Κι έτσι απλά, ο ΟΛΠ πιστοποιεί και πάλι την αξία του

Μια από τις πιο «βαριές» και υγιείς επενδυτικές επιλογές, κατέγραψε άλλο ένα υπέροχο εξάμηνο.

Τα οικονομικά του αποτελέσματα δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο.

Εν ολίγοις, τα βασικά του μεγέθη ισχυροποιήθηκαν, παράλληλα με τη σαφέστατη βελτίωση κρίσιμων αριθμοδεικτών.

Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών ανήλθε κατά 10% σε ετήσια βάση στα 102,4 εκατ. ευρώ, με το 60% να προέρχεται από τον τομέα κρουαζιέρας. Τούτο είναι κρίσιμο για τη συνέχιση της αυξητικής τάσης, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι «καλοί» μήνες θα εμφανιστούν στο β’ εξάμηνο.

Ως προς την κερδοφορία, μετά φόρων κατεγράφησαν 38,75 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 49,6% σε ετήσια βάση, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 38% των εσόδων, χάρη και στην απομείωση εξόδων διοικητικής λειτουργίας στον δρόμο για την ορθότερη διοίκηση. Τα κέρδη ανά μετοχή υπολογίζονται στο 1,55 ευρώ.

Ως προς τις υποχρεώσεις, αυτές μειώθηκαν κατά 9,1% (23,6 εκατ. ευρώ), με παράλληλη μείωση -πλην άλλων) δανεισμού (κατά 3 εκατ. ευρώ), υποχρεώσεων μίσθωσης (κατά 2,4 εκατ. ευρώ) και δεδουλευμένων και λοιπών υποχρεώσεων (κατά 14,6 εκατ. ευρώ).

Προσέτι, ο δανεισμός προς ίδια κεφάλαια μειώθηκε κατά 219 μ.β στο 10,05%, επιβεβαιώνοντας τον αμυντικό χαρακτήρα της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα. Από την άλλη, το περιθώριο EBITDA υπολογίζεται λίγο κάτω από το ..60%.

Σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι τομείς κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας σημείωσαν αύξηση. Ο πρώτος είδε +15,3% στις αφίξεις και +106,4% στους επιβάτες, ενώ ο δεύτερος είδε +9,6%. Κάμψη παρουσίασαν οι τομείς διακίνησης αυτοκινήτων (-7,3%), σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (-20,6%), και αμετάβλητος έμεινε ο τομέας ναυπηγοεπισκευής.

Η μετοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον σε μακροπρόθεσμο, μόνο, επίπεδο, καθώς ο χαρακτήρας της είναι αρκετά αμυντικός και η μετοχική βάση είναι συγκεκριμένη. Παρουσιάζει συνέπεια στο μέρισμα, ομαλή κίνηση της τιμής και ένα λειτουργικό αντικείμενο που δεν επιτρέπει σημαντικές διακυμάνσεις σε βραχυπρόθεσμη ανάλυση.

Η ανοδική τάση κρατάει τουλάχιστον μία δεκαετία, και φαίνεται να στοχεύει στη ζώνη των 25 ευρώ. Θεωρούμε ότι βάσει χρηματοροών και γενικότερης χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ακριβός» ο ΟΛΠ, ακόμα κι εκεί. Η πρώτη στήριξη δείχνει στα 20,80, ενώ το 22,40-22,50 έχει δοκιμαστεί ανεπιτυχώς τρις.

Ωστόσο, η μετοχή δεν «αγαπήθηκε» ποτέ από το επενδυτικό κοινό, ακριβώς λόγω της αργής συμπεριφοράς. Οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι ότι ..παρκάρουν λεφτά για ένα χρονικό διάστημα σε μια αξιόλογη εταιρεία, ούτως ώστε να μην ενδιαφέρονται για τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές τόσο της ίδιας της μετοχής όσο και σε σύγκριση με τις λοιπές, και πιθανότατα πολύ πιο επιθετικές. 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο