- 1 Σεπτεμβρίου, 2023
- Συντάκτης: Συμεών Μαυρουδής
- Κατηγορία: Οικονομικός Τύπος
Πάει και το rebalancing. Τί περιμένουμε από εδώ και πέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Κι αν αυτοί οι 11 μήνες ισχυρής ανόδου και προεξόφλησης για την επενδυτική βαθμίδα ήταν καυτοί, που να δείτε τί θα γίνει στους επόμενους.
Ο Αύγουστος φεύγει με σωρευτικές απώλειες 1,72% για τον Γενικό Δείκτη.
Κι αν συνυπολογίσουμε και τον άτυχο Μάρτιο (βλ. Τέμπη) όπου ο Δείκτης πισωπάτησε κατά 6,61%, δεν έχουμε κάτι άλλο να σχολιάσουμε αρνητικό.
Και μάλιστα, κανένας από τους Μάρτιο και Αύγουστο δεν είδε χαμηλότερο επίπεδο από τον αμέσως προηγούμενό του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ και την ποιότητα της παρατεταμένης ανοδικής κίνησης.
Οι υπόλοιποι 9 ήταν ανοδικοί, με υψηλότερη μέση συναλλακτική δραστηριότητα μεσοσταθμικά.
Ιδιαίτερα για τον Αύγουστο, σε σειρά κατάταξης, έρχεται προτελευταίος σε συναλλακτική δραστηριότητα, εξαιρώντας την 31η ημέρα του rebalancing, με την κορυφαία απόδοση σε τζίρο να έχει ο Φεβρουάριος, όταν και σιγά σιγά διεφάνη η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μέσω της αντίστοιχης προεξόφλησης για εξαγωγή σταθερού κυβερνητκού σχήματος.
Και έρχεται η απόφαση των DBRS (8/9) και Moody’s (15/9), με το βλέμμα στις 20/10 όπου θα μιλήσει ο S&P.
Απ’ άκρη σ’ άκρη, έχουμε δει από τον Οκτώβριο +69% κίνηση απ’ άκρη σ’ άκρη, με τον Γενικό Δείκτη να απέχει μόλις 3% από τα υψηλά 9ετίας που πρόσφατα επετεύχθησαν.
Εστιάζοντας, έχουμε περάσει διάφορα σημαντικά γεγονότα που προσδιόρισαν τη χρηματιστηριακή καθημερινότητα, όπως το πρόσφατο rebalancing, απόρροια της επανεξέτασης της ταλαιπωρημένης ΠΕΙΡ· όπως την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών μας· όπως τη σαφή πολιτική γραμμή, με φιλοεπενδυτικές καταβολές και το κυριότερο, με αποδοχή από τους ξένους επενδυτές (μην ξεχνάμε και τη συγκυρία, ως προαπαιτούμενο για την επενδυτική βαθμίδα)· όπως την ξεκάθαρη μεταμόρφωση του Χρηματιστηρίου, στο σύνολό του, με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά και μεσο-μακροπρόθεσμη εστίαση· όπως, τέλος, τις εν γένει ζυμώσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Κι όσο το διεθνές περιβάλλον παραμένει στη ζώνη του «ελεγχόμενα ασφαλούς», τόσο κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία. Το επίπεδο των 1400 μονάδων είναι ένας λογικός μεσοπρόθεσμος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, ενώ και στο site γράφουμε καθημερινά και αναλύουμε μια πληθώρα εισηγμένων με εξαιρετικά επενδυτικά στοιχεία. Ο άξονας περιστροφής παραμένει η ζώνη των 1360-65, που δοκιμάστηκε με επιτυχία και έχει την αξία της.
Ξαναλέμε ότι οι τάσεις, και δη μια τέτοια, κερδίζονται με σωστή επιλογή τίτλων (που συνήθως είναι αυτοί που ΗΔΗ τρέχουν, και όχι αυτοί που μένουν πίσω), καλή διαχείριση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, διασπορά, υπομονή και καλά αντανακλαστικά. Θεωρούμε ότι όλοι οι έμπειροι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν καλά τους «καλούς» τίτλους, όπως εξάλλου και τους «επικίνδυνους», τους «επιθετικούς», τους «τεμπέληδες», κ.ο.κ. Επομένως αρκεί να λειτουργήσουν λογικά.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Εβδομαδιαίο Σχόλιο 11 Νοεμβρίου 2024Τραπεζική αντεπίθεση.
- Οι επενδυτές χαιρέτισαν την εκλογή του Trump. Όλα βαίνουν καλώςO νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρεστός στην επενδυτική κοινότητα.
- ΠΡΟΦ: Δοκιμασμένη συνταγήΧωρίς τυμπανοκρουσίες, στα ιστορικά της υψηλά.
- INTEK: Έτοιμη για νέες κορυφέςΕξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση, με μια διοίκηση του Ομίλου να είναι ιδιαίτερα ικανή.
- Επιτόκια Fed, εκλογές στις ΗΠΑ, και στο βάθος ανοδική αντίδραση στο ΧΑΓεμάτη αναμένεται η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Χοντρά τα στοιχήματα για ανοδική κίνηση στη Λεωφόρο Αθηνών.