- 9 Ιουλίου, 2023
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Άρθρα Fast Finance
Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες έχουν καλές προοπτικές; Οι προεκτάσεις στα ελληνικά τραπεζόχαρτα
Σε λίγες ημέρες έχουν προγραμματιστεί οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου για τα 6 μεγάλα ιδρύματα των ΗΠΑ:
Την Παρασκευή 14/7, οι JPMorgan (NYSE:JPM), Citigroup (NYSE:C) και Wells Fargo (NYSE:WFC)˙
Την Τρίτη 18/7, οι Bank of America (NYSE:BAC) και Morgan Stanley (NYSE:MS)˙
Tην Τετάρτη 19/7 η Goldman Sachs (NYSE:GS).
Από αυτές, οι Wells Fargo και JPMorgan φαίνεται να έχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας (WFC +62% Bloomberg consensus, JPM +37%), ενώ απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για Citigroup (-34%) και Goldman (-26%).
O πίνακας που ακολουθεί συνοψίζει τα παραπάνω.
Ο λόγος για τον οποίον υπάρχει τέτοια διαφορά στην αναμενόμενη ποσοστιαία κερδοφορία (ή εμφάνιση ζημιών) ανά ίδρυμα οφείλεται αποκλειστικά στην πηγή των εσόδων.
Η Wells Fargo φημίζεται για την «παραδοσιακή» τραπεζική που εστιάζει στη χορήγηση δανείων, swaps κ.α, ώστε να εκτίθεται σημαντικά στην κατάσταση των επιτοκίων. Με το ΚΠΕ (Καθαρό Περιθώριο Επιτοκίου) να είναι στο 2,63%, η WFC φαίνεται να υπερέχει έναντι όλων στην αύξηση εσόδων από τόκους.
Ειδικότερα, για το 2022 εμφάνισε καθαρή μεγέθυνση από τόκους (NII-Net Interest Income) +47%, έναντι μόλις +28% της δεύτερης JPM, με τις λοιπές να ακολουθούν λαχανιασμένα.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ακριβώς η σχέση της αναμενόμενης κερδοφορίας με την εξάρτηση του ιδρύματος από έσοδα τόκων, καθώς η Wells Fargo δικαιολογεί τη σημαντική αύξηση κερδοφορίας (αναμεν.), ενώ και η Citigroup δικαιολογεί το αντίθετο, μιας και τα έσοδα από τόκους είναι σαφώς τα χαμηλότερα του κλάδου.
Το ταμπλό της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνει εν μέρει τα ευρήματα, καθώς οι μετοχές των δύο πρώτων WFC και JPM έχουν και τις μόνες θετικές αποδόσεις +3,9% και +6,8% αντίστοιχα, σε έναν κατά τ’ άλλα επιβαρυμένο κλάδο (μην ξεχνάμε και την αναταραχή από την κατάρρευση των Signature και First Republic Bank, και το θέμα της Credit Suisse).
O κλάδος χρηματοοικονομικών υποαποδίδει αισθητά με -2,12% εντός του 2023, την ίδια ώρα που η πληροφορική γράφει +40,61%, οι τηλεπικοινωνίες +35,94% και τα καταναλωτικά +31,66%.
Στην Ελλάδα, τα πράγματα φαίνονται εξαιρετικά αισιόδοξα.
Αν αναλογιστούμε αφενός ότι η τραπεζική μας έχει σημαντική έκθεση στα επιτόκια, αφετέρου ότι η ΕΚΤ έχει επιθετικά αυξητική πολιτική επιτοκίων, τα έσοδα μόνο ανοδικά μπορούν να αναμένονται.
Για του λόγου το αληθές, μόνο για το α’ τρίμηνο του 2023, οι τράπεζες έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση εσόδων από τόκους, και φυσικά κατά πολύ ανώτερη των αμερικανικών.
Για να κατανοήσουμε την ανωτερότητα των ελληνικών τραπεζών σε αυτό το θέμα ότι ενδεικτικά η UBS έχει %ΝΙΙ -22%… (προφανώς ένα μέρος αυτού οφείλεται στη CS).
Επομένως, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ φαίνεται να έχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας στο επόμενο διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την έως τώρα συμπεριφορά των μετοχών. Η ΠΕΙΡ, πρωταθλήτρια απόδοσης, κερδίζει 110% στο εξεταζόμενο διάστημα, με την ΕΤΕ δεύτερη στο ..μόλις +58%.
Τέλος, η παραπάνω ανάλυση επιβεβαιώνεται από τα συνεχιζόμενα διθυραμβικά σχόλια των αναλυτών παγκοσμίως, που θέτουν τιμές-στόχους για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πολύ ανώτερες των τρεχουσών, ακόμα και μετά από τέτοιες υπεραποδόσεις. Ο ΔΤΡ είναι πρωταθλητής απόδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μεσοπρόθεσμο, τουλάχιστον μέχρι να έρθει (ή έστω να προεξοφληθεί) μεταστροφή των νομισματικών πολιτικών στις μεγάλες οικονομίες.
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Ανάσες ζωής στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΤο επίπεδο των 1380 μονάδων σώθηκε μετά βίας. Ο κίνδυνος, όμως, είναι παρών.
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.