Ο Nasdaq100 παραμένει πρωταθλητής. Σε ποιές μετοχές να τοποθετηθούμε; Τί να προσέξουμε;

Ο Δείκτης απέχει μόλις 7% από τα ιστορικά του υψηλά, διατρέχοντας ένα ισχυρό ανοδικό ράλι από τις αρχές του έτους, με σωρευτικά κέρδη 34,3%.

Κατατάσσοντάς τον πρώτο μεταξύ των μεγάλων Δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχοντας μάλιστα σχεδόν διπλάσια απόδοση από τον μεγάλης κεφ/σης 500άρη S&P ή τον 40άρη DAX της Γερμανίας.

Το 15% των μετοχών του βλέπει νέα υψηλά εβδομάδας, το 10% υψηλά μήνα, ενώ τα 8/10 βρίσκονται πάνω από 20άρη, 50άρη, 100άρη και 200άρη Κινητό Μέσο Όρο (ΚΜΟ).

Να υπενθυμίσουμε δε, πως στον Δείκτη συμπεριλαμβάνονται και οι 6 μεγαλύτερες σε κεφ/ση (AAPL, MSFT, GOOG, AMZN, NVDA, TSLA, META), που συνολικά ξεπερνούν τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από διθυραμβικά σχόλια από την πλειονότητα των αναλυτών, που συνεχίζουν να βλέπουν τον Nasdaq100 σαν έναν από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς τόσο για το δεύτερο μισό του 2023, όσο και για το 2024, καθώς και τον πρώτο που θα εκτοξευτεί από την προεξόφληση για την άμβλυνση των υφεσιακών πιέσεων της περιόδου.

Για τον μέσο επενδυτή, ο Δείκτης «αγοράζεται» με διάφορους τρόπους.

Οι κυριότεροι παραμένουν 1) η τοποθέτηση μέσω Αμοιβαίου (διαπραγματεύσιμο-ETF) επί του δείκτη, (ή και μη διαπραγματεύσιμο), 2) η απευθείας έκθεση σε ΣΜΕ, 3) η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή μέσω CFDs και προφανώς 4) η επιλεκτική αγορά μιας βεντάλιας από τις εισηγμένες του, ανάλογα πάντα την προτίμηση κινδύνου αλλά και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου.

Ειδικότερα, το πρώτο και το τέταρτο φαντάζουν πιο ρεαλιστικές επιλογές.

Υπό (1), όσον αφορά στα ETF, έχουμε ως δεδομένο την αδυναμία των ευρωπαίων επενδυτών να συναλλαχθούν αμερικανικά ETFs, όπως θα ήταν το QQQ της Invescο.

Ωστόσο, τα αντίστοιχα σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι αξιόλογα, όπως το CSNDX της iShares που διαπραγματεύεται σε Ευρώ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο (αντίστοιχα το SXRV στο XETRA).
Εξάλλου, το ευμέγεθες NAV και η άριστη συσχέτιση με τον Δείκτη αναφοράς εγγυώνται το αποτέλεσμα. Το παρακάτω διάγραμμα το αποτυπώνει ξεκάθαρα.

Προφανώς υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές, όπως UST (Lyxor, Μιλάνο) και ANX (Amundi, Μιλάνο), ωστόσο το πρώτο φαίνεται και το μεγαλύτερο σε NAV.

Υπό (4), η επιλογή συγκεκριμένων τίτλων του Nasdaq100, ώστε ο επενδυτής να σχημάτιζε το δικό του «ETF” όπου θα είχε τη διακριτική ευχέρεια να ενσωματώνει ή απορρίπτει κατά το δοκούν, θα απαιτούσε μεγάλο χαρτοφυλάκιο, καλό προμηθειακό καθεστώς (κυρίως ως προς τα ελάχιστα πινακίδια), άριστη τεχνογνωσία και παρακολούθηση της αγοράς για περιοδική αναδιάρθρωση.

Θεωρούμε ότι οι πιο «φθηνές», έστω σε όρους Ρ/Ε δεν συνιστούν πάντα και την καλύτερη επιλογή, υπό τη γενικότερη επιχειρηματολογία του ότι για κάποιον λόγο είναι φθηνές, και δεν προτιμώνται.

Για την πληρότητα της ανάλυσης, όμως, δύο μετοχές με πολύ χαμηλό Ρ/Ε βρίσκονται στην κορυφή της επενδυτικής προτίμησης, με πολύ σοβαρό μετοχικό προφίλ: οι Diamondback Energy-FANG (P/Ε 6,1) και Paccar-PCAR (P/E 13) είναι «πάμφθηνες», στην 11η και 17η θέση από το τέλος, ενώ παράλληλα στο ταμπλό μοιάζουν πανίσχυρες: η FANG πέριξ των ιστορικών υψηλών της, η PCAR σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το beta τους είναι στο 2 και στο 1 αντίστοιχα, (η FANG έχει και την επιθετικότερη συμπεριφορά μετά τη βασίλισσα TSLA) η μερισματική πολιτική μέτρια, περ. 2,3% και 1,2% ετήσια, ενώ και τα χρηματοοικονομικά τους φαίνονται πολύ υγιή, με την πρώτη ανακοινώνει στις 31 Ιουλίου τα β’ τριμήνου και τη δεύτερη σήμερα (πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης).

Ως προς το momentum, Sirius-SIRI, Lucid-LCID, Charter-CHTR και Baker-BKR έχουν βγάλει ισχυρές αγορές τον τελευταίο μήνα, με +56%, +31%, +22% και +20% αντίστοιχες αποδόσεις, όμως καμία τους δεν αφορά σε «σοβαρή» πρόταση, καθώς στο ταμπλό έχουν άσχημο μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια να έχουν προσεγγίσει τους τίτλους.

Τουναντίον, κοιτώντας την πιο μακρινή εικόνα, οι Νvidia-NVDA, Netflix-NFLX, Constellation Energy-CEG και Broadcom-ΑVGO αποδίδουν +158%, +94%, +79% και +76% στο έτος, και με τις τρεις από αυτές (εξαιρ. NFLX) βλέπουν ιστορικά υψηλά με μεγάλη ορμή.

Τέλος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει και αναμένεται να παίξει ο κλάδος πληροφορικής-τεχνολογίας-τηλεπικοινωνιών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

Εξ αυτού προκύπτει η ανάγκη να εστιάσει κάποιος σε μετοχές που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μεσοπρόθεσμο, συνυπολογίζοντας και το κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι κολοσσοί Amazon-AMZN, Google-GOOG, Apple-AAPL και Microsoft-MSFT˙ μικρότερες (όσο μπορεί κάποιος να τις χαρακτηρίσει έτσι) όπως Cadence-CDNS, ΟΝ-ΟΝ, ΝΧΡ-ΝΧΡ, Electronic Arts-EA και Microchip-MCHP, όλες πέριξ των ιστορικών τους υψηλών.

Ειδική μνεία στις μη τεχνολογικές, αλλά πάντα αγαπημένες Pepsico-PEP και O’Reilly-ORLY.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα