Νέα δεδομένα από την αγορά σταθερού εισοδήματος
- 8 Δεκεμβρίου, 2023
- Posted by: Συμεών Μαυρουδής
- Category: Οικονομικός Τύπος
Νέα δεδομένα από την αγορά σταθερού εισοδήματος
Στη δημοπρασία ΕΓΕΔ 52 εβδ., η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,7%, μειωμένη για δεύτερη συνεχόμενη φορά
Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, η απόδοση του Εντόκου Γραμματίου Ελληνικού Δημοσίου 52 εβδομάδων έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 2 έτη.
Το επιτόκιο κινήθηκε μόνιμα ανοδικά το 2022, εν μέσω αντίστοιχης αυξητικής τάσης των επιτοκίων της ΕΚΤ ((ή/και προεξόφλησης για κάτι τέτοιο).
Και μάλιστα, προερχόμενο από μια περίοδο χαμηλών, έως και αρνητικών αποδόσεων, κάτι που με τη σειρά του είχε οδηγήσει την εν λόγω αγορά σε απαξίωση.
Η απευθείας σύγκριση των ΕΓΕΔ με τα καταθετικά προγράμματα των τραπεζών προσέφερε (κι ακόμα προσφέρει ) σημαντικό πλεονέκτημα στα πρώτα, καθώς η απόδοση είναι σημαντικά ανώτερη, και μάλιστα με ελάχιστο ποσό συμμετοχής τα 1000 ευρώ.
Σημειωτέον, αντίστοιχη αντιμετώπιση έχουμε και για τα ΕΓΕΔ 26 και 13 εβδομάδων, ειδικά για όποιον δεν θα ήθελε να «κλειδώσει» ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πλέον, βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Οι αποδόσεις δείχνουν σημάδια «κόπωσης», με το υπό εξέταση ΕΓΕΔ και διαμορφώνει για δεύτερη συνεχόμενη δημοπρασία χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ και η ζήτηση ήταν υψηλή με συντελεστή κάλυψης 2x.
Αυτό αποτυπώνει το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προϊόντα, τουλάχιστον στη σφαίρα των χαμηλών και «ασφαλών» αποδόσεων, καθώς δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει τέτοιες αποδόσεις σε ευρώ, και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Εξάλλου, όσο η αγορά αναμένει σταδιακή αποσυμπίεση στην επιθετική επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, τόσο και οι εν λόγω αποδόσεις θα διαμορφώνονται χαμηλότερα.
Να υπενθυμίσουμε δε ότι το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό έχει προσεγγίσει τη ζώνη ιστορικών χαμηλών και κάτω από 120 μ.β., (-50% σε ετήσια βάση) με την απόδοση περ. 3,6%.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 09 Νοεμβρίου 2026
Τα πάνω κάτω σε δύο συνεδριάσεις. - Mikrometoxos (Video)-Σ. Μαυρουδής & K. Γκουγκάκης-06 Νοεμβρίου 2026
Τραμπ: «Δεν έφταιγαν οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά οι Δημοκρατικοί». - Εβδομαδιαίο Σχόλιο 02 Νοεμβρίου 2026
Πλησιάζοντας τα κλεισίματα βιβλίων. - Anthropic: Η IPO που θα κρίνει πόσο αξίζει τελικά η τεχνητή νοημοσύνη
Η Anthropic ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Wall Street και το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στο ενδεχόμενο μιας δημόσιας εγγραφής ιστορικών, όπως όλα δείχνουν, διαστάσεων. - Mikrometoxos (Video)-Σ. Μαυρουδής & K. Γκουγκάκης-30 Oκτωβρίου 2026
Alpha Bank 9χρόνια είχε να δει τέτοιο τρίμηνο-Eurobank Bγάζει σχεδόν τα μισά κέρδη της εκτός Ελλάδας.



