ΦΒΜΕΖΖ ή ΣΑΝΜΕΖΖ; Ιδού η απορία

Και οι δύο μετοχές είναι «παραπαίδια» της Πειραιώς. Κι όμως, έχουν διαφορετική συμπεριφορά.

Ως γνωστόν, και τα 4 εισηγμένα ΜΕΖΖ αφορούν σε εταιρείες με ενεργητικό τις ομολογίες χαμηλής (junior), υψηλής (senior) και ενδιάμεσης (mezzanine) εξοφλητικής προτεραιότητας, που συνδέονται με την (πολύ χαμηλή) αξία των κόκκινων δανείων των συνδεόμενων τραπεζών.

Και κάθε σχήμα MΕΖΖ έχει διαφορετικό μίγμα βαθμού εξοφλητικής προτεραιότητας, και φυσικά διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Οίκοθεν νοείται ότι πρόκειται για το ίδιο αφήγημα, με μία και μόνο σημαντική διαφορά:

Οι ΦΒΜΕΖΖ (ΠΕΙΡ), ΓΚΜΕΖΖ (ΑΛΦΑ) και ΣΑΝΜΕΖΖ (ΠΕΙΡ) προβλέπουν την αποπληρωμή των τόκων των mezzanine με υψηλή προτεραιότητα πριν την αποπληρωμή του κεφαλαίου των senior ομολόγων. Αντίθετα, η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (ΕΥΡΩΒ) προβλέπει την αποπληρωμή των τόκων των mezzanine μετά την αποπληρωμή των τόκων αλλά και του κεφαλαίου των senior ομολόγων. Εξού και η αποστροφή των επενδυτών για το ΚΑΙΡΟ.

Άρα, τα τρία πρώτα ΜΕΖΖ δύνανται να διανέμουν «μέρισμα» από τα κουπόνια των ομολόγων τους, και μάλιστα πριν την αποπληρωμή των senior, ως επιστροφή. Κάτι που έκανε ήδη η ΦΒΜΕΖΖ με τα 0,0144€ στις 9 Νοε 2022.

Έτσι εξηγείται γιατί το ΣΑΝ είναι επιθετικά ανοδικό, καθώς αναμένεται «μπόνους» στους κατόχους. Το 0,23 συνιστά επίπεδο από όπου μπορεί να ξεκινήσει μια νέα αγοραστική επίθεση, με πρώτο στόχο την αντίσταση των 0,272.

Από την άλλη, το ΦΒ έχει ήδη «πληρώσει» τη δόση του, με τον «παλαιό» κάτοχο να βλέπει τιμή πέριξ των 0,07 ευρώ, έχοντας ήδη πάρει και τα 0,0144. Στο ταμπλό, τα 0,054 έδωσαν εκ νέου σήμα εισόδου με πρώτο στόχο τα 0,062 και γιατί όχι μια διάσπαση της πτωτικότητας και νέο στόχο τα 0,073.

Και οι δύο επιλογές έχουν συγκεκριμένο σκοπό, καθώς οι εταιρείες έχουν ως μοναδικό αντικείμενο τη διαχείριση αυτών των «τοξικών» δανείων. Θεωρητικά, όπως προηνεφέρθη, το ΦΒ βρίσκεται στα ιστορικά του υψηλά συνυπολογίζοντας και τα 0,0144, όπως εξάλλου και η τιμή του ΦΒ προ αποπληρωμής.

Και ως κινδυνοφόρες επιλογές (τουλάχιστον την περίοδο γέννησής τους), αποδίδουν μεγάλα νούμερα, ενώ και η συμπεριφορά τους στο ταμπλό εγγυάται συγκινήσεις, άρα αποτυπώνει και το απαραίτητο επενδυτικό προφίλ.

Σημ.: και τα 4 σχήματα διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά. Οι όγκοι συναλλαγών προφανώς είναι σχετικά μικροί, πάντως στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν μπορούν να εγκλωβίσουν μικρο-μεσαίες θέσεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο