Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στη μέση του πουθενά

Μπορεί να μην χάθηκε η ανοδική τάση (αλίμονο αν χανόταν έτσι εύκολα), αλλά σίγουρα χάθηκε η βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός της ανοδικής του τάσης.

Στα στατιστικά, παραμένει πρώτος σε θετική απόδοση από όλους τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καταγράφοντας στο 2024 +8%.

Συγκριτικά, ο Nasdaq Composite βρίσκεται λίγο κάτω από το 6%, ο S&P500 λίγο κάτω από 4%, κ.ο.κ, και μάλιστα με τους αμερικανικούς να βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα, με τον τραπεζικό μας στο +15% την ίδια ώρα που οι δύο επιθετικότεροι στον κόσμο κλάδοι πληροφορικής/τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών δεν κερδίζουν πάνω από 12% και 9% αντίστοιχα.

Πέραν από τις υψηλές αποδόσεις, έχουμε σημειώσει ότι η άνοδος έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που την κάνουν αξιοζήλευτη, και που δεν είχε καμία άλλη προηγούμενη τέτοια παρατεταμένη κίνηση εδώ και πολλά χρόνια.

Συν αυτώ, υπάρχουν διάφοροι λόγοι μακροσκοπικής ανάλυσης που δικαιολογούν τις τοποθετήσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως και στα ελληνικά ομόλογα˙ λόγοι που έχουν συμπεριληφθεί στις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης και που έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.

(Δείτε και τη μακροοικονομική έκθεση για το 2024)

Σε πιο κοντινό πλάνο, ο Δείκτης δεν κατάφερε να προσπεράσει το δοκιμασμένο επίπεδο των 1410 μονάδων, από όπου και διόρθωσε αρχής γενομένης της συνεδρίασης της 9ης Φεβρουαρίου.

Κάτι που θέτει εξαρχής έναν άξονα περιστροφής, καθώς η αγορά θα χρειαστεί πειστική κατοχύρωση (με καλό τζίρο ή/και προεξοφλητικά σε κάποιο γεγονός) αυτού του επιπέδου για να δει νέους αγοραστές, ή έστω απεγκλωβισμό από τυχόν πιέσεις από short θέσεις.

Από την άλλη, το 1380-1382 δοκιμάστηκε επίσης δύο φορές στις συνεδριάσεις της 7ης και 13ης.

Τα νούμερα 1380 (σε ωριαίο κλείσιμο) και 1368 (σε ημερήσιο κλείσιμο) μπορούν να χρησιμεύσουν για έκτακτες ρευστοποιήσεις long θέσεων, σε περίπτωση που η υπομονή των αγοραστών εξαντληθεί.

Είναι προτιμότερο βγούμε και να μην κοντράρουμε την αγορά ακόμα κι αν χρειαστεί να ξαναμπούμε σε υψηλότερα επίπεδα (αν λαθέψει το στοπ μας), παρά να μείνουμε εξαιτίας πείσματος.

Η αγορά είναι εδώ να μας δίνει συνέχεια ευκαιρίες˙ το ζητούμενο είναι να μην πληγώνουμε το χαρτοφυλάκιό μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο