερκέρδη, και μια πλαγιολίσθηση (παρατεταμένη, δυστυχώς) σαν την τρέχουσα δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη θετική εικόνα. Ενδεικτικά, το «λόμπι» περιλαμβάνει ΜΥΤΙΛ, CENER, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, TITC, ΟΠΑΠ, ΙΝΚΑΤ, ΕΝΤΕΡ, ΙΝΤΕΚ, ΚΡΙ, ΟΛΠ, κ.α.

Και μολονότι οι 10 πτωτικές εβδομάδες στις τελευταίες 14 εκνευρίζουν το επενδυτικό κοινό, τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν οδηγούν σε κάποιου είδους κατάρρευση.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, καθώς υφίστανται παράγοντες στη διεθνή σκηνή που αφενός επιβαρύνουν το κλίμα, αφετέρου αφορούν σε δυνητικές μαύρες τρύπες.

Με πρώτο και κύριο την εν εξελίξει γεωστρατηγική κρίση στο Ισραήλ. Και προφανώς, το ζήτημα δεν άπτεται μιας πρόχειρης μετάφρασης περί του πολεμοχαρούς χαρακτήρα των εμπλεκομένων, καθώς οδηγεί σε τοπικής κλίμακας σύρραξη. Η προβληματική εδράζεται επί της ενδεχόμενης (μικρής πιθανότητας) εμπλοκής άλλων δυνάμεων, και δη του Ιραν, εξαιτίας μιας δυναμικής που θα προκαλούσε αντίδραση του ΝΑΤΟ.

Άλλος παράγοντας παραμένει η νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που βρίσκονται σε μια διαρκή διαμάχη με υψηλούς πληθωρισμούς. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πιέζουν ασφυκτικά το κόστος δανεισμού, τα εμπορεύματα και οι επενδύσεις ενεργητικού ενσώματων προσελκύουν όλο και περισσότερους επενδυτές, αλλά και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ΗΠΑ παραμένει ισχυρό, το γιεν διαλύεται και το ελβετικό φράγκο βρέθηκε μιαν ανάσα από πολυετή υψηλά. Τα παραπάνω δείχνουν με απλά λόγια ότι το ασφάλιστρο κινδύνου τιμολογείται διαφορετικά στην παρούσα φάση, ώστε και πολλές κινδυνοφόρες επιλογές να απορρίπτονται ή/και να αναγκάζονται να δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Έτσι, το «μετρητό» κερδίζει έδαφος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των Χρηματιστηριών.

Εστιάζοντας στα καθ’ ημάς, και παρά τη τρίμηνη πλαγιολίσθηση, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 12,79% από την κορυφή της κίνησης, έναν ούμερο που δεν υποδεικνύει πανικό σε καμία περίπτωση. Μα ακόμα και ο πιο επιθετικος, ο Τραπεζικός, βλέπει μόλις -14,12% στο εξεραζόμενο διάστημα, κάτι που μάλλον υπονοεί ισχυρή μετοχική βάση και πλασαρίσματα, παρά έντονες ρευτοποιήσεις.

Επομένως, θεωρούμε ότι διανύουμε μια πλαγιοπτωτική φάση, κάτι που επιρρωνύεται και από τους χλιαρούς όγκους σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την ανάλυση προφανώς να αφορά σε μεσοπρόθεσμης χροιάς.

Παραμένουμε σε υπεραγορασμένη ζώνη σε «μακρινό» διάγραμμα, με το ψυχολογικής και τεχνικής σημασίας 1000 επίπεδο να είναι και ο άξονας περιστροφής, ενώ η στήριξη των 1100-1110 τιμήθηκε και αποδεικνύεται εν ισχύ. Ο στόχος παραμένει στη ζώνη των 1450, αν και εφόσον οι διεθνείς αγορές «συνέλθουν» και επιτρέψουν θετικές προσδοκίες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο