- 6 Απριλίου, 2025
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Άρθρα Fast Finance

Τί συνέβη στις Aγορές μετά την επιβολή δασμών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ
Η δασμολογική πολιτική του Trump ήταν γνωστή ακόμα και πριν αυτός εκλεγεί. Γιατί οι αγορές ξαφνιάστηκαν τόσο; Γιατί οι επενδυτές δεν πήραν στα σοβαρά την προεξόφληση των τελευταίων εβδομάδων.
Αυτοί καθαυτούς οι επιβληθέντες δασμοί δεν ήταν το πρόβλημα. Ήταν γνωστό ότι θα επέλθουν, και μάλιστα ήταν βασικός άξονας στην προεκλογική ρητορική του Trump.
Το πρόβλημα ήταν αφενός το -μη αναμενόμενο- μέγεθος αυτών, αφετέρου η ασυνέπεια στις αποφάσεις της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ως προς το μέγεθος των δασμών, και αναγνωρίζοντας ότι τέτοιες πολιτικές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, η επενδυτική κοινότητα αντιλήφθηκε ότι το πράγμα στράβωσε. Οι επιδράσεις από τέτοιου είδους και κλίμακας μέτρα πλέον υπερβαίνουν το «ρυθμιστικό» ή το «αντισταθμιστικό», και εισέρχονται στη σφαίρα του παραλόγου.
Σε αδρές γραμμές, ο ρυθμός μεγέθυνσης παγκοσμίως στις επόμενες περιόδους υπολογίζεται σημαντικά μειωμένος, μιας και τα επίσης μη αναμενόμενα αντίποινα των χωρών που δέχτηκαν τους δασμούς οδηγούν ευχερώς σε υφεσιακή περιοχή.
Ακόμα σημαντικότερη είναι η υψηλή πιθανότητα ανάφλεξης του πληθωρισμού, μιας και οι τιμές θα ανέλθουν σημαντικά σε όλες τις κατηγορίες, ώστε να εξισορροπηθεί το υψηλότερο κόστος από τις δασμολογικές πολιτικές.
Συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι οι οικονομίες μετά βίας εξήλθαν από περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες (οι ΗΠΑ έχουν ακόμα υψηλά επιτόκια), προβλέπονται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες, με δικαιολογημένους τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό.
Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ώστε να διαφανεί αν τελικά ο ..μισότρελος Trump δεν είναι και τόσο τρελός όσο πιστεύουν κάποιοι.
Διότι μην ξεχνάμε ότι το μείζον πρόβλημα στις ΗΠΑ (αλλά και στις περισσότερες οικονομίες) είναι η επίμονη αγορά εργασίας που γεννά σημαντικά υψηλότερους μισθούς και υπερβάλλουσα ζήτηση, υπενθυμίζοντας ότι οι μισθοί είναι τιμές, και προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό.
Εξάλλου, οι οικονομίες είναι υπερθερμασμένες, ούτως ώστε ένα τέτοιο σοκ πιθανόν να αναπροσαρμόσει τις ισορροπίες. Το μέλλον θα δείξει.
Ως προς την ασυνέπεια, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι στις επενδύσεις, χειρότερο κι από τα δύσκολα σκέλη, τις πτωτικές περιόδους ή τις εχθρικές για επένδυση συνθήκες, είναι η αβεβαιότητα και η έλλειψη «ορατότητας».
Τούτο είναι αληθές επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ κινδύνου (πιθανότητα επέλευσης αρνητικού σεναρίου) και αβεβαιότητας (αδυναμία μέτρησης πιθανότητας), και στην περίπτωση ενός Προέδρου, και μάλιστα της μεγαλύτερης οικονομίας, ο οποίος εκπλήσσει με τέτοιον τρόπο, σίγουρα αυτό οδηγεί σε επενδυτική αποστροφή.
Μια αποστροφή που αποτυπώθηκε γλαφυρά στα χρηματιστηριακά ταμπλό με τον καλύτερο (χειρότερο) τρόπο: ενδεικτικά, ο S&P500 βρέθηκε ήδη να χάνει 17,5% από τα πρόσφατα επιτευχθέντα ιστορικά του υψηλά, σε μόλις 7 εβδομάδες, εκ των οποίων οι 6 ήταν πτωτικές. Με την τρέχουσα εβδομάδα (και μάλιστα εξαιτίας μόνο των δύο τελευταίων ημερών μετά τις ανακοινώσεις) να είναι η χειρότερη των τελευταίων 5 ετών μετά την πανδημία, θυμίζοντας ότι και οι τρεις χειρότερες του Μαρτίου 2020 κατέγραψαν -11,49%, -8,79%, -14,98%. Ο δείκτης κινδύνου VIX επίσης ακολούθησε την αναταραχή των ημερών με ένα μεγαλοπρεπές εβδομαδιαίο +109% (ωραίο short..), επίσης σε ρεκόρ 5ετίας.
Επίσης, για τους λάτρεις των στατιστικών, οι χειρότερες σωρευτικές απώλειες της τελευταίας 25ετίας σημειώθηκαν στην κρίση dot.com (κατά τη διετία Μαρ2000-Σεπ.2002),με -50%˙ στην κρίση ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης της περιόδου Οκτ2007-Φεβ2009 με -55%˙ στην πανδημία της περιόδου Μαρτίου 2020 με -35%˙ στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με -27,5%.
Πάντως, κάθε τέτοια κρίση αφενός χτύπησε σε ιστορικά υψηλά, αφετέρου οι αγορές συνέχισαν σε νεότερα υψηλά με το πέρας του χρόνου, ουσιαστικά «αφήνοντάς τες πίσω».
Κοιτώντας την αγορά συναλλάγματος, προς το παρόν τα πράγματα δεν δείχνουν κάποια «βαθιά» κρίση. Υπήρξε μια άμεση υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ τις πρώτες ώρες, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές.
Κερδισμένος όλων ήταν η αγορά ομολόγων, κάτι που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί. Η παραπάνω συλλογιστική «εξασφαλίζει» υψηλά επιτόκια για λίγο καιρό ακόμα, μιας και ακριβώς οι φόβοι για ανάφλεξη πληθωρισμού δεν θα επιτρέψουν μειώσεις επιτοκίων, κυρίως από τη Fed. Κι έτσι, τα αμερικανικά κρατικά αγοράστηκαν με μανία τις προηγούμενες ημέρες, και την απόδοση 10ετούς να καταγράφει χαμηλά 6μήνου λίγο κάτω από 4%. Θυμίζοντας ότι τον Ιανουάριο απέδιδε 4,8%. Η προβληματική επεκτείνεται και στην αναζήτηση μειωμένου ρίσκου αυτό το διάστημα, και τουλάχιστον μέχρι να «κάτσει η μπίλια» κάπου, με πολλούς αναλυτές να επιμένουν σε κάποιου είδους ξαφνική αλλαγή της πολιτικής του «μισότρελου» και άρση (ή επανεκτίμηση) των δασμών.
Δυστυχώς, το πλέον ανησυχητικό σε αυτήν την εξίσωση είναι η κατακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου. Το αργό κατέγραψε απώλειες 12,5% σε μια εβδομάδα, αντικρίζοντας χαμηλά τετραετίας στα 61 δολάρια ανά βαρέλι ενδοσυνεδριακά (κλείσιμο συμβολαίων στα 62,3), με αυξημένες πιθανότητες να δει τα 55.
Θεωρητικά, κάθε τέτοια αναστάτωση γεννά ευκαιρίες. Το στοίχημα παραμένει στην επικείμενη μείωση εταιρικής φορολογίας, που θα φέρει τα πάνω-κάτω (σε αυτό το σημείο, τα κάτω-πάνω) και τα χρηματοοικονομικά μεγέθη-προβλέψεις των εισηγμένων.
Αν κάποιος αντιλαμβάνεται τις αγορές και το ρίσκο που προτίθεται να αναλάβει κάθε φορά (συνυπολογίζοντας και τον χρονικό ορίζοντα διακράτησης), εύκολα μπορεί να βγει κερδισμένος.
Δεν είναι απαραίτητο να (αυτο)τιμωρείται αν δεν αγόρασε στα απόλυτα χαμηλά εν μέσω πανικού των χρηματαγορών, ή αν δεν αποεπένδυσε στα απόλυτα υψηλά, ή αν δεν αγόρασε την καλύτερη επιλογή με την καλύτερη απόδοση όλων. Είναι όμως απαραίτητο να τιμωρηθεί αν δεν διάβασε σωστά το ρίσκο που αναλαμβάνει και το ρίσκο που θα έπρεπε να αναλάβει βάσει των αναγκών του.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Τί συνέβη στις Aγορές μετά την επιβολή δασμών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑΗ δασμολογική πολιτική του Trump ήταν γνωστή ακόμα και πριν αυτός εκλεγεί. Γιατί οι αγορές ξαφνιάστηκαν τόσο; Γιατί οι επενδυτές δεν πήραν στα σοβαρά την προεξόφληση των τελευταίων εβδομάδων.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 07 Απριλίου 2025Άγρια πτώση, με απότομη αλλαγή στην ψυχολογία των συμμετεχόντων, καθώς ο λόγος είναι σοβαρός και συγκεκριμένος.
- ΜΥΤΙΛ: Οι υπομονετικοί πήγαν ταμείο. Πού ξαναγοράζουμε;Η επενδυτική κοινότητα, επιτέλους, διόρθωσε την πολύμηνη στρέβλωση στην αποτίμηση αυτής της μετοχής. Κι είναι μόνο η αρχή.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 31 Μαρτίου 2025Κλείνει ένας από τους καλύτερους Μαρτίους της 20ετίας και ο μεγαλύτερος “γδάρτης” για τους short.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 24 Μαρτίου 2025Ο ημερήσιος τζίρος κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο.