Τί πάει στραβά στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Το μοτίβο, ίδιο, μα τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Φαίνεται ότι όλα κρίνονται από τις διεθνείς χρηματαγορές

Οι οποίες έχουν συμπεριφερθεί παρόμοια με τη δική μας, αλλά με πολύ μικρότερες ποσοστιαίες απώλειες.

Και τούτο φαντάζει λογικό έως έναν βαθμό, με υο δικό μας Χρηματιστήριο να είναι αγελαίου χαρακτήρα και μονοτασικό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιος εγχώριος παράγοντας, ή έστω διεθνούς προσανατολισμού που να επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την ελληνική οικονομία.

Τουναντίον, η σκακιέρα που έχει στηθεί δείχνει πολύ υψηλότερα επίπεδα, συνυπολογίζοντας τη θέση της οικονομίας, την επενδυτική βαθμίδα, τα εταιρικά απότελέσματα κ.λπ.

Κι όμως, το αργόσυρτο πτωτικό μοτίβο συνεχίζεται, με τον Γενικό Δείκτη να έχει καταγράψει 6 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, επι συνόλω 9 στις τελευταίες 10, ενώ και οι αθροιστικές απώλειες είναι της τάξεως του 16% από τα υψηλά του καλοκαιριού.

Συγκρινόμενες δε με εκείνες των υπολοίπων μεγάλων Χρηματιστηριών, διαφαίνεται η υπερβολή στο δικό μας, άρα και το παράδοξο λόγω της πολύ καλύτερης συγκυρίας στην οποία βρικόμεθα.

Προσέτι, είναι λογικό να αναγνωρίζουμε τη γενικότερη διστακτικότητα παγκοσμίως, κυρίως λόγω της πρόσφατης αναζοπύρωσης των φόβων για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, που δυσκολεύει κι άλλο την όποια επενδυτική απόφαση για τοποθετήσεις σοβαρού χαρακτήρα.

Με άλλα λόγια, η σημαντικότητα των -εγχώριων, κατά βάση- παραγόντων που ευνοούν συνέχιση της χρηματιστηριακής ανόδου επισκιάζεται από την προβληματική της υφεσιακής μέγγενης στα μεγάλα οικονομικά συστήματα, καθώς το πρώτο κύμα μέτρων συμβατικού χαρακτήρα από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Εστιάζοντας στις ΗΠΑ, επιμένουμε να θεωρούμε την αγορά εργασίας το κλειδί στη δύσκολη εξίσωση. Και αυτό διότι εφόσον επέλθει, έστω και μέτρια, μια άμβλυνση των αιτήσεων εργασίας και των λοιπών μακροοικονομικών, με ευκταία αύξηση του ποσοστού ανεργίας, τα πράγματα θα επανέλθουν σύντομα σε νέες, και αποδεκτές ισορροπίες.

Η Wall Street έκλεισε καλά την Παρασκευή, ακριβώς λόγω της εκείθεν μετάφρασης των ανακοινώσεων, και μένει να δούμεαν  κατά πόσο το νέο πρόβλημα της γεωστρατηγικής έκρηξης στη Μ. Ανατολή με απευθείας προεκτάσεις στην αποσταθεροποίηση και στην προσφορά πετρελαίου θα επηρρεάσει έστω και προεξοφλητικά τις επενδυτικές αποφάσεις.

Ειδικότερα για τον Δέικτη, εκείνος βρίσκεται σαφώς σε αρνητικό έδαφος, έχοντας δώσει έξοδο από τις 1220 μονάδες, όπου και έχανε τη μεσοπρόθεμη ανοδική τάση του.

Το τρέχον επίπεδο του 1335-1340 έχει ένα ενδιαφέρον για μια ανοδική αντίδραση, τουλάχιστον για να δοκιμάσει εν καιρώ το 1190-1205, με μια ανοδική τάση να επανέρχεται μόνο με προσπέλαση των 1220 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο.

Το μεγάλο νούμερο στη μακροπρόθεσμη τάση είναι το 1010-1050, το οποίο θα μας απασχολήσει μόνο εφόσον βιώσουμε άλλου είδους πιέσεις, και προφανώς θα επαναξιολογήσουμε την εικόνα τότε.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο