Το Ιράν έπιασε στον ύπνο τους επενδυτές. Φόβοι για πιέσεις στα Χρηματιστήρια

Την Παρασκευή το βράδυ, πήραμε μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις των πωλητών στο άκουσμα μιας ανάφλεξης της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή. Αναμένεται πτωτική συνέχεια.

Η βαριά συμπεριφορά της Wall Street προς το κλείσιμο έγινε με μόνη την προκλητική στάση του Ιράν, και πριν τη βασική εναέρια επίθεση.

Οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν μοιραίες, τουλάχιστον ως προς την εκθετική αύξηση της πιθανότητας να υπάρξει κλιμάκωση της ήδη τεταμένης εκείθεν κατάστασης.

Σε αυτό το μοτίβο, οι αγορές κοιτούν με κομμένη την ανάσα, προσπαθώντας αρχικά να συντονιστούν στη νέα (και μάλλον πτωτική) πραγμτικότητα, κι έπειτα να δουν πώς θα διαχειριστούν τον πανικό που ενδεχομένως θα εμφανιστεί στα ταμπλό.

Η βασική επιχειρηματολογία στέκει στην απευθείας προέκταση στις τιμές του πετρελαίου, που ούτως ή άλλως παραμένει ο καταλύτης.

Διότι η πιθανή αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού (όπως παραδοσιακά συμβαίνει) θα οδηγήσει σε έμμεση αναπροσαρμογή των προβλέψεων για παρεμβάσεις στην επιτοκιακή πολιτκή, ελέω πληθωριστικής αναζοπύρωσης.

Και με δεδομένο ότι τα μεγάλα οικονομικά συστήματα είναι ήδη σε «όρια» ως προς τα από καιρό αυξημένα επιτόκια αναφοράς, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς ότι δεν υπάρχει ανοχή στην παραμονή σε τέτοια επίπεδα, πόσο μάλλον και σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση αυτών.

Και αφήνουμε προς το παρόν άλλες μεταφράσεις ως προς την προβληματική εφοδιαστική αλυσίδα (ήδη τα στενά του Σουέζ δεν αποτελούν εμπορικό δρόμο), ή ακόμα και τη γεωγραφική επέκταση της γεωστρατηγικής κρίσης.

Όπως αφήνουμε απ’ έξω και την ανθρώπινη διάσταση, με όσες τραγωδίες επίκεινται.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, είχαμε πάρει μια πρώτη προειδοποίηση. Η αδυναμία να προσπελαστούν οι 1425 μονάδες του Γενικόυ Δείκτη εξαιτίας των απαισιόδοξων μακροοικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ επέδειξε παραμονή μας σε πλαγιοπτωτικό μοτίβο.

Με τη ζώνη των 1365 να φαίνεται ότι θα επαναπροσεγγιστεί, εφόσον οι πωλητές αποφασίσουν να επιτεθούν από νωρίς.

Δεν θεωρούμε συνετό να επιμείνει κάποιος σε αγοραστικές θέσεις.

Είτε αν έχει ήδη και αρνηθεί να τις παραδώσει (έστω και με μικρή ζημία), είτε αν δεν έχει θέσεις και θέλει να επωφεληθεί από την αναστάτωση εξαιτίας της γεωστρατηγικής κρίσης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι εύκολο αφενός να αναλυθεί το μέγεθος της επικείμενης πτώσης, τουλάχιστον από την πλευρά του χρόνου που θα χρειαστεί για να εξομαλυνθούν τα πράγματα· αφετέρου  να προσδιοριστεί η ένταση της πτώσης, όπως δεν μπορεί να προσδιοριστεί και η τροπή των γεγονότων.

Τα οποία θα αξιολογούνται συνεχώς και θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο