IΝΛΟΤ: Το μεγαλύτερο στοίχημα στο ταμπλό

Εν μέσω διαδικασίας ΑΜΚ, οι υπολογισμοί δείχνουν σε υψηλότερες τιμές. Η μετοχή, όμως, έχει πολύ κακό ιστορικό

Η πάλαι ποτέ κραταιά ΙΝΛΟΤ ανήκει στο λόμπι εκείνων των μη τραπεζικών μετοχών που έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια, παραμένοντας στην επιτήρηση για προφανείς χρηματοοικονομικούς λόγους,

Η εταιρεία έχει δείξει σημάδια «εξυγίανσης», που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε η μετοχή της να επανέλθει στα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε κολοσσιαίο πρόβλημα με τον υπέρμετρο δανεισμό της. Μέχρι το 2019, η αποπληρωμή τόκων των σχεδόν 800 (;) εκατομμυρίων φάνταζε αδύνατη, ενώ όλοι θυμόμαστε το σήριαλ με τους ομολογιούχους, που τερμάτισε (καλοκαίρι του 2021) με μια μέση λύση παράτασης αποπληρωμής και μείωση αξίας κατά 163 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της ΑΜΚ, πρόκειται για τη δεύτερη στο τελευταίο 18μηνο. Το καλοκαίρι του 2022 έλαβε χώρα ΑΜΚ ύψους 129 εκατ. ευρώ που επέτρεψε στην εταιρεία να «μαζευτεί», καθώς εξαγόρασε τη θυγατρική στις ΗΠΑ, ενώ συνοδεύτηκε από καλά χρηματοοικονομικά δεδομένα με σαφέστατη ενίσχυση κερδοφορίας. Ενδεικτικά, τα EBITDA συνήλθαν στα 123 εκατ. ευρώ για το 2022 (από 66 το 2020), με τις ζημίες να απαλείφονται σταδιακά μέχρι να εμφανιστούν μετά από χρόνια καθαρά κέρδη: το 2022 οι ζημίες ήταν της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον είδαμε κέρδη 24 εκατ. ευρώ για την απερχόμενη χρήση του 2022 (και 9 στο α’ εξάμηνο 2023).

Η υφιστάμενη ΑΜΚ αφορά σε 135 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να βγει από την επιτήρηση, δεδομένου ότι θα ενισχυθεί το free float και τα ίδια κεφάλαια θα είναι θετικά.

Οι όροι της ΑΜΚ είναι «καλοί», υπό την έννοια ότι ευνοούν τη συμμετοχή των νέων χωρίς να πληγεί η θέση των παλαιών, ιδίως μεγαλομετόχων.

Στο ταμπλό, παρά τη δυσκολία εισόδου (προσοχή, και εξόδου) στη μετοχή, η ζώνη 0,60 ευρώ φαίνεται να είναι ενδιαφέρουσα, καθώς αν η εταιρεία συνεχίσει έστω και με αυτούς τους ρυθμούς τις λειτουργικές της δραστηριότητες, θα αναδειχθεί «φθηνή» αν παραμείνει εδώ.

Το 0,74 είναι το μαγικό νούμερο, που εάν διασπασθεί πειστικά θα ανοίξει ο δρόμος για τη ζώνη υποδοχής των 1,10€, με βασική στήριξη τα 0,55. Αν επιμείνει κανείς, θα έχει ευκαιρία να αγοράσει δικαιώματα που διαπραγματεύονται από μεθαύριο (θα δούμε σε τί τιμή), ώστε να πάρει μετοχές από τη διαδικασία και να φτιάξει μια μέση τιμή κτήσης ανάλογα την τιμή του δικαιώματος.

Τονίζεται ότι η ΙΝΛΟΤ αφορά σε μια άκρως επικίνδυνη μετοχή σε όρους μεταβλητότητας και εμπορευσιμότητας, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές, άσχετα με τις όποιες προσδοκίες για την μελλοντική της πορεία. Οι οποίες φαίνονται θετικές.

Εξάλλου, προς το παρόν, η ανάληψη θέσης μεγάλης αξίας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου (εξου και η έννοια της αγοράς επιτήρησης), κάτι που θεωρητικά θα αλλάξει μετά την ΑΜΚ της.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο