Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ποιες μετοχές συνεχίζουμε τις βόλτες μας στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια

Η επιλογή τίτλων είναι κρίσιμη αυτήν την ώρα, καθώς αναμένονται εκ νέου ισχυρές τοποθετήσεις

Πού βρισκόμαστε;

Το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της χώρας ως «σημαντικός» επενδυτικός προορισμός, έγινε.

Ως γνωστόν, ο Οίκος DBRS προέβη σε αναβάθμιση, βάζοντάς μας πλέον στα σαλόνια επενδυτικής βαθμίδας (investment grade).

Κάτι που θα επαναλάβει με μεγάλη πιθανότητα ο Moody’s την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη αφενός είχε προεξοφληθεί πολλούς μήνες πριν, αφετέρου μόνο θετικά μπορεί να αναγνωσθεί, τουλάχιστον σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κι έτσι, η ανάλυση εδράζεται στους δύο αυτούς πυλώνες.

Γιατί ανοδικά;

Για τον πρώτο πυλώνα, η έντονη προεξόφληση αποτυπώθηκε με ένα άνευ προηγουμένου ανοδικό ράλι στο ταμπλό, και τον Γενικό Δείκτη να κάνει τη βόλτα 800-1350 μονάδες σε λίγους μήνες. Και μάλιστα, η ποιότητα της ανόδου, όπως έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το διάστημα, είναι ανεπανάληπτη, ενδυναμώνοντας την αξία των ευρημάτων.

Εξάλλου, η εν λόγω προεξόφληση, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα, υπονοεί ότι έπεται συνέχεια, τουλάχιστον στο μέτρο που δεν θα μεταβληθεί κάποιος άλλος βασικός γεωπολιτικός/οικονομικός παράγοντας. Σημειώνουμε ότι δεν ισχύει το αντίθετο, καθώς η άποψη «ό, τι ήταν να ανέβει, ανέβηκε» είναι εσφαλμένη, για πολλούς λόγους που έχουν συζητηθεί επισταμένα.

Περνώντας στον δεύτερο πυλώνα, θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο έχει δρόμο ακόμα. Η δικαιολογητική βάση βρίσκεται στα θεμελιώδη, καθώς οι «καλές» εισηγμένες, ήτοι μια βεντάλια που αξίζει την επενδυτική μας προσοχή και παρουσιάζονται συχνά στο site, έχουν άριστη χρηματοοικονομική εικόνα. Και η πορεία των μετοχών στο ταμπλό το αποδεικνύει.

Κανένα σοβαρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο δεν έχει λόγο πλέον να αρνηθεί τις «φθηνές» σε χρηματοοικονομικούς όρους εισηγμένες μας. Κι αν υπήρχαν αμφιβολίες ως προς τη γενικότερη συστημική εικόνα, πλέον αίρονται πανηγυρικά. Συνυπολογίζουμε σε όλα αυτά και το νομισματικό πλαίσιο, καθώς ομόλογα και μετοχές μας αποτιμώνται σε ευρώ, με τον κίνδυνο συναλλάγματος για τα αλλοδαπά θεσμικά να τιμολογείται ούτως ή άλλως σε μόνιμη βάση και από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Προσέτι, θεωρούμεθα ακόμα και τώρα από τα «καλύτερα» Χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με την οικονομική μεγέθυνση ακόμα ζωντανή, συγκριτικά με άλλες μεγάλες οικονομίες, και δη τη Γερμανία.

Ένα θεωρητικό χαρτοφυλάκιο ελληνικών μετοχών

Επιλέγοντας τα οχήματα, οι βασικές αρχές είναι η διασπορά και η προτίμηση σε μετοχές που ήδη έτρεξαν.

Άρα, επιλέγονται (αρκετές, όχι μια) μετοχές που έχουν αποδεδειγμένα ισχυρή μετοχική βάση, τουλάχιστον στο άμεσο παρελθόν, και που στηρίχτηκαν στο διάστημα της ανόδου.

Ειδικότερα, και ανάλογα το προφίλ του καθενός, προτιμώνται είτε εκείνες με μεγάλες αποδόσεις και ομαλή (όσο γίνεται) συμπεριφορά, είτε εκείνες που ανθίστανται στα πτωτικά κομμάτια με τον καλύτερο τρόπο, άσχετα με την τελική (εννοείται θετική) απόδοση.

Βλέπετε, κάποιοι θέλουν να δουν μεγαλύτερες αποδόσεις, όμως κάποιοι απλά δεν θέλουν να δουν τις μεγάλες αρνητικές, σε δυσμενές σενάριο. Και προφανώς, η στάθμιση από μετοχή σε μετοχή μπορεί κάλλιστα να διαφοροποιηθεί, υπό την έννοια ότι κάποιος μπορεί να έχει μεγάλη ονομαστική αξία σε κάποιες και μικρότερη σε κάποιες άλλες. Πάντα, όμως, να έχει πολλούς τίτλους.

Ενδεικτικά, και όχι εξαντλητικά, και ανεξάρτητα κεφαλαιοποίησης ή κλάδου, μια πολύ αξιόλογη φαρέτρα μετοχών θα μπορούσε να έχει ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ, CENER, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΚΑΤ, ΒΙΟ, ΔΕΗ.

Επιπλέον, οι πλέον αξιόλογες κινδυνοφόρες (μεγάλης μεταβλητότητας) φαίνεται να είναι τα σχήματα ΜΕΖΖ, τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι για ΣΑΝ, ΓΚ και ΦΒ (όχι ΚΑΙΡΟ) και τα «μικρά» ΙΛΥΔΑ, ΣΙΔΜΑ και ΕΣΥΜΒ.

Άξιες λόγου επίσης είναι οι πάντα ενδιαφέρουσες ΕΕΕ, ΤΙΤC, ΟΛΠ, οι μεσαίες ΚΡΙ και ΕΧΑΕ και η ιδιάζουσα ΚΑΡΕΛ.

Ειδική μνεία

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν 2+1 απογοητεύσεις το τελευταίο διάστημα: ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, και νερά (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΠΣ). Δυστυχώς, μολονότι οι δύο πρώτες ήταν (και πιθανόν να ξαναγίνουν άμεσα) σοβαρές επενδυτικές επιλογές, πολλά χρόνια τώρα, μολαταύτα στο πρόσφατο διάστημα έχουν μεταμορφωθεί σε ενοχλητικές προτάσεις που όχι μόνο δεν ακολουθούν το ανοδικό ράλι, αλλά κερνούν και ζημίες σε όσους τις αγάπησαν.

Οπότε, σε πρώτη φάση, δεν ενσωματώνονται στις άμεσες τοποθετήσεις για προφανείς λόγους, χωρίς ωστόσο να απορρίπτονται σε επικείμενη αναδιάρθρωση στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο