ΕΛΠΕ: 4η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με ώθηση από τη μερισματική πολιτική

Άνευ ετέρου, έχει υποαποδόσει τόσο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, όσο και συγκριτικά με την ..ξαδέλφη ΜΟΗ.

Αναγνωρίζεται όμως ότι έχει παραμείνει σε μέτρια ανοδική τάση από τα τέλη του 2020 (!), όταν και άρχιζε διστακτικά να μαζεύει τα κομμάτια της από την πανωλεθρία εν μέσω πανδημίας.

Διαγραμματικά, η πειστική κατοχύρωση των 7,40 και η σημαντική μεσοσταθμική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας έχει ανοίξει τον δρόμο για τα 8,80-9,10€.

Η πρώτη στήριξη φαίνεται στα 7,6, με ανοχή έως και τα 7,2€.

Κι έτσι, αφορούν σε μία επιλογή μετρίου κινδύνου, με αντίστοιχα μέτριες αποδόσεις, θετικές ή αρνητικές, στα εκάστοτε σκέλη της αγοράς.

Περί του όγκου συναλλαγών, από τις 130-140 χιλ. τεμάχια έως το 2023, ο μεσοσταθμικός τη σήμερον υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο..

Προφανώς, η προεξόφληση για το αυξημένο μέρισμα, όπως θα δούμε και παρακάτω, μαγνητίζει επενδυτικά βλέμματα, κυρίως θεσμικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, η συνθήκη της πρόσφατης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας λειτουργεί υπέρ του σεναρίου ανοδικής συνέχισης.

Κι ενώ η κίνηση της τιμής της μετοχής είναι το ένα σκέλος, σημαντική παράμετρος αποτελεί η μερισματική πολιτική του Ομίλου, που είναι εξάλλου κοινό γνώρισμα της πλειονότητας των ομοειδών εταιρειών παγκοσμίως.

Στις 29/02 αναμένουμε αποτελέσματα χρήσης 2023. Ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στα τέλη του 2023 είχε προβλέψει την αύξηση του μερίσματος που πρόκειται να καταβληθεί για τα κέρδη της απερχόμενης κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2022 είχε διανεμηθεί συνολικό μικτό ποσό 1,15€ ανά μετοχή (0,65€ προσωρινό).

Αυτό σημαίνει χοντρικά ότι τα ΕΛΠΕ μπορούν να καυχιόνται για κορυφαία μερισματική απόδοση που ξεπερνά το 15% (για το 2022, με υπολογισμό τιμής κλεισίματος έτους).

Και μάλιστα, οι δύο ..δόσεις του μερίσματος στα τελευταία 7 έτη (πλην του 2020) εξασφαλίζουν ομαλότερη συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό, καθότι δεν αναμένεται να παρατηρηθούν μαζικές εισροές ή εκροές γύρω από την ημερομηνία αποκοπής.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μολονότι τα ΕΛΠΕ έχουν την τάση παραδοσιακά να επιβραβεύουν τους μετόχους τους (βλ. Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ), μολαταύτα στερούνται σταθερής απόδοσης σε βάθος χρόνων.

Κάτι που με τη σειρά του θέτει τη μετοχή έντονα συσχετισμένη με την αναμενόμενη κερδοφορία, ελέω αντίστοιχης συσχέτισης μερίσματος-κερδοφορίας.

Ενδεικτικά, για τα έτη 2019-21, είχαμε βάσει τιμής μετοχής με κλείσιμο έτους 0,5€(5,7%), 0,1€(1,85%), 0,4€(6,43%), ενώ το 2022 είδαμε 1,15€ (15,15%) ή 10,13% με τρέχουσα τιμή. Πάντως, με τα δεδομένα της διοίκησης, οι μέτοχοι θα μείνουν ικανοποιημένοι φέτος.

Δείτε περισσότερα για την κόντρα ΜΟΗ-ΕΛΠΕ και για τη σύγκριση με άλλες ενεργειακές μετοχές στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο