- 3 Ιουνίου, 2024
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Άρθρα Fast Finance
Πτωτικός ο Μάιος, ανοδική η μεσοπρόθεσμη τάση
Στις τελευταίες 2 εβδομάδες, είδαμε ρευστοποιήσεις μειωμένου βεληνεκούς που ανησύχησαν τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.
Ειδικότερα την απερχόμενη -τελευταία του Μαϊου- εβδομάδα, οι ΑΛΦΑ και ΜΟΗ είχαν τη χειρότερη συμπεριφορά από τον 25άρη, ακολουθούμενες από ΠΕΙΡ ΤΙΤC και ΑΡΑΙΓ.
Η ΑΛΦΑ έχασε σχεδόν 9% μέσα στις 5 συνεδριάσεις, όταν η δεύτερη χειρότερη ΜΟΗ έχασε 7% και καμία άλλη πάνω από 5%.
Αντίθετα, CENER, ΓΕΚΤΕΡΝΑ/ΤΕΝΕΡΓ και ΜΥΤΙΛ εμφανίστηκαν άκρως ανθεκτικές σε μια κατά τ’ άλλα δύσκολη εβδομάδα.
Στη μεσαία κεφ/ση, ΙΝΤΚΑ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ και ΟΛΠ στην πρώτη σειρά και μάλιστα με κέρδη ενβδομάδας, με τις ΑΒΑΞ και ΛΑΒΙ να χάνουν πάνω από 6%.
Σε επίπεδο δεικτών, υπήρξαν πιέσεις, αφού ο ΓΔ έχασε αφενός τις στηρίξεις στις 1470 μονάδες, αφετέρου 3,10%· ο 25άρης -3,55%, ο ΔΤΡ -4,81% και ο FTSEM 0.93%. Οι βασικοί μας δείκτες έγραψαν και τη χειρότερη απόδοση από όλους τους μεγάλους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ενδεικτικά, ο S&P500 έχασε 0,51% και ο DAX40 1,05%.
Τα συμπεράσματα είναι τουλάχιστον 3.
Πρώτον, όπως και στα ανοδικά σκέλη υπεραποδίδουμε έναντι των λοιπών και με σχετική ομοιομορφία στην εικόνα των εισηγμένων, έτσι και στα πτωτικά είναι λογικό -έως ένα βαθμό- να κινούμαστε επιθετικά.
Δεύτερον, σε τέτοια πτωτικά σκέλη εντος μιας μακροσκελούς ανοδικής κίνησης εμφανίζονται καθαρά οι «καλές» μετοχές. Εκείνες που έχουν ανθεκτικότητα, συμπαγή μετοχική βάση. Ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων τις ΜΥΤΙΛ, CENER, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, TITC, KΡΙ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΚΑΤ.
Τρίτον, τέτοιες διορθώσεις, και στον βαθμό που δεν επεκτείνονται σε χρόνο, εύρος και συναλλαγές (εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν έρθει), αφορούν σε παράθυρα (επαν)εισόδου υπέρ της κραταιάς ανοδικής τάσης.
Εξάλλου, πολλοί είναι εκείνοι που είτε δεν αγόραζαν προ ημερών διότι ανέμεναν κάποια «διόρθωση». Και για εκείνους που ακόμα πιστεύουν στους στόχους των 1700 (για το 2024), εδώ έχουν να παίρνουν τις αποφάσεις τους.
Διαγραμματικά, υπάρχουν κι άλλα περιθώρια έως να συναντήσουμε τα «όρια» της τάσης αυτής, που αφορούν στην περιοχή των 1420 μονάδων του ΓΔ.
Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο ΔΤΡ «έτρεξε» πτωτικά συναντώντας τα δικά του στις 1260. Τα οποία και έχασε εν ριπή οφθαλμού, απότοκο της απαξίωσης σε ΑΛΦΑ (κυρίως) και ΠΕΙΡ.
Μπροστά μας έχουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (6/6) όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αποφασιστούν μειώσεις επιτοκίων. Το ζήτημα άπτεται και στον ενδεχόμενο ρυθμό μείωσης (εάν και εφόσον αποφασιστεί), ώστε να έχουμε και τις πρώτες στοχεύσεις για το 2024, ή έστω σε μια αναθεωρημένη νομισματική πολιτική και τις προεκτάσεις αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 5/6, μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση, λαμβάνει χώρα δημοπρασία εντόκου γραμματίου Ελλάδας, και μάλιστα 52 εβδομάδων, που θεωρητικά δίνει ακόμα ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να «κλειδώσουν» την απόδοση με την τρέχουσα επιτοκιακή πολιτική. Προφανώς, εάν ξεκινήσουν μειώσεις, αντίστοιχα θα μειώνονται και οι αποδόσεις στις επόμενες δημοπρασίες. Παρεμπιπτόντως, η πρόσφατη δημοπρασία (26 εβδ.) έδειξε ακριβώς αυτήν την προεξόφληση, αποδίδοντας «μόλις» 3,55%, τη χαμηλότερη απόδοση από τον περασμένο Μαϊο, και πολύ χαμηλότερη από την 3,92% του Οκτωβρίου 2023. Τονίζεται ότι τίποτα δεν άλλαξε στα επιτόκια της ΕΚΤ από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Άλλαξε όμως στις προσδοκίες.
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 18 Νοεμβρίου 2024Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα. H αγορά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1430 μονάδων του ΓΔ.