- 12 Ιουλίου, 2023
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Άρθρα Fast Finance
Oι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ έχουν κι άλλα περιθώρια ανόδου. Τρεις λόγοι.
Το τελευταίο διάστημα, οι τραπεζικές μετοχές έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά, με τον Δείκτη Τραπεζών να έχει χαρίσει +133% στο έτος.
Επιμέρους, η ΠΕΙΡ έχει υπεραποδώσει με +331% στο εξεταζόμενο διάστημα, και οι άλλες τρεις να κινούνται μεταξύ +115% (ΕΤΕ) και +106% (ΑΛΦΑ).
Το σημαντικότερο είναι ότι οι προαναφερθείσες αποδόσεις έχουν έρθει με σοβαρή κίνηση που σφύζει από υγεία. Η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η ανθεκτικότητα στα πτωτικά σκέλη είναι απαράμιλλη, ειδικά για μετοχές τέτοιας κατηγορίας μεταβλητότητας.
Επομένως, ο πρώτος λόγος για τον οποίον αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τιμής των μετοχών στο μεσοπρόθεσμο είναι η ίδια η παρατήρηση της μετοχικής βάσης, που σίγουρα δεν αφορά σε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παίκτες, και που σίγουρα δεν έχει τοποθετηθεί τυχαία.
Εξάλλου, και οι εκθέσεις των αναλυτών παγκοσμίως αφενός έχουν «πέσει μέσα» στις έως τώρα αισιόδοξες προβλέψεις, αφετέρου επιμένουν να συντάσσουν διθυραμβικά σχόλια για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επί συνόλω.
Δεν πρέπει να αμελείται, εξάλλου, το γεγονός ότι η τόσο επιθετική ανοδική κίνηση έχει έρθει κυρίως χάρη στον προεξοφλητικό μηχανισμό για την εικόνα στο επόμενο διάστημα, με δεδομένα που δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει, προς το παρόν.
Ένας δεύτερος, και πολύ σημαντικός λόγος για τις θετικές προσδοκίες των μετοχών αυτών είναι η κατάσταση στο εταιρικό σκέλος.
Οι ελληνικές τράπεζες, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε επιτοκιακή πολιτική (της ΕΚΤ), καθώς χαρακτηρίζονται από παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες που σχετίζονται με τα επιτόκια αναφοράς.
Με άλλα λόγια, η παρούσα χρονική συγκυρία τις ευνοεί, καθώς το καθεστώς υψηλών επιτοκίων αυξάνει παράλληλα και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους, που αποτυπώνεται από το ΝΙΙ (Net Interest Income).
Κι όπως είδαμε, αφενός το α’ τρίμηνο έδωσε εντυπωσιακά νούμερα ως προς την αύξηση του ΝΙΙ, αφετέρου η σημασία των προαναφερθέντων έχουν αποδειχθεί ήδη από την κατάσταση των υπολοίπων μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων στον κόσμο, εστιάζοντας μάλιστα στις αμερικανικές.
Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ ήδη προχωρά σε επιθετικές παρεμβάσεις, κάτι που προσώρας δεν αναμένεται να σταματήσει, τουναντίον οι πιθανότητες να βρεθεί η Ευρωζώνη σε καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων από τα τρέχοντα είναι πολύ μεγάλες.
Ο τρίτος λόγος έρχεται συνδυατικά με τα παραπάνω. Τα τελευταία τρίμηνα, οι οικονομικές καταστάσεις και οι συνοδευτικές αναλύσεις των 4 εταιρειών είναι καλύτερες και από ό, τι θα ανέμενε ο πλέον αισιόδοξος.
Ιδιαίτεραγια τα κρίσιμα μεγέθη τους και την κεφαλαιακή επάρκεια, τα πράγματα είναι στο σύνολό τους έως και υγιή, κάτι που επιβεβαιώνει την πλήρη μεταμόρφωση αυτών.
Η κατάσταση στα ΜΕΑ είναι διαχειρίσιμη, τα κέρδη έρχονται (άρα και τα μερίσματα), τα ..παραπαίδια σχήματα ΜΕΖΖ πετούν (με εξαίρεση το ΚΑΙΡΟ), και οι μέτοχοι αρχίζουν και τρίβουν τα χέρια τους, με καμία διάθεση να αποεπενδύσουν σύντομα. Εξάλλου, όπως τα έφερε η χρηματιστηριακή τύχη, φαίνεται ότι το ταμπλό έχει πετάξει έξω όλους τους εγκλωβισμένους, με πολύ παλιές ή υψηλές τιμές κτήσης, ώστε να μην υπάρχουν «μπλοκ» πωλητών όσο ανεβαίνουν οι τιμές τους.
Κλείνοντας, να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο ότι μετά από τόσα χρόνια χρηματιστηριακής εξαθλίωσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει τραπεζολάγνο.
Το πλείστο των συμμετεχόντων μαγνητίζεται συνεχώς από τις τραπεζικές μετοχές, χωρίς καν να το σκέφτεται, υπενθυμίζοντας ότι εκείνες παραμένουν εξαιρετικά επιθετικές σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (υπερδιπλάσια beta) και τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Τούτο δε επιρρωνύεται και από τη σημαντική στάθμιση που έχουν, ελλείψει κρίσιμου μεγέθους του συνόλου των εισηγμένων, με την τετράδα να βρίσκεται μόνιμα στην πρώτη 10άδα σε κεφαλαιοποίηση, με μέση συναλλακτική δραστηριότητα 40% του συνόλου σε καθημερινή βάση.
Πάντως, αυτό το διάστημα, δικαιολογείται η λαγνεία αυτή, και με το παραπάνω.
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- CENER: Χαμηλότερα και από την επιτυχημένη ΑΜΚ της, στο στόχαστρο των επενδυτώνΟι πιέσεις των τελευταίων ημερών την έφεραν σε σημαντικές στηρίξεις.
- Πτωτικό ή φθηνό το Χρηματιστήριο Αθηνών; Εκροές και rebalancingΜπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών.
- Μήπως ο Σαμαράς σόρταρε τη Λεωφόρο Αθηνών;Η από καιρό αδικαιολόγητη στάση του πρώην (όχι τέως..) Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δικαιολογημένη αντίδραση του νυν, ανησύχησαν το ελληνικό ταμπλό.
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί να σώσει την παρτίδα για το 2024;Συνεχίζεται για 23η εβδομάδα το πλαγιοκόπημα στο ελληνικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να χάσει τα λίγα εναπομείναντα κέρδη του 2024.
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 18 Νοεμβρίου 2024Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα. H αγορά δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1430 μονάδων του ΓΔ.