- 25 Σεπτεμβρίου, 2023
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος
Mια αποτίμηση της κατάστασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και συνολικά 8 στις 9 τελευταίες, έχουμε σίγουρα χάσει τον βηματισμό μας. Τί περιμένουμε, όμως, για τη συνέχεια;
Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει περίπου 10% από την κορυφή των 1350 μονάδων που προσέγγισε στη συνεδρίαση τις 27 Ιουλίου.
Έκτοτε επικρατεί μια διστακτικότητα στους επενδυτικούς κύκλους και προφανώς συνεχίζεται μια πλαγιολίσθηση, που μάς έφερε να ανησυχήσουμε την Τετάρτη, καθώς χάθηκε και το τελευταίο οχυρό τεχνικής σημασίας, εκείνο των 1220 μονάδων, σε μια ημέρα που το -2,24% ήρθε με ισχυρή συναλλακτική δραστηριότητα.
Και το προαναφερθέν πτωτικό μοτίβο έχει έρθει κυριολεκτικά χωρίς λόγο.
Μια αφήγηση αυτού σχετίζεται με το ρητό «πούλα στο νέο», και ενδεχομένως όλο το προεξοφλητικό ανοδικό σκέλος (εν όψει αναβαθμίσεων) να ήθελε μια αποσυμφόρηση.
Η οποία και γράφτηκε πανηγυρικά στο ταμπλό.
Μια άλλη αφήγηση θέλει τα σύννεφα να πυκνώνουν στις διεθνείς αγορές, μετά και την εκ νέου επιθετική στάση της Fed σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική, καθώς το πρόβλημα του πληθωρισμού μοιάζει να επανέρχεται δριμύτερο, σε μια ήδη κουρασμένη οικονομία.
Από δω και πέρα, τρέχουμε με την επενδυτική βαθμίδα επίσημα από DBRS και μια διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s. Στην ίδια σελίδα, έχουμε την -κρισιμότερη- ετυμηγορία του S&P στις 20/10 και λίγες ημέρες αργότερα την απόφαση της Fitch, η οποία έχει δώσει ήδη την απάντησή της έμμεσα, αξιολογώντας τις τράπεζές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Kάτι που ασπάζονται και όλες οι εκθέσεις των αναλυτών παγκοσμίως.
Και θα περίμενε κανείς το Χρηματιστήριό μας να πετάει, αλλά τα βαρίδια παραμένουν.
Θεωρούμε ότι στο μεσο-μακροπρόθεσμο, η άνοδος είναι μονόδρομος, διότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν ήρθαν τυχαία.
Με άλλα λόγια, τα κεφάλαια που αναμένουμε να εισέλθουν σταδιακά στην κεφαλαιαγορά μας από αμοιβαία κεφάλαια που τόσα χρόνια απέκλειαν τις ελληνικές επενδυτικές επιλογές δεν είναι απαραίτητο να μπουν σε «υψηλά» επίπεδα, ώστε να αναγκάσουν και τις τιμές σε νεότερα υψηλά.
Κι όμως, αφενός ο όγκος των αγορών, αφετέρου οι προσδοκίες για την οικονομία (εξού και οι αναβαθμίσεις) δεν επιτρέπουν αντίθετη πορεία, ή έστω μειώνουν δραματικά την πιθανότητα να δούμε έντονα πτωτική συμπεριφορά που θα πλήγωνε αγορασμένα χαρτοφυλάκια.
Και μάλιστα, συνυπολογίζοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας των τοποθετήσεων από τους θεσμικούς δεν είναι λιγότερο από μεσοπρόθεσμος, δεν μπορούμε να φανταστούμε συχνές ρευστοποιήσεις μαζικού χαρακτήρα.
Σημειωτέον, η συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών τοποθετούνται μόνο σε αγορές με επενδυτική βαθμίδα, με την αγορά μας να έχει κάνει αυτήν την πορεία όντας εκτός αυτής της κατηγορίας με τα ελάχιστα δυνατά «καύσιμα».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Παραμένει ζωντανό το Χρηματιστήριο ΑθηνώνΌταν ο S&P500 κλείνει θετικός τη χρηματιστηριακή εβδομάδα εν μέσω γεωστρατηγικής κρίσης, κάτι δεν διαβάσαμε σωστά στη Λεωφόρο Αθηνών.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 07 Οκτωβρίου 2024Φοβάται ο Γιάννης το θεριό, και το θεριό τον Γιάννη..
- Οι επενδυτές έβγαλαν κίτρινη κάρτα στις αγορές. Απαιτείται προσοχή, προς το παρόν παίζεται ακόμα το θετικό σενάριοΤα χθεσινά ήταν απλά μια απόδειξη της κρισιμότητας μιας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Κι όμως, βγήκαν άμυνες
- Τιτάνας: Επίδειξη δύναμηςΠρώτος σε ετήσια απόδοση, και πολύ μακριά από τη δεύτερη.
- Ωραίο στήσιμο ο 25άρηςΜε κέρδη 2% έκλεισε τον Σεπτέμβριος, χωρίς καν να συμμετέχει ο τραπεζικός δείκτης.