Λίγοι αγοραστές αντιστάθηκαν στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου. Για πόσο, όμως;

Η διστακτικότητα επιτείνεται σε διεθνές επίπεδο και το ελληνικό Χρηματιστήριο απλώς ακολουθεί. Βγήκαν αντανακλαστικά βραχυπρόθεσμης αξίας προς το τέλος

Σε μια εξαρχής χαμένη συνεδρίαση, κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις συγκράτησαν τις πωλήσεις, και με υπερπροσπάθεια περιεσώθη το επίπεδο των 1165-1167, που συνιστά την τελευταία στήριξη στον Γενικό Δείκτη.

Στο γράφημα φαίνεται εύκολα το ανοδικό μοτίβο που προσπαθεί να κρατήσει ο Δείκτης, ενώ μια ενδεχόμενη απώλεια θα χειροτέρευε κατά πολύ την κατάσταση.

Δυστυχώς, η πλαγιολίσθηση των τελευταίων εβδομάδων (πάμε για 11 πτωτικές στις τελευταίες 14) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαθέσεις των ξένων, με τις σημαντικότερες μεταβλητές αφενός την ανασφάλεια στη Wall Street -κυρίως- και στα μεγάλα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ελέω πληθωριστικών πιέσεων· αφετέρου τη συνεχιζόμενη γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, οπου και υπήρξε νέα αναζοπύρωση ευρείας κλίμακας.

Και το χειρότερο, για εμάς τουλάχιστον, είναι ότι συνεχίζουμε να «καίμε» θετικές ειδήσεις, με απαρχή τις αναβαθμίσεις των Οίκων (κάποιες οδήγησαν και σε ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας), ενώ ..παει να ξεχαστεί το deal ΑΛΦΑ-Unicredit, και ουδεμία αντίδραση στα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου του Mytilineos.

Κι έτσι, οι αγοραστές εκνευρίζονται, χάνοντας κάθε διάθεση να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, ενώ παράλληλα αναμένουμε περαιτέρω πιέσεις εν είδει ανατροφοδότησης από εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα ψηλά της κίνησης.

Τονίζουμε δε ότι το ταμπλό θέλει την υπομονή του και είναι δύσκολο να βρεθεί λύση, καθώς από τη μία ο δρόμος είναι ανθόσπαρτος για άνοδο, από την άλλη όμως το διεθνές κλίμα είναι αδύναμο.

Κατά τα λοιπά, οι μετοχές που παραμένουν στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι γενικά εκείνες που ανθίστανται στις πιέσεις, με παράλληλη καλή συμπεριφορά στα ανοδικά σκέλη. Ταυτόχρονα, είναι κρίσιμο να εμφανίζουν καλή χρηματοοικονμική εικόνα στο διηνεκές, και μην ξεχνάμε ότι άσχετα με την απομείωση αποτιμήσεων στο ταμπλό, πολλοί είναι εκείνοι οι θεσμικοί που θα ψάξουν ευκαιρίες μιας και «επιτρέπεται» πλέον να τοποθετούνται σε ελληνικά προϊόντα. Και σύντομα θα βρουν τις «καλές» μετοχές μας ελκυστικές, όπως ενδεικτικά ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, Τράπεζες, TITC, ΟΛΠ κ.α.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο