Διεκόπη το πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη. Και τώρα;

Θετικά έκλεισε η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές. Και έχουμε στα χέρια μας νέα δεδομένα.

Με συνολικά 3 ανοδικές και 2 πτωτικές συνεδριάσεις, έκλεισε η 34η ανοδική στις τελευταίες 47.

Κατά τις οποίες έχουμε δει +69% κίνηση απ’ άκρη σ’ άκρη, με τον Γενικό Δείκτη να απέχει μόλις 4% από τα υψηλά 9ετίας που πρόσφατα επετεύχθησαν.

Η εικόνα είναι προφανώς καλύτερη στον Τραπεζικό Δείκτη, με +116% στο εξεταζόμενο διάστημα και μόλις 6% από τα υψηλά της περιόδου.

Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης, σε όλη αυτήν την έντονα ανοδική κίνηση, έχει δύο μονάχα 2 πτωτικά σκέλη (του Μαρτίου και το τελευταίο των 4 εβδομάδων), με σωρευτικές απώλειες -10,5% και -6,7% και μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Η εβδομάδα που μάς πέρασε, εκτός από το ότι έδωσε θετική απόδοση ανακόπτωντας (προσωρινά τουλάχιστον) την πτώση, μάς έδωσε για άλλη μια φορά μια καθαρή εικόνα για δύο θέματα: τις μετοχές που μαγνητίζουν τα επενδυτικά βλέμματα και τα επίπεδα στηρίξεων, τουλάχιστον σε επίπεδο Δείκτη.

Αφενός, όπως επαναλαμβάνουμε συχνά, οι μετοχές που ήδη έχουν τρέξει και ήδη έχουν αποδείξει τη μετοχική τους βάση, είναι εκείνες που προϊστανται και σε επιλογή τοποθετήσεων ή επανατοποθετήσεων.

Παραδόξως, προτιμώνται εκείνες που υπεραποδίδουν, κι όχι εκείνες που «έμειναν πίσω» καθώς κάποιος λόγος θα υπάρχει για μια τέτοια συμπεριφορά.

Μεταξύ αυτών, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΚΑΡΕΛ, ΚΡΙ, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ, CENER, ΒΙΟ, ΙΝΤΕΚ, κ.α.

Αφετέρου, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κτρατάμε το πολύ σημαντικό, πλέον, επίπεδο των 1260-65 μονάδων, καθώς ήταν σημείο στήριξης, απέδειξε την αξία του καθώς βγήκαν εκεί κρίσιμες υποστηρικτικές αγορές, και έτσι στέκει ένα λογικό σημείο εξόδου.

Κι έτσι όπως έχει στηθέι η σκακιέρα, οι 1400 μονάδες δεν δείχνουν μακρινές, με πρώτη στάση τις 1345 μονάδες.

Κλαδικά, παραμένουμε να κοιτάμε πρωτίστως τραπεζικό κλάδο, πληροφορική, κατασκευές και ΑΠΕ, ενώ άλλες μεμονωμένες επιλογές αναφέρθηκαν παραπάνω και αναφέρονται συχνά στο site.

Σε ετειρικό επίπεδο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά, με τις εισηγμένες να παραδίδουν θετικά μεγέθη, δικαιολογώντας την άνοδο των τιμών των μετοχών τους.

Έτσι, όλα βαίνουν καλώς, καθώς οι καταλύτες που οδήγησαν τα πράγματα έως εδω παραμένουν ώς έχουν (λ.χ επενδυτική βαθμίδα, επιχειρηματικές ζυμώσεις).

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν νευρικές τον πόλεμο με τον πληθωρισμό ή/και την επερχόμεηνη ύφεση, με τα μάτια να είναι στραμμένα προφανώς στη Fed που δίνει τον ρυθμό.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι πολύ πιο προβλεπόμενα, με την ΕΚΤ να συντηρεί έναν μέτριο ρυθμό αύξησης επιτοκίων. Υπενθυμίζουμε ότι τα τρέχοντα μεγέθη για την Ευρωζώνη είναι ένας πληθωρισμός στο 6,1% (12,4% στα τρόφιμα, -4,4% στην ενέργεια), μηδενικός ρυθμός μεγέθυνσης και 5,9% ποσοστό ανεργίας μεσοσταθμικά.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο