Λεπτές ισορροπίες, μπερδεμένοι επενδυτές

Η πρώτη συνεδρίαση του χρηματιστηριακού έτους ξεκίνησε δυνατά στην Αθήνα. Την ίδια ώρα που οι διεθνείς αγορές ανησύχησαν από τις ανακοινώσεις της Barclays.

Της οποίας οι αναλυτές αποφάσισαν πρωτοχρονιάτικα να υποβαθμίσουν τη μετοχή της Apple από equal weight σε underweight (και τιμή στόχο σε 160 από 161$, με πρόβλεψη για -17% απόδοση 2024).

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι φήμες για αρνητικές ανακοινώσεις (την Πέμπτη) σχετικά με τις παραδόσεις οχημάτων δ’ τριμήνου της Tesla, πέριξ των 480 χιλιάδων.

Σε αυτό το μοτίβο, τα ΣΜΕ των βασικών αμερικανικών δεικτών στο Σικάγο με ανοιχτή τη Λεωφόρο Αθηνών έβλεπαν από -0,6% (Dow30) έως -1,2% (Nasdaq100), ενώ και οι ευρωαγορές έχασαν όλα τα πρωινά κέρδη: ο DAX40 από +1,5% πιέστηκε έως και -0,5%.

Στο δικό μας Χρηματιστήριο, βγήκαν οι αναμενόμενες άμυνες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ωριμότητα των εμπλεκομένων.

Μολονότι δεν συντηρήθηκε η ισχυρή ανοδικότητα των πρώτων ωρών, μολαταύτα επιστρατεύτηκε υπομονή και τελικά δεν ..θρηνήσαμε θύματα.

Για άλλη μια φορά, το όριο των 1300 μονάδων υπήρξε ο άξονας περιστροφής.

Και από ψυχολογικής σημασίας επίπεδο έχει καταντήσει χωρίς λόγο τεχνικό εμπόδιο στον δρόμο για τις 1330 μονάδες.

Θα κρατήσουμε τη συμπεριφορά κάποιων μετοχών, που έρχονται με κεκτημένη ταχύτητα από το 2023.

Και τις οποίες θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, υποθέτοντας ότι δεν θα αλλάξει το ισχυρό ανοδικό τους μοτίβο.

Μεταξύ αυτών, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ ΙΝΚΑΤ, ΚΡΙ, ΕΝΤΕΡ, ΜΥΤΙΛ κ.α.

Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτεί με 400 εκατ. ευρώ την στρατηγική επενδύσεων της MYTILINEOS Energy & Metals , που θα επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο