Πρωταθλητής απόδοσης, ο Γενικός μας Δείκτης

Εξαιρετική συμπεριφορά από την πλειονότητα των τίτλων, όχι μόνο σε ποσοστιαία απόδοση, αλλά και σε ποιότητα.

Ο πολύ δύσκολος Απρίλιος, ελέω άναρχης δασμολογικής πολιτικής, μάλλον απετέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία (επανα)τοποθέτησης στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τουλάχιστον προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν και προεξοφλούν το θετικό σενάριο, δηλαδή εκείνο όπου τα πράγματα θα «επανέλθουν» σε μια κατάσταση ισορροπίας.

Η κύρια μεταβλητή παραμένει η εκκωφαντική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, που εν ολίγοις αναστατώνει συθέμελα τις αγορές με μια ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλά μια φάρσα.

Υπό το πρίσμα της δασμολογικής πολιτικής που προεκλογικά εκείνος υποστήριξε, η μεταβλητότητα εν μέσω επιβολής αυτής είναι ασύμμετρη, ώστε κανείς βραχυ-μεσοπρόθεσμος να μην μπορεί να τιμολογήσει τους κινδύνους, ή αν αυτοί τελικά υπάρχουν.

Προφανώς, η μεταβλητότητα αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, όποιοι πήραν τα ρίσκα τους στις πρώτες ημέρες της πτώσης, δηλαδή έως και την 7η Απριλίου, και πίστεψαν ότι όλο αυτό είναι μια τεχνική διόρθωση, ήδη πηγαίνουν ταμείο.

Αν και δύσκολα μπορεί κάποιος να αποεπενδύσει, βλέποντας ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Εν πάση περιπτώσει, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, συντηρήθηκε με ακρίβεια η διετής ανοδική τάση, κάτι που σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, έχουμε το νέο σημείο «εξόδου» σε περίπτωση που τα πράγματα στραβώσουν, και δεύτερον έχουμε επιβεβαιωμένη την αξία (και την ποιότητα) της εν λόγω τάσης.

Και πώς να μην είναι τόσο ποιοτική, αφού αφενός οι παράγοντες που δικαιολογούν την έως τώρα διετή άνοδο και τη συνέχισή της, στέκουν ως έχουν˙ αφετέρου, για άλλη μια φορά, η ανθεκτικότητα και η επενδυτική ωριμότητα δήλωσαν το παρών, ακόμα και σε τίτλους που σε άλλες εποχές θα κατέρρεαν (λ.χ. τα τραπεζόχαρτα).

Και μολονότι ο Γενικός Δείκτης είναι, και πάλι, πρωταθλητής απόδοσης στο πρώτο -σχεδόν- πεντάμηνο του 2025 (+16% έναντι +12% του DAX40, +3% του FTSE100, -6% του S&P500, -10% του Nasdaq Comp., -10% του NIKKEI225), οι περισσότερες «ενδιαφέρουσες» μετοχές ίπτανται.

Ενδεικτικά, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΟΡΤΙΜΑ, ΔΑΑ (συνυπ. μερίσματος), ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΑΛΜΥ, ΙΝΤΕΚ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΚΡΙ, ΠΡΟΦ σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει «πάρει πίσω» τις απώλειες του sell-off του Απριλίου.

Αυτή, σίγουρα είναι μια εικόνα ενός Χρηματιστηρίου που υποστηρίζεται ανοιχτά από αγοραστές, με τους όγκους συναλλαγών να έχουν «εξυγιανθεί» εδώ και μήνες, ενώ υπενθυμίζουμε ότι εν καιρώ αναμένουμε την είσοδό μας σε ανεπτυγμένες αγορές, όντας ..άτυχοι να έχουμε αξιολόγηση όταν συνέβαιναν τα έκτροπα από τις ανακοινώσεις του Trump. Τα μερίσματα πέφτουν ..βροχή, και δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο, ένα συστατικό που βοηθά στη συντήρηση του καλού κλίματος.

Για τη συνέχεια, αν και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, η ανοδική συνέχιση έχει περισσότερες πιθανότητες. Η Wall Street αρχίζει και αναθαρρεί, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν απαιτείται εγρήγορση, καθώς περίπου 180 εταιρείες του S&P 500, (40% της συνολικής κεφ/σης) αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου αυτήν την εβδομάδα, ξεχωρίζοντας τις Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN) και Meta Platforms (META). Τα βλέμματα στρέφονται στις επισημάνσεις ή προσδοκίες των διοικήσεων λόγω δασμών, ενώ προφανώς όλα αίρονται εν ριπή οφθαλμού με οποιαδήποτε ενδεχόμενη ανακοοίνωση του Trump.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο