Οι αγοραστές επικρατούν στις αγορές μετοχών. Το τρένο του ΧΑΑ έχει ήδη ξεκινήσει

Παρά τις προκλήσεις, οι επενδυτές αψηφούν τους κινδύνους και τοποθετούνται επιθετικά. Η πορεία συνεχίζει ανοδική για τις αγορές.

Με κίνηση ματ, η Wall Street άφησε άφωνους τους πάντες.

Παρά τις πολλές εβδομάδες διστακτικότητας, εξαιτίας της παραφιλολογίας σχετικά με τη γεωστρατηγική κρίση, ο S&P500 έγραψε τελικά νέα ιστορικά υψηλά.

Την ίδια ώρα, ο εμβληματικός Dow Jones 30 έκλεισε σε νέα ιστορική κορυφή, κάτι που επιτυγχάνει συχνά το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζοντας ότι παρά την βαριά τους εικόνα, οι ευρωαγορές επίσης παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, ειδικότερα για τον πανευρωπαϊκό Eurostoxx50.

Στην Ελλάδα, μπορεί να απέχουμε μίλια μακριά από τα δικά μας, και πιθανότατα άπιαστα υψηλά τις περιόδου 2007 (για λόγους που όλοι ξέρουμε), ωστόσο η πορεία μας τους τελευταίους μήνες είναι πολύ καλύτερη από όλα τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Και αυτό, όχι μόνο για τις θετικές αποδόσεις μας, που υπερισχύουν των πάντων, αλλά κυριότερα για την ποιότητα της ανόδου.

Αναλογιζόμενοι τον περιφερειακό μας χαρακτήρα, το αβαθές στο ταμπλό αλλά και την εδώ και πολλά χρόνια απαξίωση (άρα και ευαισθησία σε κερδοσκοπικές επιθέσεις), είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουμε αλλάξει σελίδα.

Μπήκαμε εκ νέου στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια, οι εκθέσεις των Οίκων αξιολόγησης δικαιολογούν περαιτέρω αναβαθμίσεις στο αξιόχρεο και άνοδο στη μετοχική αγορά.

Κάτι που δικαιολογείται και από τα χρηματοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, ή έστω μια γκάμα αυτών που παρακολουθούμε στενά.

Προσέτι, οι επιχειρηματικές ζυμώσεις καλά κρατούν, με πλούσια ειδησεογραφία που επιδεικνύει αν μη τί άλλο το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία.

Έχουμε επαναλάβει πολλάκις ότι θεωρούμε την τρέχουσα περίοδο ως μια από τις καλύτερες στη σύγχρονη οικονομική μας ιστορία. Και όχι άδικα, καθώς οικονομία και Χρηματιστήριο κινούνται μεστά προς καλύτερες ημέρες, έστω κι αν η καθημερινότητα πολλών δεν έχει βελτιωθεί αισθητά.

Και για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύει, σίγουρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνθήκες που επικρατούν.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μιαν ανάσα από νέα πολυετή υψηλά, γύρω από τις κορυφές του Ιουλίου 2023 και του μακρινού Μαρτίου 2014. Αν και όπως προαναφέρθηκε θεωρείται σχεδόν απίθανο να δούμε ένδοξα νούμερα πάνω από 5000 μονάδες, ωστόσο μπορούμε συμβολικά να αναφέρουμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα συνιστούν δικές μας ιστορικές επιτυχίες.

Αυτό υπολογίζεται χονδρικά αφενός από την απορρόφηση όλου του προβλήματος που προέκυψε από τον τραπεζικό κλάδο, που οδήγησε και σε τέτοιου είδους απομείωση από τις αρχές του 2011·

Αφετέρου, από την παρατήρηση ότι οι περισσότερες μη τραπεζικές εισηγμένες βρίσκονται είτε σε υπερπολυετή υψηλά (έχοντας αφήσει πίσω για πάντα την περίοδο 2010-2020), ή σε ιστορικά υψηλά, πολύ μακριά από τις παλιές κορυφές αυτής της δύσκολης περιόδου.

Βραχυπρόθεσμα, ο ΓΔ κινείται στο 1370, χωρίς να αποκλείουμε μια μακρινή στόχευση πέριξ των 1650 μέχρι το τέλος του 2024.

Τέλος, στα στατιστικά, μπορεί ο Δείκτης να έγραψε αρνητική βδομάδα, όμως ήταν η μόλις 3η στις τελευταίες 15.. Με μειωμένους όγκους μεσοσταθμικά.

Επίσης, εντός της εβδομάδας, απολαύσαμε ένα ξεκάθαρο άδειασμα των πωλητών στις 1320 μονάδες (την Τετάρτη), και μάλιστα τα αντανακλαστικά των αγοραστών εκείνες τις ώρες συνοδεύτηκαν από εκθετική αύξηση συναλλακτικής δραστηριότητας. Μήπως μυρίζει αυτοτροφοδότηση της ανόδου;

Και πέραν από τις όποιες ανησυχίες στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και των συν αυτώ παρατάσεων στις μειώσεις επιτοκίων, έχουμε να πούμε το εξής: αν οι αγορές ανησυχούσαν πραγματικά, δεν θα ήταν σε ιστορικά υψηλά η Wall Street.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο