Ένας Τραπεζικός Δείκτης, βγαλμένος από τα παλιά
- 12 Ιανουαρίου, 2024
- Posted by: Συμεών Μαυρουδής
- Category: Οικονομικός Τύπος
Ένας Τραπεζικός Δείκτης, βγαλμένος από τα παλιά
Μας απασχόλησε όλο το 2023. Θα μας απασχολήσει και το 2024.
Ο τραπεζικός κλάδος διέλυσε πολλά χαρτοφυλάκια την τελευταία 10ετία.
Αυτό είναι αληθές υπό το πρίσμα της ολικής απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών, καθώς επιστρατεύτηκε κάθε δυνατός τρόπος ώστε να ..καίγονται τα κεφάλαια που τοποθετούντο.
Εν πάση περιπτώσει, αυτά αποτελούν παρελθόν.
Και εδώ και πολλούς μήνες, τα τραπεζόχαρτα έχουν ξαναπάρει τον ρόλο που τους αξίζει, εκείνον του κινητήριου μοχλού στο ταμπλό.
Αυτό αφορά τόσο στη στάθμισή τους λόγω κεφ/σης και εμπορευσιμότητας, όσο και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.
Εξάλλου, στις δικαιολογητικές εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης που μάς έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα, υπήρξε ειδική μνεία για το τραπεζικό σύστημα. Το οποίο κατά γενική ομολογία είναι πλέον θωρακισμένο και έτοιμο για νέες περιπέτειες.
Προς το παρόν, τα δεδομένα οδηγούν σε ένα ισχυρό 2024 για τον τραπεζικό κλάδο.
Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί 3 πυλώνων: την πρότερη -προεξοφλητική, έως έναν βαθμό- πορεία των μετοχών του, τα αναμενόμενα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και τη συγκυρία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, άρα και της εκ νέου τοποθέτησης θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Εξάλλου, η εν εξελίξει διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ έχει επιβεβαιώσει τα παραπάνω, με την ευρεία αποδοχή στο placement της ΕΤΕ και τη συνεργασία-σταθμός της ΑΛΦΑ με τη Unicredit.
Διαγραμματικά, τα λόγια είναι περιττά.
Και πέραν από τη θετική απόδοση, η ποιότητα ήταν εκείνη που έθεσε τα θεμέλια για συνέχιση, καθώς η ανθεκτικότητα ήταν παρούσα σε κάθε δύσκολη συγκυρία.
Προς το παρόν, ο ΔΤΡ προσπερνά την κορυφή του Ιουλίου 2017, ευρισκόμενος σε υπεραγορασμένη ζώνη με μεγάλα περιθώρια ανόδου. Ο μακρινός (;) στόχος είναι η ζώνη των 1400 μονάδων, με πρώτη στάση τις 1280 και στήριξη τις 1110-1120
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 31 Αυγούστου 2026
Με κέρδη 13% κλείνει το καλοκαίρι. - Σχόλιο στη Ναυτεμπορική TV (Σ. Μαυρουδής-Μ. Σμιλίδου-Α. Ντόκας)-28 Αυγούστου 2026
Euronext Athens: Με άνοδο 26% κλείνει το 8μηνο. - Mikrometoxos (Video)-Σ. Μαυρουδής & K. Γκουγκάκης-28 Αυγούστου 2026
AEGEAN: Το hedging κρατάει και η μετοχή το μυρίστηκε – Allwyn: Δεν είναι πια ο ΟΠΑΠ που ξέραμε. - Αναταραχές στην αγορά αμερικανικών ομολόγων
Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τις αγορές. - Σχόλιο στη Ναυτεμπορική TV (H. Ζαχαράκης-Μ. Σμιλίδου)-30 Ιουλίου 2026
Η. Ζαχαράκης: Δεν έπεισε την αγορά ο Κέβιν Γουόρς.


