Τί περιμένουμε για την επερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα

Η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής από τις 1367 μονάδες πιστοποίησε ότι οι αγοραστές περίμεναν καρτερικά ένα πτωτικό κομμάτι. Το οποίο και ήρθε στη χειρότερη εβδομάδα του 2024.

Η εξαρχής απώλεια των 1380 μονάδων στο άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της απερχόμενης εβδομάδας έβαλε τις μετοχές σε μπελάδες.

Τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος δεικτοβαρών και μη, που αναγκάστηκαν να ταμπουρωθούν σε κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων.

Εξάλλου, η συντονισμένη ρευστοποίηση οδήγησε σε επανεμφάνιση της πτωτικής τάσης, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο διάγραμμα.

Και η αξία της επιβεβαιώθηκε με την επίσης συντονισμένη ανοδική αντίδραση, που κράτησε μάλιστα 5 ώρες, και έφερε και πάλι τον Δείκτη στα όρια των μεσοπρόθεσμων στηρίξεων.

Η εβδομάδα που μας έρχεται θα κρίνει την αλλαγή (ή όχι) της κραταιάς ανοδικής τάσης τόσων μηνών.

Προς το παρόν, η συμπεριφορά των μετοχών δείχνει ότι ήρθαμε σε -ακραία- χαμηλά επίπεδα εντός της ανοδικής τάσης.

Με άλλα λόγια, οι μετοχές κρίνονται «φθηνές» σε τεχνικούς όρους, καθώς η ευκταία αποσυμφόρηση των τιμών προσκαλεί νέους επενδυτές.

Ιδανικά, δικαιολογείται μια επιστροφή τουλάχιστον στις 1425, όπου θα αξιολογηθούν οι διαθέσεις των αγοραστών.

Σε επίπεδο μετοχών, ο τραπεζικός έχει διττή εικόνα, με μια πανίσχυρη ΕΤΕ (έχασε μόλις 5,3% από τις πρόσφατες κορυφές – πολυετή υψηλά) και αδύναμες ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ (-13,2%, -11,75%).

Την ίδια ώρα που ο Γενικός έχασε -3,8% από τις κορυφές, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση -2,73% του 2024 και τον επιθετικότερο ΔΤΡ να χάνει …λιγότερα, -2,53%.

Την προαναφερθεία εικόνα της ΕΤΕ πρέπει να την κρατήσουμε στη μνήμη μας όταν θα ξαναχρειαστεί να «επιλέξουμε» μεταξύ τραπεζικών μετοχών, αν και η ενδεδειγμένη λύση είναι να διασπείρουμε και στις 4 το μέρος που επενδύουμε σε τέτοια επιθετικά δεικτοβαρή χαρτιά.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης ΜΟΗ, TITC, CENER, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ. Οι τρεις πρώτες ήταν και οι πρωταθλητές σε ανθεκτικότητα σε όλο αυτό το πτωτικό σκέλος. Και θεωρητικά θα έχουν ομαλές απομειώσεις σε περίπτωση που η αγορά δεν συνέλθει γρήγορα.

Γενικότερα, μην ξεχνάμε ότι οι βασικοί παράγοντες που δικαιολογούν συνέχιση της ανόδου και που ούτως ή άλλως έχουν οδηγήσει τα πράγματα έως εδώ, δεν έχουν αλλάξει. Και δεν έχει εμφανιστεί κάποιος αρνητικός, που θα μπορούσε να επιβαρύνει την κατάσταση.

Μοιραία, πρέπει να ψάξουμε και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο. Τα Χρηματιστήρια των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά, Αυστραλίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Ινδίας βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά, με θετικές αποδόσεις και μέσα στο 2024 όπως και έκλεισαν το 2023. Αποτυπώνοντας έτσι γλαφυρά το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Οι ανησυχητικές προεκτάσεις σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό των ΗΠΑ, που αναγκάζει σε παράταση οποιασδήποτε παρέμβασης της Fed στα επιτόκια δεν έχουν -προς το παρόν- ισχυρό έρεισμα, ενώ δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την Ευρώπη, διότι η ΕΚΤ είναι «σχεδόν έτοιμη» να μειώσει της τον Ιούνιο.

Αυτήν την εβδομάδα, θα υπάρξει νευρικότητα, τουλάχιστον στη Wall Street, διότι αναμένονται την Τετάρτη (15:30) κρίσιμες ανακοινώσεις σχετικά με τον εκείθεν πληθωρισμό. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 0,3% σε μηνιαία βάση (0,4% τον Φεβρ.) και 3,4% σε ετήσια βάση, αυξημένο κατά 0,2%.

Η προαναφερθείσα αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τα πετρελαιοειδή και την αντίστοιχη αύξηση, καθώς τα δομικά μεγέθη (εξ. Τρόφιμα και ενέργεια) μοιάζουν να αναμένονται λιγότερα μεταβαλλόμενα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έχουμε FOMC minutes, ενώ και την Πέμπτη αναμένονται δεδομένα τιμών παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο