O τραπεζικός μας κλάδος αξίζει την επενδυτική προσοχή

Η συμπεριφορά του έχει αλλάξει για τα καλά, θυμίζοντας άλλες, καλύτερες εποχές

Ήδη από τα τέλη του 2022, ο ΔΤΡ έχει μεταμορφωθεί.

Οι αποδόσεις που προσφέρει είναι μεγάλες και φυσικά πολύ μεγαλύτερες από το σύνολο της αγοράς, καθώς κινείται με μεγαλύτερη μεταβλητότητα από σχεδόν όλα τα χαρτιά της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το 2023 κλείνει με ένα γεμάτο +68%. Ενδεικτικά και για λόγους σύγκρισης, από τους 11 κλάδους του S&P στις ΗΠΑ, μόνο εκείνοι της πληροφορικής-τεχνολογίας (SRIT) και τηλεπικοινωνιών (SRTS) «τολμούν» να πλησιάσουν τέτοια απόδοση (+56% και +55% αντίστοιχα), ενώ άλλοι 3 γράφουν έως και απώλειες (ενέργεια -2%, καταναλωτικά staples -3% και ΔΕΚΟ -11%).

Επίσης, οι αμερικανικοί «ΔΤΡ» κατάφεραν μόλις +10% (SRFI-all Financials) και +14% (DSBK-Banks) στο εξεταζόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι το εγχώριο σύστημα είχε υψηλότερα επιτόκια και πιο γρήγορη αύξηση αυτών το περασμένο διάστημα.

Συν αυτώ, η ποιότητα της ανόδου ήταν απαράμιλλη, καθώς όλο το έτος γίναμε κοινωνοί μιας ανθεκτικότητας στα δύσκολα σκέλη. Η ευρεία αποδοχή στο placement της ΕΤΕ και η συμμαχία της ΑΛΦΑ με τη Unicredit συμπληρώνουν το παζλ.

Μπροστά μας έχουμε την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την ΠΕΙΡ με όλα τα σημάδια να είναι θετικά, αλλά και το υπόλοιπο της διαδικασίας στην ΕΤΕ. Κι όσο τα έσοδα (από τόκους, ΝΙΙ) παραμένουν υψηλά χάρη στα επιτόκια, τόσο ισχυροποιούνται τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός των υψηλών περιθωρίων για τον κλάδο αυτό, κάτι που έχει ήδη διαμορφωθεί. Η  μερισματική πολιτική επιστρέφει, προσθέτοντας επενδυτικούς πόντους κυρίως σε θεσμικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκια.

Ένα μόνιμο και άτοπο ερώτημα είναι «ποια είναι η καλύτερη επιλογή από τις 4 μεγάλες τραπεζικές μετοχές». Όποιος θέλει να συμπεριλάβει τον κλάδο αυτόν, αναγνωρίζοντας τον επιθετικό χαρακτήρα, θα ήταν συνετό να διαμορφώσει αρχικά το ποσό που θέλει να διασπείρει εκεί, κι ύστερα να τοποθετηθεί και στις 4 αναλογικά.

Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, η ΠΕΙΡ φαντάζει η πιο «ελαφριά» καθώς παραμένει πρωταθλήτρια έτους με +128% και δεύτερη η ΕΤΕ με το +75%.

Επίσης, είναι και οι δύο με ανοιχτά μέτωπα στο ΤΧΣ, κάτι που τους δίνει ένα μικρό προβάδισμα.

Διαγραμματικά, τα βλέμματα στρέφονται στο επίπεδο των 1090 μονάδων που δοκιμάστηκε ήδη τρεις φορές. Πειστική διάσπαση ανοίγει τον δρόμο για τις «κοντινές» 1180, με τον στόχο για το 2024 την περιοχή των 1400.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο