Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ανοδικό μοτίβο παραμένει ισχυρό

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την 13η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 16.

Ένα στατιστικό που έχει διπλή αξία, καθώς αφενός αποτυπώνει το θετικό momentum που διανύουμε, αφετέρου φαντάζει άκρως δικαιολογημένο.

Τούτο έχει τη δικαιολογητική του βάση πάνω σε μια σειρά γεγονότων που είτε έχουν ήδη λάβει χώρα, είτε αναμένονται.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές συνεχίζουν και πιστεύουν στο θετικό σενάριο, και όχι άδικα, επιμένοντας στις θέσεις τους ή ακόμα και υποστηρίζοντας με νέες επανατοποθετήσεις.

Είναι μάταιο να κοιτάξει κανείς την μεγάλη ανοδική πορεία που έχουν καταγράψει μια μεγάλη βεντάλια τίτλων, και να αναρωτηθεί αν είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει.

Ή να περιμένει στωικά μια «καλή διόρθωση» για να μπει «όσο το δυνατόν χαμηλότερα».

Η τάση είναι ανοδική σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι στόχοι είναι υψηλοί και αναθεωρούνται συνεχώς, και έτσι πρέπει κάποιος να λάβει επενδυτικές αποφάσεις.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο Γενικός Δείκτης έχει συσσωρεύσει κοντά στα υψηλά δεκαετίας. Οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ καλοί και αναμένονται καλύτεροι, αν αναλογιστεί κανείς την επερχόμενη, μεγάλου βεληνεκούς εισαγωγή του ΔΑΑ.

Ο ΓΔ κινείται προς τις 1390 μονάδες, με το κάτω όριο να φαίνεται στις 1320, όπου και αναχαιτίστηκε πανηγυρικά η πίεση της 16η και 17η Ιανουαρίου.

Οι τίτλοι που δείχνουν ισχυρότεροι σε αυτήν τη φάση είναι (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):

Από τη μεγάλη κεφ/ση: ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ,  TITC, CENER, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ

Από τη μεσαία: ΙΝΤΚΑ, ΙΝΛΟΤ, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, ΟΛΠ, ΕΝΤΕΡ, και ΚΡΙ

Στα μικρότερα ..κλιμάκια, ΚΟΥΑΛ, ΙΛΥΔΑ, ACAG και τα απίθανα σχήματα ΜΕΖΖ.

Τέλος, στα στατιστικά, ο ΓΔ έγραψε +1,56% στην εβδομάδα, με τον τραπεζικό να υποαποδίδει με +1,2% και έναν ισχυρό FTSEM Mεσαίας στο +4,55%. Ο γαλλικός και ο γερμανικός 40άρης μάς προσπέρασαν με +3,56% και +2,45% αντίστοιχα, ενώ θετικά έκλεισε την εβδομάδα και η Wall Street, σε ιστορικά υψηλά οι S&P500 και Dow Jones 30.

Κάτι που φανερώνει την προεξόφληση των επενδυτών παγκοσμίως ότι όλα βαίνουν καλώς. Ακόμα και η παρατεταμένη γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, ανησυχεί ολοένα και λιγότερο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο