- 17 Μαΐου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος

ΟΛΘ: Ένα χρηματοοικονομικό διαμάντι
Η μετοχή έχει δικαιολογημένα μια βαριά συμπεριφορά, καθώς προτιμάται μόνο από μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Παράλληλα, το λειτουργικό αντικείμενο δεν επιτρέπει ..εκπλήξεις, ούτε θετικές, ούτε όμως και αρνητικές.
Τουλάχιστον στον βαθμό που κάποιος αποστρέφεται τον «θόρυβο» της χρηματιστηριακής καθημερινότητας, και προτιμά μετοχές με συγκεκριμένη αξία και στόχευση.
Ο ΟΛΘ έχει εδώ και πολλά χρόνια συμπαγή χρηματοοικονομική εικόνα, απόρροια των συνετών αποφάσεων αλλά και του συγκεκριμένου χαρακτήρα του.
Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών για το 2023 ανήλθε στα 85,8 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 2022, με τα κέρδη μετά φόρων στα 20 εκατ. ευρώ.
Από τα καθαρά κέρδη, τα 13 εκατ. ευρώ εδόθησαν ως μέρισμα στους μετόχους, ήτοι 1,3 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι που αυτομάτως μεταφράζεται σε 5,7% επί της τιμής στο ταμπλό μια ημέρα πριν την αποκοπή. Τα μερίσματα την τελευταία δεκαετία ήταν 0,6 (για τη χρήση 2013), 1,95, 0,58, 0,49, 0,45, 0,57, 1,17, 1,42, 1,5, 1,45, 1,3 ευρώ.
Εντυπωσιακότερη όλων είναι η ρευστότητα του Ομίλου. Και μάλιστα, με τεράστια διαφορά τόσο σε σχέση με τις περισσότερες εισηγμένες στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και παγκοσμίως. Τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν το …87% του κυκλοφορούντος ενεργητικού του και το 1/3 του συνολικού ενεργητικού (!). Σημειώνεται επίσης ότι τα 95 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (μιλάμε για καθαρό ταμείο και ισοδύναμα, και όχι λοιπές απαιτήσεις, αποθέματα ή προκαταβολές) συνιστούν λίγο κάτω από τη …μισή κεφαλαιοποίηση του Ομίλου στο ταμπλό. Τέλος, ακόμα κι αν κάποιος θελήσει να «καθαρίσει» σωρρευτικά τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου (μισθώσεις, υποχρεώσεις σε εργαζομένους και προμηθευτές, φόροι πληρωτέοι κ.α.), μπορεί να το κάνει με το υπάρχον ταμείο. Το καλύτερο; ο Όμιλος είναι αδάνειστος, και το ταμείο του είναι όσο και ο ετήσιος κύκλος εργασιών του.
Κατά τα λοιπά, εξυπηρετεί τις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη ΝΔ Βουλγαρία, τη Ν. Σερβία και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Οι βασικοί πελάτες του Ομίλου είναι βιομηχανίες, ναυτικοί πράκτορες, εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διαμεταφορείς κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι στον Όμιλο, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Λιμένος της Θεσσαλονίκης, (τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο) λήγει το 2051, με αντάλλαγμα το 3,5% των ενοποιημένων εσόδων.
Στο ταμπλό, κινείται στο «κάτω άκρο» μιας πολυετούς συσσώρευσης. Η ζώνη των 20-20,80 είναι ενδιαφέρουσα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να υπάρχουν περιθώρια η μετοχή να επιστρέψει στα 30, με αντίσταση τα 25,50-26,20.


Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 14 Απριλίου 2025Μπροστά μας, τα καλά.
- Σχόλιο στη Ναυτεμπορική TV (Σ. Μαυρουδής-Μ. Σμιλίδου)-10 Απρ. 2025Στροφή Τραμπ 180 μοιρών – Η αναβολή των δασμών έφερε «τρελό πάρτι» στις αγορές.
- Τί συνέβη στις Aγορές μετά την επιβολή δασμών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑΗ δασμολογική πολιτική του Trump ήταν γνωστή ακόμα και πριν αυτός εκλεγεί. Γιατί οι αγορές ξαφνιάστηκαν τόσο; Γιατί οι επενδυτές δεν πήραν στα σοβαρά την προεξόφληση των τελευταίων εβδομάδων.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 07 Απριλίου 2025Άγρια πτώση, με απότομη αλλαγή στην ψυχολογία των συμμετεχόντων, καθώς ο λόγος είναι σοβαρός και συγκεκριμένος.
- ΜΥΤΙΛ: Οι υπομονετικοί πήγαν ταμείο. Πού ξαναγοράζουμε;Η επενδυτική κοινότητα, επιτέλους, διόρθωσε την πολύμηνη στρέβλωση στην αποτίμηση αυτής της μετοχής. Κι είναι μόνο η αρχή.