Oι ΗΠΑ, και όλοι οι άλλοι

Το απερχόμενο 2024 άφησε πολλές υποσχέσεις για τις χρηματαγορές των ΗΠΑ, και πολλά προβλήματα σε όλες τις υπόλοιπες.

Καταρχάς, στις ΗΠΑ έχουμε τον άξονα περιστροφής που ακούει στο όνομα Trump. Οι επενδυτές τίμησαν τα αποτελέσματα των εκλογών αφενός με συνέχιση των αγοραστικών τοποθετήσεων στις αγορές μετοχών, αφετέρου με την πρωθύστερη προεξόφληση.

Εν ολίγοις, ο S&P500 κέρδισε μέχρι το κλείσιμο του έτους 9% από το debate των δύο μονομάχων (28 Ιουν.) και πάνω από 3% μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η ρητορική του Trump για την επιβολή δασμών και τη μείωση της φορολογίας, αλλά κυρίως η έως τώρα συνέπεια στα λεγόμενά του (ακόμα και πριν την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της 20ης Ιανουαρίου) δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Εξάλλου, οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για σχεδόν 15% (!) αύξηση κερδοφορίας το 2025 χάρη στη μειωμένη φορολογία, ένα μέγεθος που είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο δεκαετίας, ήτοι 8%.

Σημαντική είναι και η παρατήρηση ότι η προαναφερθείσα κερδοφορία δεν θα οφείλεται τόσο σταθμισμένα από τις “Magnificent 7”, καθώς η κερδοφορία των 7 κολοσσών  (Alphabet-GOOGL-GOOG, Amazon-AMZN, Apple-AAPL, Meta Platforms-META, Microsoft-MSFT, NVIDIA-NVDA, Tesla-TSLA) αναμένεται να αυξηθεί ..μόνο κατά 21% (αντί 33% το 2024), αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο διάχυσης της ρευστότητας.

Και οι 11 κλάδοι του S&P αναμένεται να υπεραποδόσουν σε όρους κερδοφορίας εισηγμένων, 6 εκ των οποίων με διψήφια μεγέθυνση: Πληροφορική-Τεχνολογία, Υγεία, Βιομηχανία, Α’ Ύλες, Τηλεπικοινωνίες και καταναλωτικά Discretionary, ενώ και οι κλάδοι Χρηματοικονομικών και ΔΕΚΟ οριακά χαμηλότερα στο 9%.

Στην Ευρώπη, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε πολιτική αναταραχή. Η μεν Γαλλία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πολιτική ασάφεια μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τη συν αυτώ προκήρυξη πρόωρων αλυσιτελών εκλογών, ενώ το δημοσιονομικό ζήτημα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη· η δε Γερμανία προετοιμάζεται για τις δικές της πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο Στάινμαϊερ λόγω της πτώσης της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Η αστάθεια επεκτείνεται και στην επικράτεια της Ανατολικής Ασίας. Το γουόν της Ν. Κορέας υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα επίπεδα της κρίσης του 2007, καθώς παραμένει η πολιτική κρίση μετά την απόπειρα του προέδρου της να επιβάλει στρατιωτικό νόμο πριν από μερικές εβδομάδες.

Η Ιαπωνία πλήττεται από σπάνια πολιτική αστάθεια που προέκυψε στις πρόσφατες εκλογές, καθώς το LDP και η συμμαχική δύναμη του Komeito έχασαν τις περισσότερες έδρες από το 2009, με προεκτάσεις στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και την αδυναμία της να συνεχίσει τις απαραίτητες αυξήσεις επιτοκίων ώστε να επέλθει μια “κανονικότητα” μη μηδενικών επιτοκίων μετά από τόσα πολλά χρόνια. Και η αξία του γιεν έχει υποδιπλασιαστεί σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα την τελευταία δεκαετία, καθώς από τη ζώνη των 75 γιεν ανά δολάριο, πλέον αποτιμάται στα 150, με υψηλό εντός του 2024 τα 160.

Η Κίνα, προφανώς βρίσκεται (και) φέτος σε δεινή θέση, καθώς αντιμετωπίζει ανοιχτά τις ΗΠΑ σε έναν εμπορικό πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει. Η επικείμενη επιβολή (επιπλέον) δασμών θα επιφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ενώ και η μειωμένη φορολογία των απογυμνώνει τη μεγάλη ασιατική χώρα από επιχειρήσεις, ενώ υφίστανται ήδη μετακινήσεις σε όμορες οικονομίες όπως Βιετνάμ και Ινδία.

Το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης με εξαγωγικά εμπορικά πλεονάσματα που έχει επιλέξει εδώ και χρόνια η Κίνα φαίνεται να έχει φτάσει σε κορεσμό, ενώ μην ξεχνάμε ότι από το περίπου 1 τρισεκ. δολάρια εμπορικού πλεονάσματος το 2023, τα 290 δισεκ. και 270 δισεκ. προήλθαν από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ αντίστοιχα. Μια τέτοια συνθήκη ανησύχησε τους ιθύνοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους ανακοίνωσαν μια πελώρια ποσοτική χαλάρωση, στο μέγεθος εκείνης επί πανδημίας, τουλάχιστον έως τα 280 δισεκ. δολάρια (2 τρισεκ. Renminbi).

Η Ρωσία παραμένει σε «ειδικό χρηματοπιστωτικό καθεστώς» μέχρι νεοτέρας, λόγω της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης με την Ουκρανία, ενώ και η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε δυσχερή θέση, παρά το ευκταίο γεγονός ότι έχει οριοθετηθεί (γεωγραφικά, τουλάχιστον) η κρίση. Κι έτσι, όλα οδηγούν και πάλι στις ΗΠΑ. Οι υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών χρεογράφων (λ.χ. το 10ετές αποδίδει 46%), η προσδοκία για ακόμα ισχυρότερο δολάριο (ή έστω ελάχιστη πιθανότητα υποτίμησης στο εγγύς μέλλον) και οι πανηγυρισμοί στη Wall Street συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο. Μέχρι νεοτέρας.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

  • Εβδομαδιαίο Σχόλιο 02 Ιανουαρίου 2025
    Ανασκόπηση 2024 και Προβλέψεις για το 2025.
  • Oι ΗΠΑ, και όλοι οι άλλοι
    Το απερχόμενο 2024 άφησε πολλές υποσχέσεις για τις χρηματαγορές των ΗΠΑ, και πολλά προβλήματα σε όλες τις υπόλοιπες.
  • Κινδυνεύει το ευρώ
    Η συνδυασμένη μετάφραση της νομισματικής πολιτικής του διπόλου ΕΚΤ-Fed και η επικείμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στραγγαλίζει το ευρώ.
  • Εβδομαδιαίο Σχόλιο 23 Δεκεμβρίου 2024
    Η εβδομάδα έκλεισε με μικρές απώλειες, με τον ΓΔ να αυτονομείται από την άσχημη εικόνα των ξένων αγορών.
  • ΤτΕ: Η μετοχή των 0,672€
    Η πάλαι ποτέ κραταιά Τράπεζα της Ελλάδος έχει πέσει στα αζήτητα της Λεωφόρου Αθηνών. Πάμφθηνη, αλλά χωρίς κανένα ενδιαφέρον.

Επιστροφή στα Άρθρα