Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε. Τί περιμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, οι δεξιές κυβερνήσεις συνήθως αρέσουν στις αγορές. Ειδικότερα αυτές που οδηγούν μια ταπεινωμένη οικονομία σε ένδοξα μονοπάτια.

Μια από αυτές, έμελλε να είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη.

Τυχερός όσο χρειάστηκε, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που έκανε τα πάντα ..λάθος.

Εργατικός όσο χρειάστηκε ώστε να φέρει μια αυτονόητη ομαλότητα εντός και εκτός των πυλών.

Συνεπής όσο χρειάστηκε ώστε να άρει πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Με το σπαθί του, ξαναπήρε τη διακυβέρνηση για δεύτερη 4ετία, με μια ιστορική νίκη και υπερδιπλάσια διαφορά από μια απούσα αντιπολίτευση, την οποία και αποδεκάτισε.

Ιδωμένο καθαρά από τη σκοπιά του Χρηματιστηρίου, η σειρά των γεγονότων ωφέλησαν τα μάλα τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, ειδικά το τελευταίο 9μηνο όπου και προεξοφλήθη το καλύτερο σενάριο.

Ένα σενάριο που οδηγεί τη χώρα να ξαναπάρει την επενδυτική βαθμίδα που έχασε 13 χρόνια πριν, και της οποίας η απώλεια είχε καταστροφικά αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και πέραν από βραχυπρόθεσμες εικασίες για το αν θα ισχύσει το ρητό «αγόρασε στη φήμη (για το εκλογικό αποτέλεσμα), πούλα στο νέο (επικυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας)», οι παράγοντες που ωθούν τις εισηγμένες σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα 52 εβδομάδων, πολυετή ή/και ιστορικά είναι ακόμα εδώ.

Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι το μέγεθος της επικείμενης μεγέθυνσης είναι τόσο ώστε να κάτσουμε σε αυτά τα επίπεδα.

Τουναντίον, είναι μονάχα η αρχή, καθώς αφενός μεν τα επενδυτικά κεφάλαια που αναμένουμε να εισέλθουν σταδιακά και ειδικότερα μετά την ευκταία ανάκτηση είναι υπερμεγέθη σε σχέση με τις υφιστάμενες κεφαλαιοποιήσεις, αφετέρου δε η σύγκρισή μας με άλλους παρεμφερών χαρακτηριστικών επενδυτικούς προορισμούς είναι υπέρ μας.

Τούτο δε επιρρωνύεται και από τη γενικότερη παρατήρηση της εικόνας στην αγορά (κρατικών κυρίως) ομολόγων, με τις αποδόσεις στο ομόλογο αναφοράς μας να έχουν μειωθεί δραματικά και πέριξ των «μεγάλων» ευρωπαϊκών (3,6% τρέχον), ενώ και το spread -περ. 120 μ.β. σε χαμηλά 18 μηνών- δείχνει ξεκάθαρα την άμβλυνση κάθε συστημικού κινδύνου.

Θεωρητικά, το αισιόδοξο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει. Οι μεσο-μακροπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις δεν έχουν πειραχτεί, οι αναλυτές συγκλίνουν σε ακόμα υψηλότερες τιμές στόχους για πολλά δεικτοβαρή χαρτιά. Πάμπολλες εισηγμένες μας έχουν άριστη χρηματοοικονομική θέση, οι κλάδοι πληροφορικής, ΑΠΕ και κατασκευών φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ καλή περίοδο. Τέλος, οι πολύπαθες τράπεζες και βασικός μοχλός σε στάθμιση και ψυχολογία εκπλήσσουν με τη συμπεριφορά τους, μη θυμίζοντας τίποτα από τις κακές τράπεζες του παρελθόντος.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα